HTML

Honnan is tudhatnánk?

Jehova tanúiról, amilyennek megismertem a Szervezetet.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Házról házra...

2015.10.29. 05:41 Por Cicus

Az előző bejegyzés (Jehova tanúi, filmekben) eszembe juttatott egy filmet, amit már rég meg szerettem volna nézni. Igaz nem a prédikálós vonatkozása, hanem az egyik színész miatt. De ahogy a Biblia is írja, mindennek megvan a maga ideje. Ennek a filmnek ma éjjel jött el nálam az ideje.
Mutatok belőle képeket:

Legelőször mikor aludtak, szúrtam ki a Bibliát az éjjeli szekrénykén, de nem sokkal később már napvilágnál is látni. Ez nekem azért volt érdekes, mert régen, egyik Jehova tanú családtagom (aki hála Isten, már nem tanú) kért tőlem ilyen kis sárga post-it lapocskákat és szövegkiemelőt, mert a gyülekezetben látta másoknál is, hogy ilyenekkel vannak megjelölve a Bibliáikban versek, a könnyebb kikereshetőség érdekében. Emellett a Károli Bibliájuk első és hátsó lapjaira is kijegyzeteltek verseket a biztonság kedvéért.
A másik érdekesség volt még, ahogy a 3. képen is látni, többször utaltak rá, hogy milyen keményen kell magolniuk a fiúknak a Biblia verseket. Igazi kiképzés!

latt04.jpg

Ez igazán kedves dolog... lenne. Hacsak nem így történne a dolog:

Házról-házra prédikálva...
Többek között.
Az egy dolog, hogy valaki hisz valamiben és beszél róla, ha kérdezik. Vagy a tetteivel ér el olyan hatást, ami miatt többet akarnak róla tudni. De amikor utcán, tömegközlekedési eszközön, középületekben, a saját otthonunkban zaklat valaki a meggyőződésével, hitével, az meglehetősen ellenszenves tud lenni. Nem csoda, ha az emberek nem hallgatják meg az ilyen személyeket és az orrukra csapják az ajtót.

latt09.jpg

Ezt a jelenetet is szerettem. Oly sok elutasítás és ajtóbecsapás után bekopogtattak egy házba, ahol végre érdeklődés fogadta őket. Éppen elkezdték volna a mondókájuk, mikor a férfi leállította őket és hívta a párját, hogy ő is hallja, miféle nagyszerű üzenetet is hoztak a fiúk. A hírnökök nagyon megörültek, de a mosoly azonnal le is fagyott az arcukról, mikor meglátták, hogy újdonsült érdeklődőjük... meleg.
Ez mindig is érdekes volt számomra. Terjeszteni az igét, a jó hírt, Isten üzenetét... de csak addig, míg például melegekbe nem botlunk. Ők ugyanis nem részesülhetnek a prédikációból. Mert Isten szeret és mi is szeressük felebarátaink és cselekedjünk úgy embertársainkkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk cselekedjenek!
Kivéve, ha...

latt10_1.jpg

Itt egy kórháznál álltak meg. Ha már a házról-házra prédikálás nem úgy sült el, hát szórjunk szét közterületen némi propagandaanyagot...
Kicsivel később:

latt11_1.jpg

És milyen jól teszik!

latt12.jpg

Kiközösítés... szomorú volt látni, hogy a fiút mennyire megviseli a kiközösítés lehetősége. Rossz belegondolni is, hogy az efféle pszichológiai hadviselés mennyire félelemben tud tartani, hogy meg tudja nyomorítani az emberek életét.

latt13.jpg

A pszichológiai hadviselésnél maradva, ez is annyira tipikus húzás. Mindenki, aki nincs velünk, az ellenünk van és a Sátán katonája! Nincs semmilyen más logikus magyarázat, csakis az Ördög és az ő módszerei...

Mindezeknek persze meglett a sajnálatos eredménye. Akit érdekel, ez a Latter days című film, de előbb még 2 dolog.
Az egyik, hogy bár minden jel arra utal, a filmben ezek a misszionáriusok nem Jehova tanúi. Mormonok. Ami azért volt döbbenetes számomra, mert nekem azt tanították a tanúk, hogy ők az egyetlenek, akik házról-házra prédikálnak. Ez a film 2003-as, tehát több, mint 10 éves. Ha annak idején véletlenül látom ezt a filmet, nyugodtan mondhattam volna a tanúknak, hogy hazudnak, hiszen a mormonok is járnak házról-házra, ők is öltönyt és nyakkendőt viselnek és nekik is vannak brosúráik.
De csak most láttam ezt a filmet.
Persze ahogy az elején írtam, mindennek megvan a maga ideje. Én akkor erről a dologról nem tudtam, most viszont, azzal, hogy írok róla és valaki ezt majd elolvassa, talán tanul a dologból és nem lesz olyan "könnyű préda", mint amilyenek anno mi voltunk. Nem véletlenül mondják, hogy a tudás hatalom. Mi nem tudtuk ezt, így botor módon elhittük amit a tanúk állítottak magukról. Pedig messziről jött ember ugye azt mond, amit akar...

A másik dolog ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy ez egy melegekről szóló film, ezért nem ajánlom olyanoknak, akiket a homoszexualitás zavar. Viszont a nyitott, értelmes, érdeklődő embereknek igen. Bár vannak benne finoman szólva "érdekes" jelenetek, mindenképp érdekes azt látni, hogy milyen gyötrelmeket képes okozni a vallás. Akár a srác kínlódása, akár az anyjával történő veszekedés, akár a... szóval elég elszomorító.

A lényeg mindenesetre az, hogy legyünk nyitottak, érdeklődőek, nézzünk filmeket, olvassunk könyveket, beszélgessünk különböző emberekkel, tájékozódjunk és ne hagyjuk, hogy egy messziről jött emberi szervezet bábként irányítson minket.

3 komment

Címkék: média homoszexualitás vallás filmek szeretet melegség mormonok óvatosság prédikálás Jehova Tanúi behálózás

A bejegyzés trackback címe:

https://hitem.blog.hu/api/trackback/id/tr208030850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.gabi 2015.10.29. 07:44:31

"Terjeszteni az igét, a jó hírt, Isten üzenetét... de csak addig, míg például melegekbe nem botlunk. Ők ugyanis nem részesülhetnek a prédikációból."
A szervezetben nincs ilyen szabály. Sőt, az a szabály, hogy mindenkinek hallania kell az üzenetünket (mert az ugye nem a miénk, hanem Istené). Volt olyan időszak, amikor a körzetfelvigyázó kérte is, hogy a területünkön élő speciális csoportokra menjünk rá. Mivel éppen kisegítő úttörőztem, engem a furcsa öltözetű és drogos fiatalokhoz osztottak be (mármint ez két csoport, nem egy). Azt mondták, hogy a társadalommal szemben nyíltan is lázadók különösen fontos célcsoportot jelentenek és mi engedelmesen mentünk erre a "helyi szükségterületre" - így neveztük.

A nem heteroszexuális személyekkel addig nem volt bajuk, amíg érdeklődők voltak. Ezért nem voltak kizárva a prédikálásból sem. A gondok ott kezdődtek, amikor kiderült, hogy a szervezeten belül is létezik a jelenség. Ott már nem voltak kedvesek és megértők :)

Valószínűnek tartom, hogy a mormonoknál sem zárják ki őket a prédikálásból, hanem inkább a filmesek döntöttek e mellett a fordulat mellett. A központjukban dolgoztam 2 hónapig és az ott megéltek alapján gondolom ezt.

A mormonok ugyanúgy adnak le munkajelentést, mint mi. Legalábbis nekem az egyik ex-mormon ezt állította és elhittem neki.

2015.10.29. 14:58:01

Én nemrég beszélgettem mormon misszionáriusokkal. Utcán mentek mint a Tanúk, és szólították meg az embereket. Van egy könyvük, "A Mormon Könyve", ami a Bibliához hasonló Szentírás-kötet. Valójában annak kiegészítésként használják. Nagyon érdekes olvasmány. Most figyeljen, és kapaszkodjon meg minden JT, meg persze akik nem ismerik, mert idézek belőle:

"És most, mindannyiótoknak búcsút intek! Nemsokára elmegyek, hogy Isten paradicsomában pihenjek, míg ismét újra nem egyesül lelkem és testem, és győzedelmesen elő nem hoznak a légen át, hogy a nagy Jehovának, az élők és halottak Örök Bírájának örömet adó ítélőszéke előtt találkozzam veletek. Ámen."

www.lds.org/scriptures/bofm/moro/10?lang=hun

A magyarázatuk szerint a Jehova név "Izrael Istenének szövetségben használt, vagyis személyes neve."

2015.10.29. 15:15:58

@Marci kérdez:
Ja, az előbbi idézet a Moróni 10:34 volt.
Meg közben eszembe jutott az is, hogy kirakodós, tanúskodós asztalospultot láttam már Hitgyülisekét, meg a Keresztény advent közösségét is, úgyhogy ebben sem az egyetlenek. Beszélgettem velük is, de egész másképp, mint Tanú koromban. :-)
süti beállítások módosítása