HTML

Honnan is tudhatnánk?

Jehova tanúiról, amilyennek megismertem a Szervezetet.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Vak vezet világtalant

2015.11.09. 16:48 Por Cicus

Ez a mondás sokszor eszembe jut és általában Jehova tanúival kapcsolatban.

Itt van például az egyik Jehova tanú családtagom. Nem emlékszem, hogy láttam volna valaha is könyvet olvasni. Még a Bibliát sem. Igaz, volt egy időszaka, mikor a teraszon, vagy a nappaliban körbe vette magát Jehova tanús kiadványokkal, de annak rendre az lett a vége, hogy 5 perc se kellett, már aludt.
Bár az is igaz, hogy a különböző, postaládánkba bedobott szórólapokat, reklám újságokat előszeretettel és különös figyelemmel böngészi. Hogy mi után kutat bennük? Rejtély.
Nagymamámnak hála sok, különböző témájú könyv van otthon is, a könyvtárból viszont még annál is szélesebb körből szoktam könyveket kölcsönözni. Mindig ajánlom ennek a Jehova tanú családtagomnak, hogy olvassa el ezt vagy azt a könyvet. Volt közöttük sok érdekes téma, rövidebb könyvek is, könnyen érthetőek, illetve olyanok, amit egy magára adó embernek azért illik ismernie. Szeretném szélesíteni a látókörét, de mindhiába. Mindig elutasítás a vége. Egyébként munkanélküli, tehát ideje bőven lenne okulni. De ha még dolgozna és nagyon elfoglalt lenne, akkor is, ha naponta csak 10 oldalt olvasna, 1 hónap alatt jó eséllyel ki tudna olvasni egy könyvet. Természetesen a könyv hosszától és témájának nehézségétől függően. Az 1 év alatt már 12 könyv. 10 év alatt már 120 és így tovább. (Jó pap holtig tanul.)
Sajnos a maximum, amit ki tudtam eddig hozni belőle könyvek terén az volt, hogy megkért mondjam el, miről szól az adott könyv. Természetesen mindent össze lehet foglalni röviden, tömören, de a megértésnek megvan a maga ideje, folyamata. Ahogy a kisgyerek is megtanul járni, beszélni, önállóan tevékenykedni. Lépésről lépésre. Vagy ahogy általános iskolában a matematikát sem a másodfokú egyenletek tanításával kezdik. Alapok kellenek. Egy házat sem a tető megépítésével kezdünk, hiszen amíg nincs alap, nincsenek falak, nincs mire tenni a tetőt. Az alapok kihagyhatatlanok. Amíg azok nincsenek meg, magyarázhatom én, hogy a könyv erről vagy arról szól, nem fogja tudni úgy értelmezni vagy átérezni, ahogyan azt kellene. Ezt egyébként Jehova tanúi is állítják, hiszen elvileg éppen ezért kezdenek házi Biblia tanulmányozást az arra hajlamos emberekkel. Valójában persze arról van szó, hogy "bedrótozzák" az egyén agyát, hogy utána a Szervezet kedve szerint rángathassa dróton a tagokat.

marionett-babu-194x300.jpg


A filmekkel ugyanez a helyzet. Nem szeret részt venni a családi filmnézésekben. Ha mégis "rákényszerül", hogy szeretteivel eképpen töltsön időt és a film komoly, értelmes és/vagy érzelmes dolgokról szól, egyből jön az "amerikai szemét" kijelentésével (még akkor is, ha az adott film történetesen európai), majd elvonul más elfoglaltság után nézni vagy esetleg aludni. Nappal is.
Ugyanakkor a Szervezet által kiadott DVD-ket úgy nézte és nézette volna velünk, mintha azok bármit is igazolnának. Azokra cserébe én mondtam azt neki, hogy "amerikai szemét".
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy legszívesebben azért mégis a pornóoldalakat látogatja és előszeretettel tölt le és tekint meg olyan videókat, amikben akár 18 éven aluli szereplők is láthatók...

Zenék terén is a (gyakran szexuális tartalmú) mulatósokat részesíti előnyben. Jehova tanús dallamot még sosem hallottam a házban, de tanús éneket sem énekelt még sosem, ellenben az említett mulatósokat éjjel-nappal dalolja.

A szomorú egyébként az, hogy nem hülye, mégis, valami miatt egy bizonyos szellemi vakságban tartja magát. Azt hiszem a félelem az oka. Sokszor észrevettem már rajta, hogy fél dolgoktól. Fél megismerni a valóságot, fél szembenézni az igazsággal. Amit valahol teljesen megértek. Magamról tudom, hogy bár a tudás hatalom, sok olyan dolog van, amire azt mondom, bár ne tudnék róla. Erről különben a Biblia is ír: "És az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez oda fordulnak." II. Timóteus 4:4 Ezt sokszor észreveszem rajta. Az igazságot nem akarja tudomásul venni, de az olyan mesékhez, amiket messziről jött emberek mesélnek neki, szívesen odafordul. Ez érthető, ugyanakkor nagyon szomorú dolog. Sajnos nagyon sokan járnak ebben a cipőben. Nem feltétlenül tudatosan, de egyfajta szellemi vakságban tartják magukat. Hogy ez mennyire igaz, arra van is egy történetem. Nemrég találkoztunk Jehova tanúival, akik ismerik (persze csak annyira, amennyire tanúk ismerhetik vagy akarják ismerni egymást) az említett családtagom. Beszélgetés közben egyikük azt mondta, ő azért nem dolgozik, mert megvakult. Szemmel láthatóan hunyorgott, de nem volt a szó szoros értelmében vak. Szemüveg volt rajta és látott minket. Viszont elgondolkodtatott ez a kijelentése. Ahogy a párjával álltak ott, egymás kezét fogva, eszembe jutott akkor is ez a vak vezet világtalant dolog. Na meg az, hogy lehet úgy értette, a sok új világosságtól vakult meg.
És az ilyen vakok akarják vezetni a többieket.
Sokszor sajnos sikerül is nekik.

Én továbbra is csak azt tudom tanácsolni fiatalnak, öregnek, mindenkinek, hogy ne beszélje be magának, hogy ő hülye, vagy hogy neki elég egy bizonyos szellemi színvonal. Tessék nyitni, érdeklődni, tájékozódni, nézni, olvasni, hallani, kérdezni, megbeszélni, gondolkodni! Mert a valóság valóban félelmetes, de tudatlanságban élni még annál is félelmetesebb.

10 komment

Címkék: olvasás vallás filmek vakság prédikálás Jehova Tanúi szellemi sötétség

A bejegyzés trackback címe:

https://hitem.blog.hu/api/trackback/id/tr198064866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a századik juh 2015.11.09. 20:26:52

Hányszor mondtuk, hogy gondolkozzanak el Orwell írásain: kiderült szerintük az valamilyen fertőző kiközösített vagy hitehagyott.

Egyik testvér szép könyvtárral rendelkezik, amit viszont nem tapasztalni a személyiségén. Kiderült, hogy mindeggyik új könyv tényleg vadiújj, én lapoztam fel elsőként őket. csak megveszi, és berakja a polcra őket...

Bezzeg a sok kiadvány kazlakban áll, ha költözni kell, akkor külön szállítócéget kell megbízni a értékes szállítmány szállítására.

A novemberi jv-tv fülöp szigeteki öntömjénezése megvolt?

Mit tartottak fontosnak bepakolni a fagyasztóba, mikor megtudták, hogy 400 km/h-s vihar jön?

Naná, hogy az irodalmat, de ami a megdöbbentő,hogy a marcis dvd is ott volt.

Azért szerintem mindennek van határa...

Virágvirág 2015.11.10. 18:05:53

Tessék nyitni, érdeklődni, tájékozódni, nézni, olvasni, hallani, kérdezni, megbeszélni, gondolkodni!
Nem lehet. Ha másképp látsz valamit mint a szervezet, vagy a vének, akkor lázadozó vagy. Ha beszélsz róla, akkor hitehagyott és megnézheted magad. Kovács Kati énekelte egyszer régen: "Bilincsben él, aki téged így szeret."

a századik juh 2015.11.10. 20:02:59

"s ki néma volt netán, vagy csak lelkesedni rest,
már azt is gyűlölték, akár a pestisest."

l.gabi 2015.11.17. 06:20:08

Sokan azt hiszik, hogy a kiadványok olvasásával mindent pótolnak, de a többség szerintem azokat sem olvassa.

Érdekes, hogy az egyik ilyen rokonom nagyon hasonlít a tiédre. Azt mondta nekem a nyáron, hogy "újságot olvasok" és közben egy hipermarket képes reklámújságját lapozta, olvasni pedig maximum csak a termékek nevét lehetett benne. Amikor szóvá nevetve tettem (azt hittem viccből nevezte újságolvasásának a lapozást és a termékek fényképeinek a nézegetését) szinte sértődötten kérte ki magának a sznobságom.

Azt bírom benne, hogy néha kezébe kerül egy-két világi klasszikus (jellemző módon facebookon és eléggé nevetséges képek feliratain), akkor rácsodálkozik, hogy mennyire jó és újságolja, mintha valami újdonságot talált volna - pedig középiskolás tananyag. Múltkor az egyik ilyen nagy felfedezésére mondtam, hogy "ez egy Ady-idézet" és egyből megtámadt: "mit dicsekszel már megint, inkább gondolkodnál el a mélységén".

Ősszel együtt utaztunk egy hosszabb útra és valakinek megpróbált tanúskodni. Tőlem kissé távol volt, de hallottam ahogy az áldozata szóba hozta Hamletet. Az úton megkérdezte tőlem, hogy miről szól a Hamlet, de csak 1 mondatban válaszoljak, mert ha annyira jó, biztos el lehet mondani 1 mondatban az értelmét.

Nagyon sok hasonló élményem van vele és ahogy írtad is, félelmetesnek látom kívülről ezt az egész helyzetet, de magát az embert én teljesen boldognak látom.

Por Cicus 2015.12.18. 17:02:53

@a századik juh: Így igaz. Anno az Állatfarmot olvasva folyton Jehova tanúi szektája jutott eszembe.

Por Cicus 2015.12.18. 17:09:26

@a századik juh: Az előbb gyorsan küldtem, még annyi, a JW TV-t nem ismerem, de nem is igazán izgat és időm sincs rá, de ismerve a Szervezetet, el tudom képzelni mikkel kábítják a híveket.

Por Cicus 2015.12.18. 17:21:58

@Alvirág: Dehogynem lehet! Csak a Szervezetnek nem kell róla tudnia... :)
De persze értem, hogy érted, sajnos tényleg így van ez. Viszont reménykedem benne, hogy az internetet használva, esetleg családtagoktól, ismerősöktől, munkatársaktól hallva híreket, egyre több tanú fogja venni a bátorságot, hogy utána nézzen dolgoknak és ha esetleg ide téved, akkor had legyen kicsit "buzdítva". Tényleg elsősorban a saját érdekében. Mindenki a saját szemével győződhet meg, hogy aztán, ahogy a Biblia írja, az igazság szabadokká tegye őket.

Sokszor jut eszembe különben és mindig megmosolyogtat, egyik volt tanú mesélte, hogy ők például pont azért kezdték felfedezni az interneten írtakat, mert már gyanús volt nekik, hogy miért tiltják őket annyira "Sátán eszközétől". :D Akkor még nem volt a szektának hivatalos oldala (legalábbis nem olyan minőségben, mint manapság), mert az internetet a Sátán csapdájaként aposztrofálták. De ez meg a másik ami meg szokott mosolyogtatni és ezt már mástól is olvastam, hogy milyen érdekes ez is, eddig annyira az internet ellen voltak, most meg ott tartanak, hogy talán a tavaly előtti nyáron, még kampányoltak is egy egész hónapot az internet, persze azon belül a saját oldaluk mellett. Vicces hogyan változtatják a színüket. :)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.01.23. 15:08:21

Na megtaláltalak Téged is..lassan lehet mindenkihez eljutok...:)

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2016.01.30. 09:41:35

@Por Cicus: Szervusz, elnézést hogy a témán kívül szólok, de a véleményedet szeretnénk kérni egy közös bloggal kapcsolatab, melyről írtam is egy posztot.
Ha lehetséges/nem kötelező :)/ vázold fel véleményedet nézetedet a témával kapcsolatban. A kommenteket nem muszály elolvasnod, de hasznos lehet..mégha úgy tűnik nincs is közük a témához..
Köszönöm csakegyember

Por Cicus 2016.02.24. 15:11:12

@Csakegyember: Szervusz! Kedves, hogy gondoltál rám, de amint látod, csak nagyon ritkán vagyok itt. Ennek oka, amit már többször is említettem bejegyzésekben: nem sok kedvem van foglalkozni ezzel a szektával. Ugyanakkor tudom milyen jól jött volna anno, ha utána tudok nézni, hogy mit is takar ez a szervezet. Ezért ha csak egy-két embernek segítenek is a bejegyzéseim, már megéri időt szakítanom rá, akkor is, ha nincs hozzá kedvem. Ettől független továbbra is csak akkor fogok foglalkozni ezzel a dologgal, ha időm/kedvem van rá, ami meglehetősen kiszámíthatatlan. Remélem találtál/találsz olyanokat akikkel viszont együtt tudsz működni. :)
süti beállítások módosítása