HTML

Honnan is tudhatnánk?

Jehova tanúiról, amilyennek megismertem a Szervezetet.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Kiközösítés

2014.07.12. 00:01 Por Cicus

Ezt a témát régóta ki szerettem volna bővebben is fejteni. Korábban már meg-meg említettem, de a mai napig nem tudok felette napirendre térni.

Nem tudom más vallások, szervezetek, szekták hogyan kezelik a nyájat, Jehova Tanúi szervezetében viszont nagy divat a kiközösítés. Ez annyit tesz, hogy a szervezet számára nem kívánatos személyt kirekesztik a gyülekezetből. Az ilyen kiközösítettel nem szabad semmilyen formában érintkezniük a még benn lévő tagoknak. Még akkor sem, ha az illető történetesen az apjuk, anyjuk, vagy gyermekük. Esetemben például a családom nem állhatna szóba velem, hiszen nem csak nem vallom a nézeteiket, hanem egyenesen ellene vagyok azoknak. A Szervezet szemében a családtagjaim tehát szabály szegők.

Nyilván mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon mire jó ez? Mi az, hogy nem beszélhetek a saját húsommal és véremmel? Milyen alapon várják ezt el tőlem?
A szervezet állítása szerint mindez természetesen Bibliai alapokon nyugszik. Ha megkérdeznénk egy tanút, csípőből lökné az ezekre a kérdésekre betanított válaszokat, Biblia idézetekkel együtt. De vajon valóban ezek a betanult válaszok a valódi indokok vagy pusztán érzelmi zsarolásról van szó?

Gondoljunk csak bele. Ha volna egy titkunk, amiről valaki tudomást szerezne és nem akarnánk, hogy lelepleződjünk, vajon mit tennénk? Természetesen megpróbálnánk elhallgattatni valahogy, illetve hazugnak, csalónak, vádaskodónak állítanánk be és megpróbálnánk minél inkább kirekeszteni köreinkből. Jehova Tanúi szervezete pontosan ugyanezt teszi. Mindent elkövet annak érdekében, hogy azokat, akik nem úgy látják a dolgokat, ahogyan azt ők szeretnék, hazugnak, csalónak, vádaskodónak állítsák be és mindent megtesznek, hogy kirekesszék őket a köreikből. Semmitől sem riadnak vissza ennek érdekében, akár családok szétszakításától sem. Mindez persze a lelki üdvödért van, kedves testvér. A te érdeked. Isten akarja így. Ott van a Bibliában, feketén-fehéren.

Szerencsésnek mondhatom magam, vagy akár áldottnak, ha úgy tetszik, amiért a családom nem ennyire fanatikus híve a Szervezetnek. Sok dologban nem értünk egyet, ettől független tartjuk a kapcsolatot, a Szervezet határozott utasítása ellenére.

Egyszer mesélte egyik családtagom, hogy prédikálni volt és hazafele találkozott egy kiközösítettel. Odament az illetőhöz, köszönt neki, érdeklődött hogy van, mi van vele? A kiközösített személy meg volt lepve és szóvá is tette, hogy hiszen ők nem beszélhetnek. Családtagom csak legyintett, azt mondta őt ez nem érdekli, nem fog úgy viselkedni, mintha nem ismernék egymást. Jehova Tanúi az ilyenre mondják, hogy "az ilyen ember nem is Jehova Tanúja". Részben igazuk van, hisz mint mondtam a Szervezet arra utasítja a tagokat, hogy kerüljék a kiközösítetteket. Másfelől ha úgy vesszük, nincs igazuk, hisz Isten elvileg szeretet. Jehova Tanúi istene Jehova. Családtagom a szeretetről, így hát Jehováról tanúskodott, mikor is szembe ment a Szervezet parancsolatával.
A kiközösített személyt nagyon megindította ez a nem várt kedvesség, elsírta magát és elmondta, hogy valójában miért nem Jehova Tanúja már. A gyülekezetben a fedősztori az volt, hogy az illető dohányzik és nem bír felhagyni eme gyalázatos szokásával. Valójában viszont azért szüntette meg a kapcsolatát ezzel a szervezettel, mert kis híján a gyermeke életébe került. Túl nagy volt neki a nyomás (ami lássuk be, egyáltalán nem meglepő) és egy gyenge pillanatában nem látott más kiutat, csak a halált. A történet jól végződött, a gyerek megmenekült és úgy döntöttek ennyit nem ér meg nekik ez a dolog, elhagyják a Szervezetet. Így lettek kiközösítettek. Ezért nem szabad velük szóba állni. A végén még elmondanák, milyen árat fizettek kis híján.

Sajnos ez a szomorú igazság. Nem a konkolyt akarják kiválogatni a búza közül, hanem a leplet akarják magukon tartani. Nem szabad, hogy fény derüljön a fényességes szervezet sötét ügyeire. Ezért óvja oly buzgón híveit a szervezet a kiközösítettektől. Hitehagyottaknak titulálja és hazugnak, alaptalanul vádaskodóknak próbálja beállítani őket. Ezért nem szabad a szervezet híveinek Jehova Tanúi múltját vizsgálniuk sem. Ezért nem szabad a tanúknak kiközösítettekkel beszélni, volt tanúk által írt blogokat olvasni sem. Sok naiv Tanú annyira parázik már, hogy lassan magával sem fog szóba állni. Holott a Biblia világosan kijelenti: "Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelemségek, sem hatalmasságok, sem jelenvalók, sem következendők, Sem magasság, sem mélység, sem semmi más teremtmény nem szakaszthat el minket az Istennek szerelmétől, mely vagyon a mi Urunk Jézus Krisztusban.” Róma 8:38-39

Sokszor eszembe jut egy történet, talán sokan ismerik is. Azt mondják az ősi törzsek primitívek, istentelenek. Hát...

Létezik egy hihetetlenül bölcs afrikai törzsi szokás.
Amikor a törzsből valaki rosszat tesz a törzs egy másik tagjával, vagy fájdalmat okoz neki, akkor az illetőt kiállítják a falu közepére, és az egész törzs köré gyűlik. De ahelyett, hogy valami nyilvános büntetésben részesítenék, két napig folyamatosan sorolják neki mindazokat a jó dolgokat, amiket valaha is tett. Hogy miért?
Mert a törzs hisz abban, hogy minden egyes ember jónak születik, és szeretetre, békére és boldogságra vágyik. Csak néha, a mindezekre való törekvés közben hibákat vétünk. És mivel a rossz cselekedeteket segélykiáltásként értelmezik, a törzs összegyűlik a társukért, és segítenek neki újra megtalálni önmagát, a jó természetét. Emlékeztetik őt arra, hogy ki is valójában.
És erre néha mindenkinek szüksége van!

Nem tudom ez a történet mennyire igaz, mindenesetre nekem sokkal szimpatikusabb ez a hozzáállás, mint a kiközösítés. Nekem biztos sokkal hamarabb megjönne az eszem az ilyen fajta megközelítéstől, mint attól, hogy   bűnösnek mondanak, elmarnak, kirekesztenek, magamra hagynak. "Jézus pedig ezt hallván, monda nékik: Nem az egészségeseknek van szüksége orvosra, hanem a betegeknek." Máté 9:12 Jehova Tanúi szervezete olyan orvos, aki elfordul a betegétől.

Továbbá ki vagyok én és kik ők, hogy elítéljük a másikat? "Aki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ." János 8:7 Senki sem tökéletes. "Miért nézed pedig a szálkát, amely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, mely a te saját szemedben van, nem veszed észre? Avagy mi módon mondhatod a te atyádfiának: Atyámfia, hadd vessem ki a szálkát a te szemedből, holott te a te szemedben lévő gerendát nem látod. Te képmutató, vesd ki először a gerendát a te szemedből és azután gondolj arra, hogy kivesd a szálkát, amely a te atyádfia szemében van." Lukács 6:41-42

Érdemes megfigyelni Jézus ezen tanítását is: "Ekkor hozzámenvén Péter, monda: Uram, hányszor lehet az én atyámfiának ellenem vétkezni, és néki megbocsátanom? még hétszer is? Monda néki Jézus: Nem mondom néked, hogy még hétszer is, hanem még hetvenhétszer is." Máté 18:21-22 Vagy ezt: "Legyetek azért irgalmasok, mint a ti Atyátok is irgalmas. Ne ítéljetek és nem ítéltettek; ne kárhoztassatok és nem kárhoztattok; megbocsássatok, néktek is megbocsáttatik;" Lukács 6:36-37

Ez is érdekes nekem: "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek." Máté 7:1 A Szervezet szívesen ítélkezik a világiak, más vallásúak, vallástalanok, volt Tanúk stb. felett. Viszont kritikának, támadásnak, Istenbe vetett buzgalmuk üldöztetéseként állítják be, ha ugyanezt visszakapják az elítélteiktől. Nem megy a fejembe ez a gondolkodásmód. A Biblia is azt írja, "Mert azzal a mértékkel mérnek néktek, amelylyel ti mértek." Lukács 6:38 Szóval nem értem a felháborodásuk.

Szintén érdemes megvizsgálni, mit ír a Biblia a szeretetről, illetve a felebarátainkról.
A szeretet "nem rójja fel a gonoszt". I. Korinthus 13:5
"Mindenek előtt pedig legyetek hajlandók az egymás iránti szeretetre; mert a szeretet sok vétket elfedez." I.Péter 4:8 Azt hiszem itt a sok vétket elfedezés és a gonosz nem felrovása is a fentebb említett afrikai törzs szokását támasztja alá. A szereteteddel nem csak a saját, de a másik vétkeit is elfedezheted. Nem feltétlen a régieket, hanem azokat, amiket akkor követnétek el, ha nem lenne bennetek szeretet egymás iránt. A szeretethiány sok ostobaságot szül...
"Szeresd felebarátodat, mint temagadat." Máté 19:19 Máté 22:39
"Ha ellenben megtartjátok a királyi törvényt az Írás szerint: Szeressed felebarátodat, mint tenmagadat, jól cselekesztek." Jakab 2:8
Szóval attól, hogy vétkes a felebarátom, még szeretnem kell, hisz én sem vagyok tökéletes. Ráadásul "Mert ha csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi jutalmatok van? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik." Lukács 6:32

Úgy gondolom ennél nem is kell több. Tisztán látszik, hogy egy olyan szekta, szervezet, gyülekezet, vallás, amely elfordul a "betegeitől", ami csak azokat szereti, akik őt szeretik, ami felrója a hibáid, szálkát lát a szemedben, holott ő sem jobb a Deákné vásznánál, az nem lehet jó és Istentől való. De Jézus ezt is említette: "A gyülekezetekből kirekesztenek titeket; sőt jön idő, hogy aki öldököl titeket, mind azt hiszi, hogy isteni tiszteletet cselekszik. És ezeket azért cselekszik veletek, mert nem ismerték meg az Atyát, sem engem. Ezeket pedig azért beszéltem néktek, hogy amikor eljő az az idő, megemlékezzetek róluk, hogy én mondtam néktek." János 16:2-4

Ha legközelebb kiközösítéssel fenyegetnek, ami azt vonja maga után, hogy nem beszélhettek szüleitekkel, testvéreitekkel, házastársatokkal, gyermekeitekkel sőt, akár el kell hagyjátok házatokat, jusson eszetekbe Jézus szavai: "Bizony mondom néktek, hogy senki sincs, aki elhagyta házát, vagy szüleit, vagy testvéreit, vagy feleségét, vagy gyermekeit az Isten országáért". Lukács 18:29

Mindezek alapján én úgy gondolom, hogy ha Jehova Tanúi szervezete valóban egy igaz vallás lenne, ha valóban az egy igaz Istenről és az ő országáról tanúskodna, nem élne a zsarolás egy ilyen kegyetlen és káros eszközével, mint a kiközösítés.

8 komment

Címkék: szeretet látszat kiközösítés Jehova Tanúi hitehagyottak hitehagyott oldalak

A bejegyzés trackback címe:

https://hitem.blog.hu/api/trackback/id/tr376290880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2014.07.12. 16:54:17

A szektának minősíthető egyházak azok, akik a kiközösítést alkalmazzák. Nem nevezném divatnak,de szépen leírtad, inkább érzelmi zsarolás ez, hogy az illető meghunyászkodva térjen vissza és többé ne legyen mersze megkérdőjelezni a tanításaikat. Akik meg beleroppannak, mert nem tudják feldolgozni, hogy "Isten" ellen vétettek, nem érdekli őket. És még az ilyenek beszélnek a szeretetről??

l.gabi 2014.07.12. 20:05:08

Nálunk, a családom belül sem alkalmazták a kiközösítettekkel kapcsolatos tilalmakat. Még a gyülekezet egésze sem. Akárkiről is volt szó, mindig voltak szabályszegők. Volt olyan, hogy valakit kiközösítettek ezért, de nagyjából az általam ismertek felét bírói elé állíthatnák, annyira nem veszik komolyan.
Valahol ez számomra azt bizonyítja, hogy az emberben élő igazságérzet nem nyomható el.
Persze vannak, akik keményen tartják magukat a tilalomhoz és néha egyetlen ilyen szófogadó ember is a kegyetlen zsarolás eszköze lehet.

l.gabi 2014.07.12. 20:05:54

családom - úgy akartam írni, hogy családon

Por Cicus 2014.07.13. 10:33:57

@nicku: Amúgy ez a szeretet is elég érdekes dolog nekem. Miket művelnek az emberek a szeretet nevében és sokszor tényleg úgy, hogy azt hiszik, azzal jót tesznek. Nem hiába, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. :/

Por Cicus 2014.07.13. 10:44:11

@l.gabi: Én eléggé ellene vagyok annak a mentalitásnak, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. De be kell lássam, léteznek olyan szabályok, amiket bűn lenne nem megszegni... :s
Csak igen, ez is olyan faramuci dolog. A Biblia azzal van, hogy aki a kevesen hamis, az a sokon is hamis. Szóval egy ilyen helyzetben, ha valaki nem tartja be a vezető testület ezen utasítását, mert, mint ahogy írod is, az igazságérzete nincs még teljesen elnyomva, akkor ő a kevesen hamis és valóban bírói elé lehetne állítani. Érdekes dolgok ezek... :s

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.07.13. 23:19:53

@Por Cicus:
A történelemben voltak olyan időszakok, amikor olyan szabályokat hoztak, melyeket ha betartottak, akkor nem voltak képesek embernek maradni (pl zsidók diszkriminálása). A szervezet szabályainak a zöme is ilyen. De mégsem mondható ez el mindegyikről, ezért nem lehet egységesíteni, hogy mikor melyiket kell megtartani és melyiket nem. A kérdés inkább az, hogy menniyre tudunk kiállni a döntéseinkért és felelősséget vállalni azokért, akárhogyan süljenek is el. Pl: ha valaki köszön a kiközösítettnek, akkor azért, ha nem köszön, akkor meg azért. Ugyanis akármelyiket teszi, valamilyen szabályt biztosan át fog hágni. De hát nem a mi vagyunk a szabályokért, hanem a szabályok vannak értünk.

l.gabi 2014.07.14. 02:12:21

@Por Cicus: Olyan 3 éve egyeztetünk valakivel egy szöveget, ami hamarosan fent lesz majd a blogomon. Annak a végén mondja valaki, hogy a szervezet szabályai sok esetben életidegenek és ha az ember meg akarja tartani, akkor is lesz olyan helyzet, amikor képtelen rá.
Tudom, hogy vannak olyanok, akik makacsul tartják a kiközösítettekkel kapcsolatos beszélgetési tilalmat. Sok olyan helyzet van azonban, amikor ezt nem lehet megtenni. Például egy több generációs Tanú-családban, ahol van ezernyi közös ügy, száz családtag és ki tudja mennyi egyéb teendő, képtelenség ezt megoldani.
Például a dédszüleimhez kellett menni valamikor a 90-es években kukoricát törni. Közel negyvenen mentünk. Én akkor kisgyerek voltam, nem vették a hasznunkat. A kukoricásban viszont a kiközösített családtagok is segítettek (a nem kiközösítettek egy része nem is jött el, mert prédikáltak). Muszáj volt letörni a kukoricát és a dédszüleim nem tudták megtenni.
Egész napos teendő volt. A kiközösítetteknek ne adjanak enni? Ne köszönjék meg nekik a segítséget? Vagy ne hívják el őket?
Ez csak egy példa arra, hogy egy ilyen "egyszerű" tanácsot (ne köszönj, ne egyél vele, stb.) maga a valóság öl meg.
Persze a szabályokat kitaláló emberek tudják magukat tartani ehhez, hiszen nem kell kukoricát törniük vagy egy család tagjaként élniük.

bobibá 2015.04.12. 11:02:31

Most olvastam csak el azt a bejegyzésedet, nagyon megérintett, sajnos ez nekem is necces téma. Az én családom, és fájdalom családomnak az a része, amely tőlem ered, teljesen és bigott módon velem szemben foglaltak állást. Persze én különösen veszélyesnek minősülő egyén vagyok, nem követtem el semmit sem, kivéve, hogy tantételeiket a saját bibliaferditésük szerint is meg tudtam cáfolni. Békével akartam leválni tőlük, hálából e látens szélsőségesek felrobbantották a családomat. És persze pont nem értettem egyet a boszorkányüldözésekkel, a gyülekezetből koncepciós eljárással eltávolitottakkal nem fordultam szembe. Sőt vállaltam velük a további kapcsolattartást, jóllehet amikor tagok voltak még nem voltunk különösebben közeli kapcsolatban.
A törzsi szertartás leirása nagyon tetszik, sajnos a mi kultúránkban ez a jó dolgokra koncentráló pozitiv szemlélet elképzelhetetlen a hétköznapi életben. De a halál után, a temetéskor mindenki mintegy megszentelődik: a legelvetemültebb emberek is pozitiv hősökké válnak. Mi magyarok különösen jól játsszuk történelmünk folyamán a felakasztjuk, aztán rehabilitáljuk cimű játékot. És gondoljunk csak bele: hány meg hány nem felakasztott, de halálba üldözött ember "rehabilitálnak" a sirjánál. Azok akik elitélték, azoknak ez egy katartikus élmény, de ez nem jelent, nem jelenthet megbánást! Igy vajon lesz-e rá megbocsátás? Ezt nem szeretném megválaszolni, és nem is várhatok rá megnyugtató emberi választ,mert nem is a mi kezünkben van a döntés.
Persze "halottról vagy jót vagy semmit" elv szintén egy kényelmes nézet, igazi farizeusság. A halott már nem veszélyes, vállalhatjuk, hogy ismerjük. A vállalhatatlan részét (a rosszat) nem emlitjük, a jó meg egyoldalú, a mi nézőpontunk. Az élő egyén, viszont még meg tud szólalni, nem is beszélve az utána következő cselekedeteiről.
Ha már a történelmi "játékokról" szóltam, a fentebb leirtak elsősorban a hatalmi elitek magatartását jellemzik. A hétköznapi emberek a vészkorszakokban is számtalan megtörtént eset bizonyitja segitik és vállalják egymást. Ez igy van ennek a szervezetnek a valódi "rabszolgái" a megvetett és lenézett pórnép soraiban is, mint a leirt esetek tanusitják!
süti beállítások módosítása