HTML

Honnan is tudhatnánk?

Jehova tanúiról, amilyennek megismertem a Szervezetet.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Ők, a szemfényvesztők

2014.01.13. 08:00 Por Cicus

Biztos sokan ismerik azt a találós kérdést, hogy miről lehet felismerni, hogy valaki hazudik?
???
Arról, hogy mozog a szája.
Nos, ha nagyon rossz májúak szeretnénk lenni, ugyan ezt elmondhatnánk Jehova Tanúiról is. De nem vagyunk rossz májúak, ezért nem mondjuk.
Csak írjuk...

Komolyra fordítva a szót: eddig, igaz még nem olyan hosszú életű a blogom, nem sikerült semmi jót Jehova Tanúi számlájára írnom. De sajnos ez nem véletlen. Ahogy az elején írtam, nem azért jöttem ide, hogy össze-vissza hazudozzak. Csak azt írhatom le, amit saját bőrömön tapasztaltam és az egyáltalán nem az, amit a kedves testvérek magukról állítanak.

Persze ez érthető. Láttatok már olyan árust, aki a saját portékáját gucsmolja és ahelyett, hogy magához csalogatná a vevőket, elküldi őket a konkurenciához? Ha igen, biztosak lehettek benne, összedolgozott a konkurenciával.
Ugyan így van ez Jehova Tanúinál is. Természetes, hogy csakis a saját vallásukat dícsérik és nem valamelyik konkurenciájukét. Próbálják magukat a legjobb fényben feltüntetni, olyan fényben, amibe az arra hajlamos jelölt bele is vakul.

Nem véletlenül írtam, hogy "az arra hajlamos", hiszen Jehova Tanúi is, mint mindenki, aki el akar adni valamit, vagy embereket szeretne toborozni, a potenciális jelölteket keresi. A potenciális jelöltek pedig természetesen azok, akik lelkileg kiegyensúlyozatlanok, a világ dolgaiban nem elég tájékozottak és alapjában véve nehezen állják meg a helyüket jelenlegi rossz, gonosz világunkban. Az ilyen embereket sajnos nagyon könnyű becsapni, elkábítani, gyakran a legblődebb szemfényvesztés is célba talál náluk. Pont azért vadásszák azokat, akik minél kevesebb információval rendelkeznek, lehetőleg a világon mindenről, mert ugye oda tudják elvetni saját "gondolatmagvaikat" legjobban, ahol más magvak még nem keltek ki, nem vertek gyökeret, nem burjánoztak el, nem virágzanak...
Jó, ha tudjátok, a vallások bárányok helyett birkákra vadásznak, akiket aztán kényükre kedvükre terelhetnek, átvéve ezzel az életük feletti uralmat, megfoszthatnak "bundájuktól", ha pedig valamelyiknek idővel szemet szúr bármi is, figyelmeztetik: a bárányok hallgatnak!

Érdemes megfigyelni hogyan próbálnak magukhoz édesgetni Jehova Tanúi. Ki vannak öltözve, mint pl.: egy üzleti tárgyalás résztvevői (erről további érdekes dolgokat az előző bejegyzésben találsz), ami részben igaz is, hiszen talán még nem is tudod, de épp a lelked készülöd eladni nekik.
Mikor beszélnek, érdemes megfigyelned nem csak azt, amit mondanak, de azt is, ahogyan mondják. A hanglejtést. Nagyon lágyan, kedvesen, megnyerően beszélnek. Mint mikor az ember egy állatot próbál magához csalogatni.
Persze amit mondanak, az is megér egy misét. Attól függetlenül, hogy valaki optimista vagy pesszimista, mind megegyezhetünk abban, hogy mindenkinek megvan a maga keresztje, mindenkinek van miért panaszkodnia e világra. Van aki anyagi biztonságra vágyik, van aki igaz barátokra, van aki egészségre, van aki egy igazságosabb világra... mindenkinek megvan a maga vágya és a vallások ezt használják ki. Emberi lény ezeket a vágyakat nem teljesítheti, úgyhogy itt jön a képbe az ilyen vagy olyan megnevezésű Isten, aki egyedüli megoldást nyújthat számodra. Jehova Tanúinak pedig egészen véletlen mindig van a tarsolyukban néhány színpompás kiadvány (a több ezer közül), amivel szó szerint elkápráztatják a lelkileg épp az előbb megpuhított alanyt.
Érdemes megfigyelni az illusztrációkat a kiadványokban. Ha mosolygós embert látsz, az biztos lehetsz benne, hogy Jehova egyik tanúja, amint épp a boldogságtól majd ki csattanva tanúskodik, vagy pedig már a jövőbeni földi paradicsomban tölti jól megérdemelt "nyugdíját". Ha viszont szenvedő, szomorú embert látsz, az nagy valószínűséggel "a dolgok e jelenlegi gonosz rendszerének" egyik áldozata.
Ismeri mindenki az "ilyen volt, ilyen lett" képeket. Jehova Tanúi propagandái tele van ilyenekkel, hogy jó éles kontrasztba legyen a jelenlegi rossz, a jövőbeni fantasztikusan jóval, amit persze csak úgy szerezhetsz meg magadnak, ha csatlakozol hozzájuk...

A testileg, lelkileg meggyötört emberek jobb híján kapnak az alkalmon és belemennek a dologba, mit sem sejtve arról, mibe is keveredtek. Gondolom mindenki ismeri a drog dílerek módszereit. Először ingyen kapod tőlük a vonzó, szép színes bogyókat, bélyegeket, direkt azért, hogy amint ráharaptál, bármit megadj a további adagokért egészen addig, míg végül akár a saját anyád is képes vagy eladni csak azért, hogy meglegyen a napi adagod. Jehova Tanúi is hasonlóan működnek. Kedvesen, megnyerően belépnek az életedbe, ingyenes tanulmányozást ajánlanak fel, igazán vonzó, szép, színes ingyenes kiadványokból. Jóhiszeműen, egy szebb, jobb életet keresve észre sem veszed, hogy a "magukévá tesznek".

Miután elszórták a gondolatmagvaikat, a rendszeres tanulmányozással gondozásba veszik azokat. Ám amiről nem tudsz, hogy ezen tanulmányozások során ők is tanulmányoznak téged. Ahogy egy kertész metszi, irányítja a fa ágait, hogy azok merre nőjenek, ugyanúgy metszenek, hajlítgatnak ők is téged. Elhajlítanak, lemetszik a "világi" barátaid, sőt, ha a "világi családod" nem tart veled, még őket is. Egészen addig, míg a fejedben a gondolatmagból hatalmas, erős gyökerű fa nem nő. Egy hatalmas, erős fa... ami észre sem veszed, de rossz gyümölcsöt terem...

De ez talán még a jobbik eset. Mert később talán jön valaki és kivágja ezt a rossz fát és ültet a helyére egy jót.
A rosszabbik eset az, amikor sok rossz fa van az egyén fejébe ültetve, sőt, kész dzsungel.

 

Más vallásokat nem ismerek ilyen behatóan, mint Jehova Tanúiét, de gondolom máshol sem mennek sokkal különbül a dolgok. Ahogy a politikai pártok is, úgy a különböző vallások is alapjában véve egyformák. Persze mindnek megvan a maga sajátossága, amivel részint különbözik a többitől, de lényegét tekintve, ahogy mondani szokták: egyik sz*r, a másik f*s.

A különböző vallásokat különböző emberek találták ki, különböző embereknek. Nem hiába van annyi. Jehova Tanúié például egy elég fiatal vallás, ami kapásból fel is veti a kérdést: hol voltak előtte? Vagy előtte nem volt szükség egy igaz vallásra? Na meg ezért is vicces, mikor azt hallom, hogy meg van írva a Bibliában, hogy majd sokan elfordulnak tőlük és ebből is azt kell leszűrnünk, hogy ezért ők az egyetlen igaz vallás. Nem azért, de ott vannak pl. a római katolikusok. Ők sokkal-sokkal régebb óta léteznek, mint Jehova Tanúi és éppen ezért is, tőlük sokkal-sokkal többen fordultak már el. Szóval ilyen alapon azt kell mondjam, hogy igazából a római katolikusoké az egyetlen igaz vallás.

Sok hasonló, elsőre talán meggyőző bibliai érveléssel próbálják Jehova Tanúi bebizonyítani, hogy ők mitől jobbak, mint a konkurencia, de igazából az érveléseiket ugyan úgy rá lehet húzni szinte az összes többi vallásra is.
Abban sem különböznek teljesen, hogy állítólag csak ők járnak házról házra prédikálni. Arról nem is beszélve, hogy a házról-házra prédikálást nem csak szó szerint kell értelmezni, de erről majd később részletesen fogok írni egy másik bejegyzésben.

A lényeg, hogy aki valóban Istenre kíváncsi, az ne holmi emberi szervezetekben keresse, ne "kőházakban" (úgy rémlik van is pedig egy ilyen Biblia vers is. Valaki?). Isten ott van mindenhol! Csak ki kell nyitni a szemed, a füled, a szíved. "Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy..." (Zsoltárok 23:4) Ott van mindenkivel, csak észre kell venni.

Persze ez nehéz, ha közben:
- emberi okoskodásokkal teli kiadványokat kell éjjel-nappal bújni, amik vagy állandóan ugyan azt fújják, vagy valami épp aktuális "új világossággal" próbálják leplezni korábbi tévedéseik/hazugságaik (annak ellenére, hogy a szellemi táplálékot, amit nagy kegyesen felszolgálnak, Jehova ihleti...).
- vagy emberi okoskodásokat kell hallgatni a gyülekezetben (az ismétlés a tudás, Jehova Tanúinál a magolás anyja, és persze az unalom apja).
- vagy épp buzgón zaklatni kell a népet úton-útfélen, utcán, tömegközlekedési eszközön, az otthonaikban, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű óraszám, amit megkövetel a szervezet. Amit persze ha érthető módon nem mindig vesznek jó néven a népek, úgy kell felfogni, hogy a hitünk miatt orrolnak ránk. Egyértelmű. Ugyan, mi másért is?

3 komment

Címkék: ingyenes vallás szemfényvesztés beszervezés Jehova Tanúi behálózás

A bejegyzés trackback címe:

https://hitem.blog.hu/api/trackback/id/tr15755548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bery Charlie 2014.01.22. 17:25:49

'A potenciális jelöltek pedig természetesen azok, akik lelkileg kiegyensúlyozatlanok, a világ dolgaiban nem elég tájékozottak és alapjában véve nehezen állják meg a helyüket jelenlegi rossz, gonosz világunkban.Az ilyen embereket sajnos nagyon könnyű becsapni,elkábítani, gyakran a legblődebb szemfényvesztés is célba talál náluk.'

Ez egy nagyon gyenge érv,és nem is helytálló egyáltalán.Minden vallásban (a tanúknál is) vannak magas világi képzettséggel rendelkező,lelkileg és mentálisan ép állapotban lévő személyek.A tanúk között is vannak orvosok,mérnökök,pedagógusok, nem gondolom hogy az ilyen emberek esetében 'a legblődebb szemfényvesztés is célba talál náluk.'Ez az általánosítás sértő minden vallás tagjaira,nem csak a tanúkra nézve.Ennyi erővel egyszerűbb lett volna írnod - minden hívő és vallásos személy alulképzett 'panelproli' és mentálisan sérült,defektes..
És bár minden vallás tagjai között vannak mentálisan sérült emberek, a kijelentésed sért minden hívőt és mindenkit,aki valamiféle istenkeresésben van épp.Az hogy te (már) nem hiszel,ez szíved joga. De bárki mást aki hisz, és keres, akármilyen indítékból is tegye, szubjektíven megbélyegzed.Ez nélkülöz minden tárgyilagosságot.

'Elhajlítanak, lemetszik a "világi" barátaid, sőt, ha a "világi családod" nem tart veled, még őket is.' Ez megint egy szektákat általánosító és megbélyegző sztereotípia.Miért kellene lemetszeni bármit és bárkit,ha az érintett nem akarja?A fa hasonlat rossz,a fa nem gondolkodik,nem érez.Az csak nő.A fával azt csinálsz amit akarsz,de nem egy emberi lénnyel.Számtalan különféle volt szektatagtól hallottam már a szétszedik a családokat vádat.Azontúl hogy alaptalannak vélem,nem látom át miféle kényszerítő erőt hathat ebben pl. a tanúk esetében.Nem gondolom hogy bármelyik tanú fejéhez pisztolyt tartanak,hogy hagyja ott apját/anyját,váljon el,gyermekeit hanyagolja.Amikor valaki azt állítja hogy családja széthullásának oka a korábbi vallása,ott igen nagy csúsztatás van,a személyes felelősség kérdése szóba sem kerül,mintha nem is volna olyan.Holott ez az egyetlen olyan tényező,amelynek nem megfelelő felvállalása esetén a család esetleges felbomlása egy személy,és nem egy hit/vallási közösség/szekta számlájára írható.Viszont tudom a ma embere szeret takaródzni,hibáztatni környezetében mindent és mindenkit,csak saját egyéni felelősségét nem látni be.Bármely korábbi szektatagról legyen szó bárhonnan is,ez egy általános jelenség,ami alól kedves blogger te sem vagy kivétel,úgy látom.

'Na meg ezért is vicces, mikor azt hallom, hogy meg van írva a Bibliában, hogy majd sokan elfordulnak tőlük és ebből is azt kell leszűrnünk, hogy ezért ők az egyetlen igaz vallás.'Én tanúktól ilyen érvet még nem hallottam,ellenben ismerem azt a részt a Bibliából, ahol a gyúnyolódókról írnak.

2Péter 3:3 - Tudván először azt, hogy az utolsó időben csúfolkodók támadnak, akik saját kívánságaik szerint járnak,

Júdás 18,19 - Mert azt mondták néktek, hogy az utolsó időben lesznek csúfolódók, akik az ő istentelen kívánságaik szerint járnak.Ezek azok, akik különszakadnak, érzékiek, kikben nincsen Szent Lélek.

Ezek akik 'különszakadnak'.. Blogod és postod elég szubjektívnak látom, de hagy ne mondjam hogy inkább gúnyos mint tárgyilagos, az pedig hogy 'különszakadt' vagy egyértelmű tesz számomra sok kérdést.

'épp buzgón zaklatni kell a népet úton-útfélen, utcán, tömegközlekedési eszközön, az otthonaikban, hogy meglegyen a megfelelő mennyiségű óraszám, amit megkövetel a szervezet.'A mai ember úgy érzi hogy zaklatja a postás,a villany és a vízóraleolvasó,hogyan értékelné másképp egyéb hivatlan vendégek,mint a tanúk felbukkanását?Ez véleményem szerint megint nem a tanúk számlájára,hanem a rohanó görcsös és agresszív világ számlájára írható.Bárki jön hozzám,meghallgatom. Alap.. Az hogy mások már a közfeladatot ellátó személyek munkáját (BKV ellenőr?)zaklatásként értelmezik,az személyes kulúrálatlanságuk bizonyítéka.Az pedig hogy egy kedves de nyilván hivatlan személy érkezését agresszióval vagy verbálisan kezelik,az a primitívség netovábbja.
Amúgy tudtommal a tanúk számára nincs semmilyen kvóta az órák tekintetében,a beteg idős emberektől egy óra ténykedés is nagy dolog,de mástól sem követelnek meg többet,hacsak önként nem vállal többet,lehetőségeihez mérten.

'Amit persze ha érthető módon nem mindig vesznek jó néven a népek, úgy kell felfogni, hogy a hitünk miatt orrolnak ránk. Egyértelmű. Ugyan, mi másért is?'Mások nem mennek házakhoz,mégis utálják őket.Az megint csak egy cszúsztatás hogy a tanúk munkája ellenszevet szül.Mint már említettem,némely alulművelt egyén esetében elképzelhető.De sok más szektához(hitgyüli?)hasonlóan a tanúkat akkor is utálnák,ha nem keresnének fel másokat.Mert az emberi lét szükséglete a gyűlölet és az utálat.A gyűlölet,a rágalom,a gúny.Ez táplálja az emberi létet.Szomorú,hogy itt tart világunk..

Por Cicus 2014.01.22. 23:14:31

"Ennyi erővel egyszerűbb lett volna írnod - minden hívő és vallásos személy alulképzett 'panelproli' és mentálisan sérült,defektes.."
Igazából mindenki defektes így vagy úgy. Nincs egészséges egyén egy beteg társadalomban.
Másrészt az, hogy valakinek orvosi, tanári, mérnöki végzettsége van, még nem jelenti azt, hogy értelmesebb egy alacsonyabb végzettségű társánál. Szomorú de ez az igazság.
De értem mit mondasz és valóban, ha úgy nézzük tényleg sértően általánosítok. De igazából mindig mindenki általánosít. Ezért szokták mondani, hogy tisztelet a kivételnek, persze ez adott helyzetben általában nem jut az ember eszébe. Pl. én is kiírhattam volna, hogy tisztelet a kivételeknek. De persze adott olvasónak is eszébe juthat.

Azért kell lemetszegetni a világi barátokat, családot, mert rossz hatással vannak a tanúra, tanulmányozóra. Pl. lehet mutat valamelyik családtagja neki egy olyan oldalt, amit nem Jehova Tanúi írnak magukról és azzal elbizonytalanítja az illetőt, hogy vajon jó helyen van-e. Természetesen nem szorítanak senki fejéhez pisztolyt. Fizikai értelemben. De ahogy mondják, "a szó az veszélyes fegyver". Lehet sok minden nincs leírva feketén-fehéren, ettől független minden közösségben vannak vélt vagy valós íratlan szabályok.

Ami a másikra mutogatást illeti, teljesen egyetértek. Elvégre a Bibliában is ott van, hogy Ádám és Éva ettek a fáról, aztán meg mikor lebuktak ki volt a bűnbak? Sajnos, hogy ilyenek az emberek. Hidd el, magamon is sokszor észre veszem és rühellem is magamat érte olyankor. Az egyetlen amit tehetünk ezzel, hogy próbálunk jobbak lenni. Csak nem könnyű.

Én már hallottam olyat Tanúktól, azért írtam. Sőt, sajnos gúnyolódást is hallottam már (nem csak én) Tanúktól, szóval...

Amúgy ha még nem olvastad ezt a bejegyzésem: hitem.blog.hu/2014/01/22/amikor_azt_mondom_851 akkor ajánlom figyelmedbe. Talán nem tűnök utána olyan gúnyos különszakadtnak. Hidd el, nem akarom bántani sem a tanúkat, sem a vallásos, vagy Istenkereső embereket.
Akarok rég egy ilyen dolgokkal foglalkozó bejegyzést is amúgy, csak sajnos ember tervez... de azért igyekszem írogatni, pont azért, hogy ha valakit érdekel, annak világosabb legyen a látásmódom.

Ja, amúgy nem tart itt a világunk. Úgy értem, már a kezdet kezdetén is volt gyűlölködés, gúnyolódás Ádám, Éva, Káin, Ábel... Az emberi természet része. Sajnos.

Por Cicus 2014.01.22. 23:16:17

@Bery Charlie: Nagy ügyesen írtam előbb választ, csak nem nyomtam előtte "Válasz erre"-t. De szóval írtam, ha érdekel és köszi az észrevételeket! :)
süti beállítások módosítása