HTML

Honnan is tudhatnánk?

Jehova tanúiról, amilyennek megismertem a Szervezetet.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Hitehagyottak, hitehagyott oldalak

2014.01.23. 02:20 Por Cicus

Nekem olyan furcsa ez a "hitehagyott" bélyeg. Pl. én hitehagyottnak számítok, mert otthagytam Jehova Tanúit, sőt, még egy ilyen blogot is indítottam, ami nem olyan színekben tünteti fel ezt a szervezetet, amilyenben ők próbálják láttatni magukat.

Szerintem viszont nem vagyok hitehagyott. Hiszem pl. hogy nem Jehova Tanúi vallása "az egyetlen igaz vallás". Hiszem, hogy Istent nem egy emberi szervezetben kell keresni. Hiszem, hogy nem vagyok se jobb, se rosszabb másnál. Szóval sok mindent hiszek.

Komolyra fordítva a szót, elég ellenszenves nekem (többek között), hogy Jehova Tanúinál (de valószínűleg sok más vallásnál is) az van, hogy ha valaki elhagyja őket, azt hitehagyottnak bélyegzik. Mi van a ne ítélj, hogy ne ítéltess dologgal? De ami még zavaróbb nekem, miért hiszik azt, hogy azzal, hogy elhagyom a szervezetüket, elhagyom Istent is? Persze sok embernél ez tapasztalható, de igazából teljesen érthető, hogy miért éreznek így.
A lényeg, hogy azt sugallják, hogy a szervezet egyenlő Istennel. Ha elhagyod a szervezetet, elhagyod Istent is.

* * *

Ami a "hitehagyottnak" titulált oldalakat illeti: ez is egy érdekes dolog. Meg is van tiltva a Tanúknak, hogy ilyen oldalakat vizsgálgassanak, olvasgassanak, meg nincs is. Szó szerint talán nincs megtiltva, bár emlékszem, láttam néhány hete vagy talán hónapja is van már, egy videót, amiben ha jól emlékszem frissen megkeresztelkedett tanúknak tartott kiselőadást egy ősz öreg apóka, az internet veszélyeiről. Ne internetezzenek. Tele van veszélyes dolgokkal. Sátán azon munkálkodik, hogy tőrbe csalja a szegény híveket. Jobb is, ha még csak rá se pillantotok a világhálóra!
Sajnos múltkor pont kerestem ezt a videót és mintha a föld nyelte volna el. De amint rálelek, linkelem.
Viszont a kiadványok is időről-időre azt sugallják, hogy oké, ha nem is tilos, de erősen nem ajánlott az internet használata. Illetve ha mégis használod, az lelkiismereti kérdés, de azért mindenképp inkább csakis nagyon körültekintően netezz, és ha esetleg véletlenül mondjuk hitehagyott oldalakra bukkannál, azokat kerüld, mint az ördög a szenteltvizet, mert az mind Sátán csapdája! A Biblia is írja, hogy lesznek majd ilyenek, szóval csak óvatosan Testvérek és Testvérnők! A legjobb az, ha csak a szervezet kiadványait vizsgálgatjátok. Van belőlük úgyis dögivel, szóval ha Jehova igaz tanújaként viselkedsz, úgyse lesz se időd, se erőd netezni...

Ahogy előbb írtam is, sok mindenben hiszek. Például abban is, hogy minden csak nézőpont kérdése, illetve hogy minden jóban van valami rossz és fordítva.

Ha egyik oldalról nézzük valóban, a valódi világhoz hasonlóan a virtuális világban is sok veszély leselkedik az emberre, függetlenül attól, hogy vallásos vagy sem. Sok ostobaság, undorító dolog, veszélyes gondolat van szerte a neten. Gondolom hozzám hasonlóan sokakkal megesett már, hogy olyan dolgokat látott a neten, amitől az egész emberiséget lehúzta, úgy, ahogy van. Hihetetlen milyen mélységei vannak az emberi butaságnak, kegyetlenségnek és ezzel itt a neten is akarva-akaratlan folyton összetalálkozik az ember.
Ugyanakkor megvan a jó oldala is. Beszélhetsz a világ más tájain élő emberekkel, más kultúrákat, gondolkodásmódokat ismerhetsz meg, gyönyörű és/vagy humoros képek tömkelegét nézegetheted, kutakodhatsz téged érdeklő dolgok után, filmeket nézhetsz, játszhatsz... szóval sok jóval is tud szolgálni az internet. Csak ugye meg kell tudni válogatni a dolgokat. Na meg mértéket is tudni kell tartani!

A "hitehagyottnak" címkézett oldalakra is ugyanez igaz.

Ha egyik oldalról nézzük, valóban úgy tűnhet, hogy ezek holmi sátáni csapdák, hazug rágalmazások, gúnyolódások, amikről a Biblia is ír, szóval teljesednek az írások.
Ha viszont másik oldalról nézzük, akkor lehet észre vesszük, hogy az írójából talán nem maga Sátán beszél. Talán csak rosszak a tapasztalatai és jól esik neki kiírnia magából. Kinek nem esik jól, ha kiöntheti a szívét valakinek? Ha nincs kinek, hát név nélkül mindenkinek. Ahogy mondják, ha nem adod ki magadból, benned rohad. Erre tudok is egy nagyon jó példát. Egyik rossz szokásom, hogy ha tejet iszok, nem figyelek arra, hogy nem szoktam egy nagy bögrével meginni. Rendszeresen tele töltöm a bögrét. Aztán rendszeresen ott marad egy kicsi az alján. Amit rendszeresen ott hagyok az asztalomon, mondván: nem iszom meg, mert most nem kívánom, de ki se öntöm, mert nem szeretek pocsékolni. Így hát ott marad az asztalon. Később mikor újra összetalálkozunk, még mindig nem kívánom. Megint később úgy vagyok vele, hogy lehet már savanyú, viszont nincs kedvem kipróbálni, hogy tényleg az-e, így még tovább ott marad szegény. Legközelebb mikor újra látom, már kezd új állagot felvenni a folyadék. Előjön a kísérletező kedv! Megvárom mi lesz belőle! Mintha nem tudnám... Néhány nap és cifrábbnál-cifrább penészgombák tarkítják a massza felszínét. Rohadt jó. Kísérletező kedvem most már csak azért is ott hagyja őket, várva mi lesz belőlük.
Viszont rendszerint egy idő után mindig elegem lesz belőlük és akkor jön az özönvíz...
De szóval így működnek a lelki dolgok is. Az, ami egy időben még szép és jó, később átváltozhat valami csúffá és gonosszá és ha nem adod ki magadból...

Szóval lehet, hogy valaki csak épp a bánatát panaszolja el a maga módján. Vagy ha gúnyolódik, vagy bosszankodik is, lehet csak a keserűség, csalódottság szól belőle. Nem kell egyből mindent Sátánra fogni.

Mindenki volt már életében dühös. Ugye milyen jó kiadni magadból? Úgy gondolom, hogy ha valaki dühös valamiért pl.: Jehova Tanúira és kiadja magából, akkor utána megkönnyebbül, megbékél, másképp fogja látni a dolgokat és lehet elhagyja az a düh, harag, amit érzett. Persze lehet, hogy nem. Vagy csak hosszú idő után. Vagy csak ideig-óráig. De például nálam is ez volt régen. Mikor mérges voltam valami miatt a gyülekezetből valakire vagy akár az egész szervezetre, szívem szerint világgá kürtöltem volna. De aztán csak a magam módján "kibeszéltem" (erről is írok majd valamikor), aludtam rá és másnap már inkább úgy voltam vele, hogy a fene egye meg az egészet.

Viszont érdekes elgondolkodni azon, hogy vajon akinek rossz érzései vannak pl. Jehova Tanúival, a gyülekezettel, a szervezettel kapcsolatban, az vajon miért van? Persze általában gondolkodás helyett bedobják az aduászt: Sátán tehet róla.

Persze nagyon jól tudom, hogy addig-addig gondolkodik, vizsgálódik az ember, míg úgy nem érzi, hogy nem ért már semmit. Velem legalábbis ez van. Hol úgy érzem, hogy mindent értek, mindent átlátok, hol meg úgy, hogy fogalmam sincs semmiről.
Ennek ellenére még mindig jobbnak látom gondolkodni. Beleképzelni magunkat a másik helyébe. Próbálni megérteni, ahelyett, hogy megbélyegezzük. Főleg, ha az ember hívő. Hol van a felebarátság, a szeretet, megértés és hasonlók, mikor olyat olvasol, ami nincs ínyedre?

De amúgy tudom.
Nehéz szeretni, megérteni, elfogadni, ha úgy érzed bántanak, igazságtalanul bánnak veled, stb.

Hát, a "hitehagyottak" is valahogy így éreznek...

25 komment

Címkék: nézőpont Jehova Tanúi hitehagyottak hitehagyott oldalak

A bejegyzés trackback címe:

https://hitem.blog.hu/api/trackback/id/tr855777637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bery Charlie 2014.01.23. 13:01:10

Úgy érzem ez a postod megint csak egy olyan 'mosom kezeimet' post lett. Egyszerűen így érzem.

'Komolyra fordítva a szót, elég ellenszenves nekem (többek között), hogy Jehova Tanúinál (de valószínűleg sok más vallásnál is) az van, hogy ha valaki elhagyja őket, azt hitehagyottnak bélyegzik.'

Ha a tanúk ezt állítják, okkal, mondjuk úgy Bibliai alappal tehetik.

Ha erre most bárki felhorkan hogy 'miért??!!' akkor néhány egyszerű tényt jó volna tisztázni. Először is különbséget kell tenni aközött a személy között aki azért távozik (vagy távolítják el) a gyülekezetből mert más, gyakran nem Bibliai elgondolásokat kezdett terjeszteni, és aközött aki nem tartott be bizonyos törvényeket (főleg erkölcsi törvényekre gondolok) és nem mutatott bűnbánatot.

A 'hitehagyott' kifejezést én úgy definiálnám, hogy - valaki, aki korábbi hitét, meggyőződését nyíltan megtagadva, hátat fordít korábbi hitének. Természetesen bármely vallás, bármely korábbi tagja tekinthető így hitehagyottnak, de ha egy vallásban való 'hit' nem egyéni meggyőződésen hanem családi hagyományon alapul, az ebből távozókat nem tartanám hitehagyottaknak. Gondolok itt pl. a katolikus csecsemőkeresztségre, ahol sem hit, sem meggyőződés, sem akarat nem áll a keresztség mögött.

Vagyis értelmezésem szerint az hitehagyott, aki korábbi, egyéni döntésen és meggyőződésen alapuló hitét elhagyta, vagy más meggyőződésre cserélte. Az ilyet hitehagyottnak nevezni nem megbélyegzés.

A másik esetben, mikor valakit bűne miatt eltávolítanak egy vallásból, azt nem lehet hitehagyásnak nevezni. Egyrészről mert attól mert bűnt követett el, élő hite még lehet, a megbotlást később felismerheti, megbánhatja.

Persze olyan is van, akinek már bűne előtt és után sem volt igazi hite, ami többek között a bűn elkövetését eredményezte.

Hogy ne csak rizsázzak, hoznék a hitehagyásra egy Bibliai példát is.

1Mózes 16:1-32. Ezt nem másolom be, túl hosszú lenne, inkább kivonatosan idéznék belőle, egy-két kulcsgondolatot.

Kórah és a közösség felelős tagjai, valamint 250 ember, Mózes és Áron ellen kezdett zúgolódani. Mózes erre egy próbát ajánlott, mindenki mutasson be áldozatot, és akit Isten választ az lesz a 'szent', Isten szemében elfogadott.

A Kórah lázadáshoz társuló Izraeliták táborát a föld nyelte el, míg Kórah-ot és a hozzá szegődött 250 embert tűz emésztette meg. Nagy vonalakban ennyi.

Na most mi ebben a különleges? Kórah nem volt hitehagyott, vagyis inkább nem tartotta annak magát. Viszont szembeszállt Mózessel és Áronnal, és papi szolgálatot követelt magának és a hozzá közel állóknak. Egy másik postodnál írtam, a felekezeten kívül vallásgyakorlás nem életképes. Kórah és társai ki akarták magukat vonni a szervezett vallás egy formájából, vagy ha nem is kívánták magukat teljesen kivonni, mert valahol hittek Istenben, a saját elgondolásaik szerint szerették volna tovább imádni azt. Az eredménye ennek a próbálkozásnak nem hagyott kétséget afelől, hogy Kórah és a hozzá társultak hitehagyottak lettek. Miért is?

Lázadtak az ellen a berendezkedés ellen amit Isten állított fel, és lázadtak az általa kinevezett személyek (Mózes és Áron) ellen is. A hitehagyásuk abban vált teljessé, hogy olyan szolgálatot és posztot kívántak maguknak, ami Isten akaratával ellentétes volt. Van a tanúknak erről egy egész jó filmük - www.youtube.com/watch?v=IIdblc8ZiOQ

Hogy tettük hitehagyás volt, azt megerősíti a Júdás levele is. Ezt a tanúk fordításából idézném, mert egész jól fogalmaz szerintem.

Júdás 11,12,13 - Jaj nekik, mert Káin ösvényére tértek, jutalomért Bálám tévelygésébe rohantak, és Kórah lázadó beszédében vesztek el. Ők a víz alatt rejtőző sziklák a szeretetvendégségeiteken, miközben együtt vendégeskednek veletek; pásztorok, akik magukat legeltetik félelem nélkül; szelektől ide-oda hajtott, víztelen felhők; késő őszi, ám gyümölcstelen, kétszer elpusztult, gyökerestől kitépett fák; vad hullámai a tengernek, akik saját szégyellnivalóikat tajtékozzák fel; pálya nélküli csillagok, akiknek a sötétség feketesége van fenntartva örökre.

A hitehagyott oldalakkal kapcsolatban írod - 'Szóval lehet, hogy valaki csak épp a bánatát panaszolja el a maga módján. Vagy ha gúnyolódik, vagy bosszankodik is, lehet csak a keserűség, csalódottság szól belőle. Nem kell egyből mindent Sátánra fogni.'

Nem hiszem hogy egy józan gondolkodású tanú mindent egyből a sátánra fog, de ha elolvassa az idézett Júdás levelét, ami utal Kórah esetére, és ami úgy jellemzi a lázadókat és hitehagyókat mint ' víz alatt rejtőző sziklák..pásztorok, akik magukat legeltetik félelem nélkül; szelektől ide-oda hajtott, víztelen felhők..vad hullámai a tengernek, akik saját szégyellnivalóikat tajtékozzák fel; pálya nélküli csillagok, akiknek a sötétség feketesége van fenntartva örökre' - szóval ez minden, csak nem túl hízelgő a hitehagyottakra. Ezt a Biblia fejti ki, szóval a tanúkra ráhúzni a 'megbélyegzést' alaptalan.

Bery Charlie 2014.01.23. 13:11:28

'Viszont érdekes elgondolkodni azon, hogy vajon akinek rossz érzései vannak pl. Jehova Tanúival, a gyülekezettel, a szervezettel kapcsolatban, az vajon miért van? Persze általában gondolkodás helyett bedobják az aduászt: Sátán tehet róla.'

Ahogy írtam előbb, nem gondolom hogy egy normálisabb tanú rögtön a sátánra mutogat. Ha az ember hisz is egy ilyen erő létezésében, akkor sem hárítható folyton a felelősség (ahogy irtad hogy Ádám és Éva esetében sem). Szerintem ami sokakból, sok tanúból, de talán még több ex-tanúból - hitehagyottakból - hiányzik, az az önkritika. Belátni azt hogy ki a hunyó. A tanúk esetében belátni hogy nem minden rossz fogható sátánra, hitehagyottak esetében belátni hogy nem minden fogható az 'Őrtorony Zrt'-re. A hitehagyottak 'sátánja' az őrtorony társulat, minden csalódásuk és szenvedésük okozója. Biztos hogy van amiben hibáznak a tanúk is, a szerveztük is, de a hitehagyottak 'aduásza' egyértelműen az Őrtorony, minden csalódás, tragédia oka. Ez nekem minimum megmosolyogtató. :) A hibák vagy rossz érzések elsődleges okát magamban keresem, és nem másban, nem egy vallásban vagy egy egyénben.

Aztán ha a gondolkodóképességem nagyjából a helyén van, akkor helyre tudom tenni ezeket a negatív érzéseket is, nem dobok rá egy 'takarót' ezekre hogy ne is lássam őket. Ha így teszek úgy gyáva vagyok, gyáva mert nem akarom belátni saját gyarlóságom, hibára való hajlamom. Ez olyan mint a válás. Gyakran a felek szitkok tömkelegét szórják egymásra hogy gyermekeik felügyeleti jogát megkaphassák, vagy pereskednek egy vagyontárgyért, miközben válogatott vádakkal illetik egymást. De hogy átgondolják, mi vezetett a válásukhoz, és ők miben ludasak, az már luxus. A gondolkodás luxus. Ha egy tanú az ördögre fogja minden baját, akkor a gondolkodás nem erőssége. Ha egy hitehagyott mindenért az Őrtornyot hibáztatja, szintén mellőzi a gondolkodás 'luxusát'. Ezért van annyi hitehagyott blog és oldal. Az ilyen oldalakat olvasóknak gondolkodni nem kell, csak nyelni a rizsát. Önkritika? Személyes egyéni felelősség? Mérlegelés? Ugyan.. luxus..

Egy valóban gondolkodó tanút, ha egy hitehagyott blogba fut, és akár bele is olvas, nagy valószínűség szerint nem hatja meg. És nem azért mert ez 'sátántól' van, hanem mert egész egyszerűen belátja, hogy több helyen bőven kilóg a lóláb. Bizonyára megcáfolná ezeket, szóvá tenné, árnyalná is a képet, esetleg még írna is, de nem fog széllel szemben vizelni. Tudja hogy fölöslegesen strapálná magát, ezért inkább más, értelmesebb tevékenységgel foglalja el magát. A blogot írók gyakran mélyen hallgatnak személyes hibáik felől, blogjuk célja nem a saját szennyes teregetése, hanem a másik fél lehúzása. Igaz, a tanúk sem teregetik a szennyest, de legalább az önkritikára való hajlam megvan náluk, és napjaik nem azzal telnek hogy minden lehetséges módon próbálják meg lejáratni és mocskolni mindazokat, akik korábban társaik voltak a hitben. Ha másért talán nem is, ezért mindenképpen többek a hitehagyottaknál. Állják a pofonokat, és gyakran másik arcukat is odafordítják. Ez elég keresztényi, azt hiszem.

Az ex-tanúk számára egy a lényeg, van mivel takaródzni. Főleg akkor ha személyes felelősségük szóba kerülne. Ami hogy, hogy nem, a hitehagyott blogokban sosem ötlik fel.

De a legtöbb hitehagyottnak az 'Őrtorony takaró' jó. Jó meleg. Büdös is mint a dög, de aki ezzel takaródzik az nem érzi ezt, csak azt hogy nem fázik. Akár a csöves az utcán. 'Szabadság és boldog élet'. Valóban...?

Por Cicus 2014.01.24. 04:25:08

@Bery Charlie: Igen, a Bibliáról, ahogy többször említettem, akarok majd írni, majd meglátjuk mikor jönnek össze úgy a dolgaim, de maradjunk annyiban, hogy nálam az, hogy xy meg van írva a Bibliában nem igazán meggyőző érv. Ahogy tegnap írtam is, hiába vannak jó törvények, ha az emberek nem tartják be őket. Gyakran maguk azok sem, akik prédikálják. Persze ilyenkor jön a "mi is csak tökéletlen emberek vagyunk" szöveg.

"Először is különbséget kell tenni aközött a személy között aki azért távozik " látod ez olyan fura nekem. Attól, hogy távozik, még nem jelenti azt, hogy elhagyta az Istenbe vetett hitét. Pont ezt írtam, hogy a Tanúk szemében ha valaki elhagyja a szervezetet, olyan, mintha Istent hagyta volna el, pedig ez nem igaz. Mondjuk ezt az állításom alá is támasztod: "ha egy vallásban való 'hit'" Látod ahogy írod is, az abba a vallásba vetett hitét hagyta el. De nem feltétlenül az Istenbe vetettet. Bár olyanra is van sajnos példa, ahogy azt szintén említettem is.
Azt meg honnan tudhatjuk, hogy melyik vallás jön be jobban Istennek? Nem tudhatjuk, csak sejtjük. Mindenki a maga szempontjai alapján tartozik adott vallásba és általában mindenki azt tartja a legjobbnak, amibe éppen tartozik. Szóval a Bibliai példád ugyan azt mondja egy római katolikusnak, amit egy Jehova Tanújának. A római katolikus szemében az a jó elrendezés, vezető testület, ami az ő vallásához tartozik, egy Jehova Tanújának szemében meg az a jó, ahogy ők csinálják. De honnan lehet tudni biztosan, hogy akkor most melyik a valóban jó? Az egyén saját tapasztalatai, gondolatai, meggyőződése szerint az lesz a jó, amiben van. Vagy ha kétségei van azzal kapcsolatban, akkor keres olyat, ami az ő elképzeléseinek legjobban megfelel. Ettől lesz valami igazi? Az egyén szemében ettől. De az még nem jelent semmit.

A videót köszi! Most nincs időm megnézni, de belenéztem. Nem ígérem, hogy a közeljövőben végignézem, egyrészt sajnos időm sincs annyi, másrészt van egy sanda gyanúm, hogy az a vége, hogy Jehova Tanúi csinálják jól a dolgokat, és ha a néző jót akar magának, csatlakozik hozzájuk. :)

A Júdás idézet megint olyan, amit minden vallásos ugyan úgy értelmez, ahogy Jehova Tanúi: az én vallásom a legjobb, a többi vallásos ember és vallástalan pedig olyan, mint a Júdás levélben idézettek.

"Ezt a Biblia fejti ki, szóval" látod nekem meg ez olyan mosom kezeim szagú. :)

"Ha az ember hisz is egy ilyen erő létezésében, akkor sem hárítható folyton a felelősség" Én sem gondolom másképp, de a legtöbben, nyilván a vallásos emberek, nem így gondolkodnak. Ami szintén teljesen érthető, később erről is írok majd, valamikor.

Ez "a hitehagyottak 'aduásza' egyértelműen az Őrtorony" gondolat tetszik! :D Illetve az is, hogy látod Te nem olyan elvakultan próbálod Jehova Tanúit védeni, mint egyesek és ahogy írtam is (lehet még nem olvastad, ez utáni bejegyzések), szerintem az ilyen hitehagyott oldalak ilyen szempontból is nagyon jók. Lehet közelíteni a nézőpontokat, el lehet simítani nézeteltéréseket, félreértéseket, tévhiteket. Jó, amit írtál az önkritikáról, ez is olyan dolog, amit sokan elfelejtenek. Ha olvasod a bejegyzéseim, láthatod, hogy én is ebbe az irányba próbálom terelni az olvasókat. A gondolkodásra, az önkritika gyakorlására. Más blogok sem sokkal különböznek amúgy ettől, ráadásul itt lehet hozzászólni. Amit írtál: "olvasóknak gondolkodni nem kell, csak nyelni a rizsát", na nekem pontosan ez a véleményem Jehova Tanúi kiadványairól. Ott nincs apelláta, ott vannak a kérdések a szövegek végén, azokra azt illik válaszolni, amit ők eléd tálaltak (erről is tervbe van véve egy bejegyzésem, csak az időm...), különben lázadó szellemű vagy. Ellenben egy ilyen oldalon mindenki elmondhatja nyugodtan a maga gondolatait, eszmét cserélhet és nem csak azt nyeli, amit elé tettek.
Illetve amit szintén említettél, hogy a blogolóknak nem célja a saját szennyeseiket teregetni, szintén ez elmondható az Őrtorony Zrt-ről. A saját hibáik ők sem ismerik el, hiszen őket a Bibliai alapelvek vezérlik, ők arról nem tehetnek, ami a Bibliában le van írva... ahogy írtad, ez is egy mosom kezeim dolog.

Amúgy visszatérve az Őrtorony Zrt-re, mint a hitehagyottak Sátánja, úgy gondolom így igazságos. Így lesz egyensúlyban a dolog. Ha a vallásosoknak lehet egy mumusuk, akkor had legyen már a nem, vagy más vallásbelieknek is. Ugyanígy gondolom a mindenféle dolgokkal való takaródzást is. Ha az egyiknek lehet, had lehessen már a másiknak is. :)

Amúgy írtad, hogy "Egy valóban gondolkodó tanút"... ez is nagyon szépen hangzik, viszont hogy érted a gondolkodót? Egy Őrtorony szellemben gondolkodó Tanú?

Bery Charlie 2014.02.05. 19:37:17

@Por Cicus: Számomra nagyon az jön át, hogy Bibliaismereted sekélyes, érvelésed 'szalmabáb'. Nem igazán az jött át válaszodból, mintha megértetted volna amit írtam.

'látod ez olyan fura nekem. Attól, hogy távozik, még nem jelenti azt, hogy elhagyta az Istenbe vetett hitét. Pont ezt írtam, hogy a Tanúk szemében ha valaki elhagyja a szervezetet, olyan, mintha Istent hagyta volna el, pedig ez nem igaz.'

Én sem ezt írtam, hanem ezt - 'Először is különbséget kell tenni aközött a személy között aki azért távozik (vagy távolítják el) a gyülekezetből mert más, gyakran nem Bibliai elgondolásokat kezdett terjeszteni, és aközött aki nem tartott be bizonyos törvényeket (főleg erkölcsi törvényekre gondolok) és nem mutatott bűnbánatot.'

Aki önszántából megy el, vagy akit kiközösítenek, érezheti úgy hogy nem hagyta el Istent. A kérdés nem ez, hanem az, hogy Isten sem hagyta el őt?? Az említett Kórah-Mózes-Áron beszámolóból neked ez jött át?? Kórah úgy érezte hogy nem hagyta el Istent, de azért lázadt Isten elrendezése és az általa kinevezett vezetők ellen. Az ami ezek után történt, nem elég meggyőző bizonyíték arra, hogy Isten hogyan vélekedett Kórah tettéről?? Hitehagyásnak tekintette! És teljesen mindegy volt hogy Kórah azt gondolta ő nem hagyta el Istent, mert Isten elhagyta őt, és nem csak elhagyta hanem emlékezetes leckét adott egész Izraelnek abból, mi a hitehagyás következménye.

Szóval te érezheted úgy hogy nem hagytad el Istent, vagy hiszel benne, a kérdés továbbra is az, Isten sem hagyott el téged, ő is 'hisz' benned?? Ha a Bibliai példát veszem alapul, a válasz egyértelműen nem.

'Mondjuk ezt az állításom alá is támasztod: "ha egy vallásban való 'hit'" Látod ahogy írod is, az abba a vallásba vetett hitét hagyta el. De nem feltétlenül az Istenbe vetettet.'

Ezt előbb cáfoltam, de röviden kifejtem újból. Kórah sem hagyta el Isten hitét, csak a 'vallásba (judaizmusba) vetett hitét hagyta el'. A következmény nem maradt el.

Azt is írtam egy másik postnál egy másik hozzászólásomban, hogy barangolhatsz te a 'pusztában', minden vallási elrendezésen, hiten kívül, csupán Istenhittel nem fogod túlélni a 'pusztát'. A skorpiók és hiénák már várnak rád, végül a keselyűk befejezik amit az előzők nem - ha érted a metafórát. Tény hogy látszólag kényelmesebb és szabadabb ez így, a gond csak ezzel ott van, hogy előbb-utóbb eljutsz odáig ameddig a legtöbb hitehagyott, és a pusztában lévő hiénák és skorpiók okozta fájdalmat is az Őrtorony szervezeten akarod majd leverni, lényegtelen az az egyszerű tény, hogy te tértél le a kijelölt útról. Ez olyan mintha az út szélén álló fát tennénk felelőssé azért, mert mi az útról letérve rácsavarodtunk a kocsinkkal. Nahát, felháborító! 'Mit képzel az a fa???'

'Azt meg honnan tudhatjuk, hogy melyik vallás jön be jobban Istennek? Nem tudhatjuk, csak sejtjük.'

Itt bukik ki sekélyes Bibliaismereted. Hogy 'melyik vallás jön be Istennek'?

Én azt gondolom hogy az a vallás, amelyik a lehető legközelebb jár ahhoz a képhez, amit a szentírás bemutat.

Szted a katolikus, református, a nagy vallások amik nem 'szekták', ezek állnak közel az igaz valláshoz?

Sztem az olyan kis vallások mint a JT, lényegesen közelebb állnak a szentírási mintához, minden hibájuk és tévedésük ellenére, és ez utóbbiak okán sem lehet egy kalap alatt említeni őket a nagy vallások tévelygéseivel.

Bery Charlie 2014.02.05. 19:38:57

@Por Cicus: 'De honnan lehet tudni biztosan, hogy akkor most melyik a valóban jó? Az egyén saját tapasztalatai, gondolatai, meggyőződése szerint az lesz a jó, amiben van. Vagy ha kétségei van azzal kapcsolatban, akkor keres olyat, ami az ő elképzeléseinek legjobban megfelel. Ettől lesz valami igazi? Az egyén szemében ettől. De az még nem jelent semmit.'

Nem veszed észre, de magad ellen érveltél ebben. Az hogy te tanú voltál, és most összehordasz mindent ide egy blogra, nos ez tényleg 'még nem jelent semmit'. Ettől irásaid nem lesznek még sem objektívek, sem hitelesek, sem igazak.

A videó amit linkeltem Kórah történetét beszéli el, legalább nézd meg, ha már a Bibliát is kritizálod, és tanúként sem vetted a fáradtságot hogy elolvasd és elgondolkodj rajta!

'A Júdás idézet megint olyan, amit minden vallásos ugyan úgy értelmez, ahogy Jehova Tanúi: az én vallásom a legjobb, a többi vallásos ember és vallástalan pedig olyan, mint a Júdás levélben idézettek.'

Elég egyértelmű számomra hogy teljes analfabétizmusod van a Bibliához, és annak értelmezéséhez, már ne is haragudj. A Júdás levele kifejti, ha Kórah lázadó útja jellemző rád (egyébként úgy látom hogy igen), akkor olyan leszel mint a 'szelektől ide-oda hajtott, víztelen felhők' - vagyis fogalmad sincs mi az igazság, inkább csak hajtod a magadét, persze teljes és megdönthetetlen igazságként mutatva be mindazt amit összegereblyézel ide, közeben nem tudod higyjél-e Istenben vagy bármiben, a Biblia igaz-e vagy sem (ennek ellenére elég erőtlenül, de próbálsz a tanúk ellen érvelni vele). Azt sem tudod hogy működik a gépfegyver, de azért soroznád mindazokat akik neked nem szimpatikusak, közben kishíjján agyonlövöd magad vele. Lol..

Épp ezért erőtlenek az érvelési technikáid, a konkrét felvetésekre pedig képtelen vagy érdemben reagálni.

Valóban olyan vagy, mint a 'pálya nélküli csillagok, akiknek a sötétség feketesége van fenntartva örökre'.
És ez a sötétség főleg írásaidból árad.

"Ezt a Biblia fejti ki, szóval" látod nekem meg ez olyan mosom kezeim szagú. :)'

Nem. Ez keményen 'tényszagú'.

'szerintem az ilyen hitehagyott oldalak ilyen szempontból is nagyon jók. Lehet közelíteni a nézőpontokat, el lehet simítani nézeteltéréseket, félreértéseket, tévhiteket.'

Én közel sem ezt látom ha ilyen blogokba futok. A tanúk akik esetleg irnak oda, vagy próbálnák árnyalni a képet finoman szólva is le vannak ugatva, aztán csodálkoznak ha a tanúk is felveszik stílusukat.

Csak hogy idézzek egy ilyen bejegyzést, az egyik anti-JT Troll bloggertől -

"A kommentek moderálására már nincsen időm. Nincs energiám végigkövetni a párbeszédeket és figyelmeztetgetni... mikor csináltam, akkor sem ért semmit. Szóltam szépen, szóltam csúnyán, szóltam többször is, egyenként, személyesen is... semmit nem ér.
Pedig csak két dolgot szeretnék: - hogy ne legyen személyeskedés - és, hogy a kommentek a cikk témájáról szóljanak

Sajnos néhány hangadó már szem elől tévesztette e blog célját és amolyan szellemi boxmérkőzéseket játszik itt... van aki kiprovokálja ezeket, és van aki csak beszáll.

Nekem már sem energiám, sem kedvem nincs rendszabályozni és igazságot tenni sem szeretnék. Elérték, hogy elment a kedvem ettől és már nem olvasom a kommenteket csak hébe-hóba.

Véleményem szerint egy bizonyos jelenség a fő felelős ezért, amely az indulása óta összejött közösséget pszichopata módszerekkel kétfelé osztja. Mivel az ilyen emberekből teljesen hiányzik az empátia, hiába magyarázza el nekik az ember, hogy amit tesznek, bár jó szándékból teszik, az káros a közösségre nézve.

Néhány szabadságharcos ugyan szembeszáll ezzel a jelenséggel, de nem veszi észre, hogy csak még tovább generálja a tevékenységét. Ha nem szólna hozzá, feleannyi komment születne... de talán a lényegről, a cikkek témájáról.

Nos, az ilyen emberekkel szakembereknek kell foglalkoznia, én pedig nem vagyok pszichiáter.

Rengeteg munkát fektetünk a csapatunkkal ebbe az oldalba, mások meg ide szarnak és át sem gondolják, hogy leírjanak e valamit, mielőtt kommentelnek; pedig lenne rá idejük, ez nem élőbeszéd.

Belefáradtam, teljesen felesleges, már nem érdekel, távol tartom magam ettől, nem idegesítem magam rajta."

A blogger gyakorlatilag beismeri, blogját olvasó és kommentáló, főleg ex-tanúkból és anti-JT-ből álló csődület több tagja pszichiátriai eset. Ehhez sok kommentár nem szükséges.

Bery Charlie 2014.02.05. 19:43:01

@Por Cicus: 'amit szintén említettél, hogy a blogolóknak nem célja a saját szennyeseiket teregetni, szintén ez elmondható az Őrtorony Zrt-ről. A saját hibáik ők sem ismerik el, hiszen őket a Bibliai alapelvek vezérlik, ők arról nem tehetnek, ami a Bibliában le van írva... ahogy írtad, ez is egy mosom kezeim dolog.'

Ezzel az érvvel az a gond, hogy nem az Őrtorony támadja a hithehagyott ex-tanúkat, nem ők írnak blogot ellenük, vagy uszítanak minden fórumon, hanem a hitehagyottak támadják, gyakran arab fundamentalistákat megszégyenítő fanatizmussal az Őrtornyot. Márpedig ha én vádolok, a vádnak kellően megalapozottnak kell(ene) lennie, nem alapulhat spekulációkon és személyes szubjektív véleményeken. Ezt az egyszerű tényt még azok is elismerik, akik nem szimpatizálnak a tanúkkal.

Az alábbi gondolatot egy evangélikus oldalon találtam -

„Minden vallás- és vallási közösség, amely stabil szervezetileg és betartja a törvényeket, igényelheti a (vallási) státuszt. Ahhoz, hogy elutasítsák a kérvényt, bizonyítani kell, hogy a Jehova tanúi folyamatosan törvényt szegnek. Az egyes, traumatizál, gyülekezetet elhagyók vallomásai azonban alig lennének elégségesek ehhez.”

Vagyis még kívülállók sem tartják gyakran elégségesnek az ex-tanúk sírás-rívását, ahogy egyébként én sem.

A forrás - archiv.evangelikus.hu/teologia/a-jehova-tanuit-mar-majdnem-minden-nemet-szoevetsegi-allamban-elismerik/?searchterm=None

'Amúgy írtad, hogy "Egy valóban gondolkodó tanút"... ez is nagyon szépen hangzik, viszont hogy érted a gondolkodót? Egy Őrtorony szellemben gondolkodó Tanú?'

Lehet hogy neked sem most, sem tanú korodban nem volt erősséged sem a gondolkodás, sem a dolgoknak való utánnajárás (erősen hiányos Bibliaismereted megerősíti ezt), de tapasztalatból tudom, vannak olyan tanúk - és ők vannak többen - akik mérlegeleik a tanításokat, a vádakat pro és kontra, de átlátnak azokon a féligazságokon amikbe a hitehagyott blogokba futnak.

Amikor ilyen blogokat olvasok egy idézet ugrik be, az egyik kedvenc sorozatom, a Battlestar Galactica (Csillagközi romboló) egyik szereplőjének a szavai.

'Nem azért veszélyes, mert hazudik.. Hanem mert a hazugságot vegyíti az igazsággal..'

f i n i t o (törölt) 2014.02.05. 23:40:26

ha nem voltál megkeresztelt, akkor nem lehetsz hitehagyott jt hivatalos tanításai szerint :)

azért ez a tejes dolog nem hangzott valami jól, ejnye-bejnye

f i n i t o (törölt) 2014.02.05. 23:48:08

@Bery Charlie: az a gondom ezzel a mambodzsambóval, hogy a precizitás nyomait sem fedezem fel benne

a szóban forgó témában van elég vonalas leírás a terelgessétek könyvben, és a véni levelekben is, jt számára az a mérvadó, nincs mellé beszélés

ez olyan volt, mint egy nyílvános előadás, ahol nem tartják be a kijelölt időt, és nem ragaszkodnak szorosan a vázlat anyagához :)

na mindegy

továbbra is áll amit mondtam már nektek: ti vagytok a legnagyobb ellenségei ennek a szervezetnek, a hozzászólásaitok, törvénytelen ittlétetek árt a szervezetnek

f i n i t o (törölt) 2014.02.05. 23:54:38

@Bery Charlie: tévelyegsz, mert isten hagyja :)

koré és társai meghaltak, lefizették a bűnük zsoldját, elevenen a SEOLRA jutottak, kvázi fel fognak támadni, mert a 'SEOL kiadá a halottait', vagyis Isten meg fog emlékezni róluk!

ennyit a nagy fenyegetőzésedről :) a saját egyházad ismereteivel nem vagy tisztában testvérem, nem hogy a bibliával

látom találtál egy szűz terept, ahol újonnan elő adhatod a régi rossz szövegedet, amit már százszor megcáfoltunk ...

nincs valami új duma?? komolyan?

remélem sok jt olvassa ezt a blogot is most, vagy majd később :)

f i n i t o (törölt) 2014.02.05. 23:57:47

@Bery Charlie: tesó, te sokak által ismert pszichiátriai eset vagy, komolyan mosolyt fakasztasz :D

figyi már, ezeket a köröket már lefutottuk az elmúlt években, nálad fennakadt a lemez haver :DDD

kegyetlen vagy, na mindegy, add csak magad, annál többet ártasz jehova tanúinak :)

f i n i t o (törölt) 2014.02.05. 23:59:57

@Bery Charlie: "'Nem azért veszélyes, mert hazudik.. Hanem mert a hazugságot vegyíti az igazsággal"

ez nagy igazság! a szervezet ebben profi!

én többek között ezért utáltam meg az jts féle igazságot! megméretetett és demagóg, hazugsággal kevert, aljas félrevezetésnek találtam

nem örülök neki, de az igazság csúf dolog, ez van

Por Cicus 2014.02.08. 14:31:04

@undercover: na, akkor nem vagyok hitehagyott. :D

Igen-igen, szegény tejcsi. Viszont így elmondhatom, hogy nem csak egészséges, de tanulságos is. :)

Por Cicus 2014.02.08. 14:36:53

@undercover: Erről a "'Nem azért veszélyes, mert hazudik.. Hanem mert a hazugságot vegyíti az igazsággal" szövegről nekem is egyből a Szervezet ugrott be. Ezen is annyiszor elcsodálkozok, hogy olyanokat mondanak sokszor, amik rájuk is ugyan úgy, ha nem jobban igazak, mégis különbnek, kivételezettnek hiszik magukat.

f i n i t o (törölt) 2014.02.08. 16:04:08

@Por Cicus: ez egy bámulatos átverés a szervezet részéről

ami kritikát megfogalmaz másokra vonatkozóan, az simán rá is érvényes, sőt, sokszor jobban, mint arra, akit éppen kritizál, és jt nem veszik észre! nekem is sok idő kellett, mire észrevettem ...

ezért szoktam azt mondani, hogy pimaszok!

Bery Charlie 2014.03.06. 16:02:40

@undercover: 1. Először is halvány lila gőzöm sincs arról hogy te ki vagy.. 2. Neked még halványabb fogalmad sincs arról én ki vagyok, de úgy tűnik valami üldözési mánia folytán mégis azonosíthattál valakivel.. Aztán persze pszichiátriai esetnek minősítesz, holott nem én húzok rá egy általad ismert figurát egy ismeretlen nickre. Ékes bizonyítéka paranoiádnak, még így ismeretlenül is. :D

Bery Charlie 2014.03.06. 16:34:21

@Por Cicus: Az általam idézett(és általad kiforgatott)gondolatról nekem egy kislány jut eszembe gyerekes sértődöttségével,nullához konvergáló Bibliaismeretével,és szubjektív irásaival.Ja nem is.. Eddigi írásaid még annyi tárgyilagosságról sem tanúskodnak mint más ex-jt trollok blogjai,vagyis írásaidban a valóságnak megfelelő álltás elvétve(vagy egyáltalán nem is) jelenik meg.Így a definició mely szerint az igazságot vegyítenéd a hazugsággal esetedben nem állja meg helyét,mert pusztán szubjektív sértődöttséged okán az igazság fogalma számodra ismeretlen tényező.Esetedben csak holitim doxazma tűnik ki írásaidból(a hangulati élettel színezett téves eszme)látszik abból ahogy felvetéseimet rendre lesöpröd, vagy bagatell válaszokkal kontrázod. Szoktam olvasgatni anti-jt blogokat,eszmefuttatásokat,ezek általában silány csúsztatások tömkelege,de a tiéd ezek színvonalát sem haladja meg.Blogod olyan mint a Spongyabob c. rajzfilm, amely sokak szerint egy nagy marhaság, én sztem viszont nagyon élvezhető,ha agyilag le bírsz menni arra az ötéves színvonalra. :D
Szóval ez a blogirkafirka nem a te műfajod,de ha Spongyabob éppen nem megy a tv-ben a te blogod olvasgatása(és kommentelése)is megteszi.. =)

f i n i t o (törölt) 2014.03.06. 16:56:02

@Bery Charlie: 1. téged le tudunk nyomozni, te engem nem tudsz 2. valóban össze kevertelek, privátban kaptam e-mailt, ami helyre tette a dolgokat :) 3. te engem hiába sértegetsz, három élet is kevés volna neked, hogy a felét életed annak, aki én vagyok, de csak nyugodtan :)

f i n i t o (törölt) 2014.03.06. 17:01:12

@Bery Charlie: mekkora egy fikakirály vagy te :D az isten igaz szolgája bemutatkozott, gratulálok

igazi jt vagy :)

ne tartsd vissza magad, hagy lássák a népek milyenek is Jehova tanúi =D

mondom, ti vagytok a szervezet legnagyobb ellenségei, nálatok hitelesebben mi se tudjuk égetni ezt a szektát

Bery Charlie 2014.03.06. 17:28:02

@undercover: Nem én szenvedek üldözési mániában, és nem én nyomozok más után,nem kenyerem a paranoia.. ;):D

Te önmagadban olyan égő vagy mint a Reichstag,korábbi hozzászólásod orvosi eseted ékes bizonyítéka..

Bemutatkozásod után azt hiszem a jövőben tartósan ignorállak.. :)
Szevasz..

f i n i t o (törölt) 2014.03.06. 21:19:31

@Bery Charlie: fikakirály :) rám nem hat a nyomi szöveged =D

f i n i t o (törölt) 2014.03.11. 21:23:56

@Bery Charlie: ez nem ilyen könnyű ... te ignorálhatsz, én viszont a hozzád hasonlókat aprítom

szóval fikakirály ... mielőtt azt hinnéd simán degradálni akarlak, nem erről van szó ... egyszerűen a hozzászólásaid full fikázás ...

más:

nekem meg az jut eszembe, hogy egy alulművelt agymosott kis szarházi vagy

oké, lobogtatsz itt idegen szavakat ... konvergál, ignorál ... ezzel akarsz többnek látszani??? gratulálok!

a silány csúsztatás a szervezet belépő kártyája a vallási hazárdjátékába, de amikor igazán bele jönnek, akkor masszívan hazudnak

ezt a rohad bandát véded te? a hozzád hasonló a társadalom söpredéke!! hazugságot ideológiai alapon támogató tetves banda!!

kár a földön lennetek, kárára vagytok a társadalomnak!

szerencsére te csak egy surmó lehetsz a munka helyeden, meg a szervezetben is

fikázással akarod erodálni az blogtulaj motivációját? igazi jehova tanúja vagy :) aljas!

ne fáradj, nem veszem magadra, ha prédikálsz nekem, meg azt se, ha gyalázni próbálsz, azon meg külön röhögök, ha azt írod, hogy 'nem leszek olyan mint te'

lényeg

nehogymár egy tetves, hazug szektatag mondja meg mi a frankó

tudd már, hogy hol a helyed

nekem max azt lehet a szememre vetni, hogy a stílusom gáz, de ti meg aljas, hazug, demagóg, hamisan prófétáló, életellenes, bibliahamisító söpredék vagytok!

nem nem úgy mint pál írta az apostolokról ...

l.gabi 2014.03.13. 07:44:35

A hitehagyott kifejezésnek szerintem az a lényege, hogy a kritizált fél kikerülje a logikus érvekkel megvalósuló párbeszédet. Egyszerűen kizárja a vitapartnert a szóra érdemes emberek közül, így már személyében semminek tekinti, az érveit meg nem létezőnek. A címkézés könnyebb, mint az érvelés.
Egyszerűbb azt mondani, hogy "nem francia" vagy "eretnek" vagy "hitehagyott" - egy csomó időt és gondolkodást megspórolnak ezzel a vezérek.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.03.13. 07:50:05

@Bery Charlie: Szia Tesa! Sok szeretettel várlak a blogomon. Kiváncsi vagyok, hogy ott mit tudnál garázdálkodni :)

Nεω 2014.04.05. 23:07:03

@sefatias:

Mi az sefa, de direkt ezeket kergeted?

Fene se tudott erről a blogról! Miért nem szóltatok?
süti beállítások módosítása