HTML

Honnan is tudhatnánk?

Jehova tanúiról, amilyennek megismertem a Szervezetet.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Mese habbal

2014.03.07. 18:17 Por Cicus

Ez az eset még tavaly nyáron történt. Legbuzgóbb Jehova Tanúja családtagomnak akkoriban volt egy olyan utálatos szokása, ami Jehova Tanúira nagyon is jellemző: hiába mondod neki, hogy téged ez nem érdekel, ő azért is csak mondja, mondja, mondja... Szóval naponta hallgatni kényszerültem részleteket az Őrtorony Zrt. kiadványaiból.

Egyik nap egy történetet olvasott fel Tanú családtagom, ami így kezdődött: "Radzsiv egy eldugott kis faluban él India északi részén." Azt hittem rosszul hallok. Megkértem olvassa el újra, mit mondott, hol él a kisfiú? Újra csak azt olvasta: egy eldugott indiai kis faluban...

eldugott2.jpg

Komolyan nem tudtam, sírjak vagy nevessek. Próbáltam rávilágítani, hogy ennyi erővel így is kezdődhetne: egyszer volt, hol nem volt, valahol az Óperenciás tengeren is túl...
A röhejes az volt, hogy ezután még felolvasott több, ehhez hasonló történetet. A legmegdöbbentőbb pedig az volt, mikor megkérdeztem, hogy miből olvassa ezt. Nem volt más, mint a Jehova Tanúi 2013-as évkönyve.
Egy évkönyv.
Amiben elvileg valós statisztikai adatokat közölnek. Nem azért, de ahol ilyen meséket olvasok, ott a "valós" statisztikákra is elkezdek gyanakodni, hogy azok vajon nem holmi mesés számok-e.
Amúgy a statisztika is olyan, hogy... Mint van a TV-ben is ez a telefonáljanak, kinek mi a véleménye erről vagy arról, aztán a végén adnak egy százalékos adatot, ami azt jelenti, hogy ha csak hárman szavaznak, akkor is megvan a statisztika, nem kell 300-an szavazniuk. Nálam okosabbak ezt jobban értik, meg jobban el tudnák magyarázni, hogy miért ne kábuljunk el az ilyen statisztikáktól. De ahogy hallottam ráadásul tényleg hamisítják ezeket az adatokat a kedves testvérek, szóval... Nálunk is volt családban, hogy egyik családtagom járt prédikálni és aztán azt az óraszámot megosztotta egy másik családtagommal. De nem csak ők csinálnak ilyet, sőt, ennél cifrábbakat művelnek egyesek, úgyhogy a hiteles statisztikáról ennyit.

De a lényeg most amúgy is ezeken a mesés történeteken van. Ezt amúgy már kiskoromban is megfigyeltem gyerek fejjel. A legtöbb történet olyan, hogy szinte bárki bármikor kiráz egy hasonlót a kisujjából.

Na meg volt még az a történet is, amiről máshol is olvastam, a repülőszerencsétlenséges. Hogy belecsapódott egy repülő egy háromszintes épületbe és a lényeg az volt, hogy laktak ott Jehova Tanúi.
De épp gyülekezetben voltak.
Bár elvesztettek mindent, de az életük megmaradt, sőt utána a testvérek gyorsan adományoztak nekik dolgokat.
Ez elvileg egy buzdító történet akart lenni, én ennek ellenére nem lelkesedtem be tőle. Egyrészt, amit sokan mások is sérelmeztek, hogy a történetben ott a rengeteg halott, a repülőn utazók, illetve az otthonukban tartózkodók, de velük egy rövid részvét erejéig sem foglalkozik a történet. Arról nem is beszélve, hogy lehet utaztak a repülőn is Tanúk, velük mi van? Másrészt bármilyen más közösség is össze szokott fogni, ha történik valami nagyobb szerencsétlenség valamelyik tagjával, szóval megint nem tudtak lenyűgözni. Érdekes még azon is elgondolkodni, hogy valószínűleg nem ők voltak az egyetlenek, akik a szerencsétlenség időpontjában épp nem tartózkodtak otthon, szóval akkor azokat, akik épp nem voltak otthon, azokat is ugyanúgy megvédte a saját istenük. Sőt, el tudom képzelni, hogy volt köztük olyan is, aki nem is hisz semmilyen istenben és valami miatt nem tartózkodott otthon.
Bele lehet beszélni bármelyik tragédiába, hogy Sátán miatt halt meg ez vagy az, meg azt is, hogy az istene mentette meg ezt vagy azt. Minden csak nézőpont kérdése.

Volt egy másik történet, amiben egy zimbabwei fiú elkezdett járni Jehova Tanúi közé, "annak ellenére, hogy a nagymamája hevesen ellenezte". A Biblia azt írja, hogy tiszteld apádat és anyádat. Ennek a fiúnak meghaltak a szülei még kiskorában ezért a nagymamája nevelte már jó 9 éve. A fiú ezt azzal hálálta meg, hogy makacsul ragaszkodott ahhoz a bogárhoz, amit apja ültetett a fülébe halála előtt, miszerint a könyvek, amiket a fiúra hagyott, elvezetik majd az igaz egyházhoz. Nekem kicsit sántít a dolog. Ha az apja tanú volt, miért nem tanította a fiát? De nem csak nem tanította, de még az "igaz egyház" nevét sem mondta meg a fiúnak! Most akkor ez hogy van? Vagy titokzatoskodni szeretett volna az öreg? Vagy túl sok kalandfilmet nézett és azért hagyta ilyen homályba a gyereket? Érdekes... :s A lényeg, hogy mikor a nagyi vesztére összetalálkozott egy testvérnővel és elpanaszolta neki, hogy mit olvas a fiú, a testvérnő sunyi mód kapott az alkalmon és behálózta a fiút, aki egyből elkezdett járni a gyülekezetbe, annak ellenére, hogy az, aki anyja helyett anyja, apja helyett apja volt, ezt hevesen ellenezte. A fiú azóta már meg is keresztelkedett. Ez tudjátok mit jelent? A történet erről nem szól, de épp ezért gondolni való, hogy a nagymamával, aki felnevelte és nagymama lévén valószínűleg már idős és beteg, megszakadt a fiú kapcsolata. Hiszen egy hithű tanú nem ápol kapcsolatot világiakkal, még akkor sem, ha az öreg és beteg nagyija az illető. Persze nem lehet teljesen elítélni a gyereket. A történetben leírják miért ragaszkodott annyira ehhez a valláshoz a fiú. Kisgyerekként vesztette el a szüleit és ahogy írják: "már nagyon várja a feltámadás időszakát, amikor újra együtt lehet a szüleivel."

Nagyon sok ilyen történet van az évkönyvben, amik közül nekem egy sem tűnt hitelesnek. Én is ki tudok ilyeneket találni. Például:
2011 március 20-án egy eldugott kis faluban Jan arra kérte családját, hogy ne menjenek a gyülekezetbe, nagyon rossz előérzete van. Ám Jan-t "világi" lévén nem hallgatta meg családja, könyörgése ellenére útra keltek. 2 órával később a rendőrség kopogtatott Jan-ék ajtaján. Útközben a család szörnyű balesetet szenvedett, mindannyian azonnal életüket vesztették a helyszínen.

Vagy: 2009-ben egy őszi napon Németországban Hans-Jürgen aznap is arra kérte édesanyját, ne menjen prédikálni, félti őt, nem szeretné, hogy baja essen. Az édesanya a szokásos módon: "Jehova vigyáz rám", reagált fia aggodalmára. 3 órával később a rendőrség csöngetett Hans-Jürgenék lakásán. A közeli parkban egy ámokfutó lövöldözni kezdett, több emberrel is végzett, mielőtt elkapták. Köztük Hans-Jürgen édesanyjával is.

Vagy: Egy európai városkában, egy késő téli délután Julia szokásához híven az utcákat rótta céltalanul. Egyszer csak egy templom előtt találta magát. Mindig is vonzották a templomok, mindig be szeretett volna menni beléjük, ám nem volt hívő, sosem vitte senki templomba, nem tudta hogy kell ott viselkedni és különben is, úgy érezte nem oda való. De akárhányszor templom közelében járt, valami sóvárgást érzett, valami hívta, úgy érezte be kell mennie. Most úgy döntött történjen bármi, ő ide bemegy! Remegő lábakkal lépkedett fel a lépcsőkön. Halkan ment, mint egy kisegér. Bekukucskált, nem látott bent senkit. Ettől megkönnyebbült, így ha bemegy és nem viselkedik úgy, ahogy egy templomban illik, legalább nem látja senki. Bement, megtalálta a szenteltvíz tartókat, belemártotta ujjait és keresztet vetett, ahogy a filmekben látta. Aztán leült az üres padsorok egyikébe. Mérhetetlen csend és nyugalom vette körül, olyan amire a lelke már régóta áhítozott. Elmerült ebben a csodálatos nyugalomban. Nem is tudta mennyi idő telt így el, mikor valaki megkocogtatta a vállát. Julia rémülten nézett fel az illetőre, de aztán látta, hogy a pap az. A pap megkérdezte mellé ülhet-e. Elkezdtek beszélgetni és Julia egy kis idő múlva úgy érezte a folytonos bolyongása az utcákon véget ért, megérkezett oda, ahova már oly rég szeretett volna. A pap megbeszélte vele, hogy jöjjön el máskor is, szívesen beszélget vele a lány problémáiról. Julia élt a lehetőséggel, nem sokkal később rendszeresen járni kezdett a templomba és azóta már meg is keresztelkedett.

Ennyi. Nem kell hozzá nagy tehetség. Egy általános iskolás is képes ilyen és ehhez hasonló fogalmazásokat írni.

Jehova Tanúi kiadványai tele vannak ilyen mesés történetekkel. Emlékszem még egyre, ami pár hete jutott eszembe. Ezt még kiskoromban, mikor elkezdtünk gyülekezetbe járni akkor hallottam vagy olvastam? Nem emlékszem pontosan, hogy ez valamelyik kiadványban volt, vagy egy előadáson hallottam, de maga a történet nagyon bennem maradt, olyan csodálatos volt számomra. A történet egy nagyobb összegű bankjegyről szólt, természetesen egy tőlünk meglehetősen távol eső helyen, azt hiszem valahol Amerikában talán. Ott egy gyülekezeti összejövetel után leltek a testvérek az udvaron egy nagyobb összegű bankjegyet. Nem tudták kié. Próbálták kideríteni, de senki nem vallotta magáénak. Ezért fogták és felkötötték egy pálmafa levelére, hogy a gazdája ha arra fele keresi, meglelje. Hetek teltek el, de a pénzt nem vette el senki. Végül úgy döntöttek, beteszik az egyik adományládába. Gyerekként ez a történet teljesen lenyűgözött. A becsületességet láttam benne és összevetve azzal a világgal, amiben éltem, még inkább vágytam arra, hogy egy ilyen világban éljek, ahol ha elhagysz valamit, még ha az egy nagyobb pénzösszeg is, nem kell aggódnod, nem teszi el senki jogtalanul.
Mai fejemmel viszont már teljesen másképp látom ezt a történetet. Ismerem az embereket és tudom, hogy Jehova Tanúi is csak emberek, tudom mi folyik a gyülekezetekben. Úgyhogy ha valóban igaz ez a pénzes történet, akkor megvan rá a logikus magyarázat, hogy miért nem tette el senki a bankót. Nem akarta, hogy a "kedves testvérek" a szájukra vegyék. Hiába az övé volt, tudta, ha elvenné a pénzt, akkor beindulna a pletyka, a sustorgás, hogy biztos nem is az övé. Az illető inkább úgy volt vele, hogy megfizette a tanulópénzét, máskor jobban odafigyel a holmijaira.

Szóval érdemes ezeken a történeteken elgondolkodni, megvizsgálni őket több szempontból. Elsőre egyértelműnek, buzdító jellegűnek tűnnek, de ha kicsit eltűnődik rajtuk az ember...

Erről az egészről amúgy, hogy Jehova Tanúi kiadványai mennyire tele vannak hihetetlen, mesébe illő, vágyakat keltő történetekkel és hogy mennyire szeretik ezeket a meséket és mennyire nem akarnak szembenézni a valósággal, az igazsággal, egy Biblia vers jut eszembe: "És az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez oda fordulnak." II. Timóteus 4:4

Én személy szerint viszont úgy vagyok vele, hogy az vesse rájuk az első követ, aki nem szereti a meséket, történeteket, pletykákat. Mióta ember él, történetekkel szórakoztatják egymást is és magukat is. Igaz történettel, kitalálttal, fantasztikussal, reményt keltővel, tanulságossal, mulatságossal, elgondolkodtatóval, szaftosabbnál szaftosabbal... ez az egyik legősibb szórakozása az embernek és ez így is fog maradni. Amivel semmi baj sincs, egészen addig, míg az illető/k az ilyen történetekkel nem akar/nak félrevezetni, irányítani, becsapni, hitegetni, hamisan prófétálni, stb., stb., stb.
Ahogy egy japán közmondás tartja: csak a felét hidd el annak, amit hallasz.
Főleg, ha azt messziről jött ember mondja...

28 komment

Címkék: statisztika mese nézőpont látszat óvatosság kiadványok Jehova Tanúi szellemi eledel

A bejegyzés trackback címe:

https://hitem.blog.hu/api/trackback/id/tr565841414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f i n i t o (törölt) 2014.03.08. 17:04:41

Messziről jött ember tényleg azt mond, amit akar ... Én erre tanúként akkor jöttem rá, amikor feltettem magamnak a kérdést, hogy miért nem látok magam körül olyan tapasztalatokat, mint a kiadványokban? Mert jórészük kitalált eset ...

Az igazságot ilyen kitalált sztorikkal kell támogatni?

Azért ez gáz ...

l.gabi 2014.03.13. 07:37:50

A statisztikához annyit, hogy tanultam elég komoly statisztikát és amit a szervezet közöl, azok még leíró statisztikának is gyengék. Láttam pár adatközlő nyomtatványt, ami a gyülekezetről megy a szervezet vezetése felé, azok összesítése lenne az érdekes.
A történeteknek szerintem van legalább valóságmagja. Nem egy rokonom van, akinek szinte szolgálati kötelessége ilyeneket küldeni. Tehát ezeket egy "megbízott" valóban leírja, mint megtörtént eseményeket, aztán tuningolnak rajta annyit, hogy legyen benne valami csattanó. Ez a tuning már csak megfogalmazás kérdése, a beküldött "tapasztalaton" nem nagyon változtatnak. Szerintem az alsóbb szinteken fogalmazódnak meg így ezek a leírások.
El tudom képzelni, hogy egyik-másik tényleg csak a képzelet terméke, de az "első szinten" fogalmazódik meg, az agit-prop meg felhasználja.

Lehet, hogy ezek a legjobban sikerült sztorik :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.03.13. 07:53:31

@l.gabi: Én is láttam, hallottam olyan sztorikat, amelyek a kongresszusokon hangzottak el, de ismertem az alapsztorit, vagy épp ott voltam a főpróbán, ahol a Köf utasítására kicsit kiszinezték

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.03.13. 07:53:39

@l.gabi:
A sztorikhoz csak annyit adnék hozzá, hogy ezek rendkívül személyes megélések, melyek egy másik ember számára semmilyen bizonyítóerővel nem rendelkeznek, de nem is ez a céljuk - elvileg. Rengeteg különféle vallásos történet kering más egyházi kiadványokban is, melyek pont azt a réteget igyekeznek megcélozni, akik számára az érzelmi biztonság (Isten gondoskodik rólam, bármi történejen is..) fontos lehet.
Én el hiszem, hogy valakik, akik megélték ezeket, bennük így csapódott le a dolog, és az ő számukra lehet egy valós "megmenekülés" történet, ami erősíti a hitüket, de másoknak így tálalva elég bután hangzik. Valóban az egyszerűbb emberek körében megfogalmazódott történetekkel példálózás inkább a társulati gyermeteg szinvonalra, illetve ezek kihasználására, manipulációra utal. Még Tanú koromban én sem értettem, hogy miért olyan "rózsaszín" a legtöbb tapasztalat, szerencsére azért van egy-két élettörténet, melyek kissé életszagúbbak.
Sokkal hitelesebbek lennének, ha a rossz tapasztalatokat is megemlítenék és tanulságot vonnának le belőlük.

f i n i t o (törölt) 2014.03.13. 20:14:32

@sefatias: Na és mi van azokkal a történetekkel amikor egyértelműen hazudtak az interjúalanyok

Pl. hogy nem mennek egyetemre aztán végül mégis jelentkeztek

Van olyan hogy magának az interjúalanynak is lelki problémát okoz amiről beszélnie kell mert jól tudja hogy nem igaz

Van olyan körzet felvigyázó aki azt mondta hogy ezt a szerepet csak el kell játszani…

Hallgatóságból akik ismerik a történetet azok meg simán megbotránkoztatnak ugye?

Színtiszta propaganda :/

Bery Charlie 2014.03.25. 19:30:37

Mikor elkezdtem olvasni új bejegyzésed, én magam sem tudtam eldönteni hogy sírjak-e vagy nevessek, bár belőlem nem az érveid, hanem a különböző eseteken való értetlenkedések váltották ki ezt a reakciót.

"Radzsiv egy eldugott kis faluban él India északi részén." Mi jelentősége lenne annak, ha tudnád hogy "Radzsiv Dzsammu és Kasmír tartományában él egy kis (kimondhatatlan nevű) faluban India északi részén".. ???

Elutaznál és felkeresnéd? :D Esetleg felhívnád őt (ha van telefonja) vagy email-eznél vele (ha van net) hogy "Kedves Radzsiv, ez tényleg így történt??"

Ne szórakozz már! :DD

Ezek az információk a történések szemponjátból lényegtelenek, a tapasztalatok egyfajta tanulsággal szolgálnának (ahogy sok más nem tanúk által megosztott történet), de úgy tűnik bármiféle konzekvencia levonása (ha az nem szolgálja zavaros eszmefuttatásod) magas léc. Nem "fikázásból" írom (ahogy némelyek itt utalnak rá), de képes volnék kiloccsanttani az agyam mikor a postjaidat figyelem.

"De a lényeg most amúgy is ezeken a mesés történeteken van. Ezt amúgy már kiskoromban is megfigyeltem gyerek fejjel. A legtöbb történet olyan, hogy szinte bárki bármikor kiráz egy hasonlót a kisujjából."

Hohóhó!! Na álljunk meg egy szóra tanár úr! Én személy szerintnem állítom hogy bármely tanúk által leközölt történés a közlésnek megfelelően történt és minden részletében igaz, de ugyanez a definíció teljesen megfelel az anti-JT-k által propagált sztorik legnagyobb részének. Miért van az, ha bármilyen index fórumra vagy blogra megyek ahol kiugrott volt tagok írják le tapasztalataikat, ugyanazt olvasom (néhány jelentéktelen részletben való eltéréssel) mint amit pl. ex-hitesek, vagy más felekezetek korábbi tagjai propagálnak??

Nemde azért, mert vagy ők, vagy az anti-JT-k egymástól veszik át ezeket a szó szerint mesés történeteket??? :)))

Ugyanez igaz az általános vádakra - anyagi lehúzás, agymosás, korrupció, szexuális visszaélés.. stb..

De konkrét mesékről is tudok, na nem a tanúk tapasztalatairól, hanem azoktól akik belefolytanák őket egy kanál vízbe ha lehetne. Csak hogy egy-két ilyen "hiteles és valós", semmilyen "rosszindulattól" nem fűtött történetet említsek.

Szándékosan nem említek sem nevet, sem helyet, bár minden részletet ismerek.

Egy nő azzal vádol egy fiatal tanú lányt, hogy elcsábította a férjét. Állítása szerint férjére "rámászott" a lány, és persze a fószer engedett a nyomásnak, otthagyta a feleségét és gyermekeit. Itt a vége, fuss el véle!

Na most lehet köpködni..

És a tények? A férfi próbálkozott be több alkalommal, és a tanú lány minden esetben határozottan utasította vissza. "Lényegtelen" tény, hogy a férfi házassága már régen megromlott, a feleség szerint a férj a lány miatt hagyta el őt, mert "az mászott rá".. És itt Andersen meghalt, mese nincs. Persze a hitehagyottak és anti-JT előszeretettel támasszák fel, az amúgy kitűnő iró szellemiségét.

De lássunk egy másik mesét. Fiatal srác, érdeklődik a tanúk tanításai felől, apja ellenséges. Az apa kidobja a gyereket, a tanúk le sem tojják a srácot.. Fúúú micsoda ganajok ezek a tanúk!

És a tények? A tanúk többféle segítséget ajánlottak fel az érintettnek, amit az keveselt. Ezen eset után az érintett rágalomhadjáratba kezd, otthonába invitál egy tanút hogy érveit hangoztassa neki, aztán miután a tanú nem áll "kötélnek", a "kedves vendéglátó" a kedves vendéget otthonából kivágja mint macskát sz****..

És sajnos ezen esetek konzekvenciája valóság, nem mese.. A szomorú valóság.

Bery Charlie 2014.03.25. 19:31:14

"Erről az egészről amúgy, hogy Jehova Tanúi kiadványai mennyire tele vannak hihetetlen, mesébe illő, vágyakat keltő történetekkel és hogy mennyire szeretik ezeket a meséket és mennyire nem akarnak szembenézni a valósággal, az igazsággal, egy Biblia vers jut eszembe: "És az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez oda fordulnak."

Erről az egészről nekem pedig az jut eszembe, hogy már megint a nyúl viszi a puskát, illetve a lekvár eltette a nagymamát.

Azt gondolom, aki hitelt ad az általam említett esetekben az "áldozatoknak", illetve egyéb hitehagyott mesegyűjteményeknek, arra tökéletesen illenek az alábbi szavak -

"Az felfuvalkodott, aki semmit sem ért, hanem vitatkozásokban és szóharcokban szenved, amelyekből származik irígység, viszálykodás, káromlások, rosszakaratú gyanúsítások, Megbomlott elméjű és az igazságtól megfosztott embereknek hiábavaló torzsalkodásai akik az istenfélelmet nyerekedésnek tekintik. Azoktól, akik ilyenek, eltávozzál." (1Timótheus 6:4,5)

Azért érdemes elgondolkodni azon is, hogy a "rosszakaratú gyanúsítások Megbomlott elméjű és az igazságtól megfosztott embereknek hiábavaló torzsalkodásai"..

Megbomlott elméjűek.. azért ez nem túl hízelgő rád (rátok) nézve, ugye kedves blogger?? ;)

"Ahogy egy japán közmondás tartja: csak a felét hidd el annak, amit hallasz.
Főleg, ha azt messziről jött ember mondja..."

Azt hiszem, ez a Radzsiv nevű fiú egyszerű története, 100x hihetőbb számomra mint a te nyakatekert eszemfuttatásaid. Lehet hogy Radzsiv földrajzilag messze van, de te kedves blogger, egy messzi dimenzóiban kóvályogsz, messze, elképesztően messze minden realitástól és igazságtól..

Por Cicus 2014.03.28. 03:56:22

@undercover: "miért nem látok magam körül olyan tapasztalatokat, mint a kiadványokban?"

Ugye? Többek között ezt éreztem én is. :/

Por Cicus 2014.03.28. 04:15:10

@l.gabi: Ahogy mondják: minden mese alapja valóság. :)
Amúgy hogy-hogy "megbízott"? Mármint leírja a saját tapasztalatait, vagy akár másokét is összegyűjti, amiket prédikálás közben éltek meg? Viszont kiindulva abból, hogy szerencsétlen tanúk milyen nyomás alatt vannak a szántóföldi óraszámokkal is, végül fogják magukat és kínjukba beírnak hamis órákat, el tudom képzelni, hogy sok történet is ugyan ilyen muszáj érzésből születik.

Por Cicus 2014.03.28. 04:29:45

@sefatias: Erről a kicsit kiszineztékről tudod mi ugrott be hirtelen? "Aki hű a kevesen, a sokon is hű az; és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az." Amúgy tudom, hogy el kell adni a terméket, csak tényleg röhejes, ahogy előadják őket. Nem csak a fogalmazás, hanem a hanghordozás, hanglejtés is... mintha dedósoknak mesélnének. Ez is irritált mindig. De az jobban, hogy mennyire különbnek tartják magukat az összes többi vallástól, errefel ugyanolyan módszerekkel operálnak mint az összes többi vallás. :/

Por Cicus 2014.03.28. 04:42:54

@karalabe4: "Sokkal hitelesebbek lennének, ha a rossz tapasztalatokat is megemlítenék és tanulságot vonnának le belőlük."

Lehet szoktak ilyet. Vannak különböző képzéseik/iskoláik, lehet ott okítják ki őket ilyen téren. Persze az is érthető, hogy buzdítani akarnak ezekkel a "sikertörténetekkel" és talán ezért nincsenek negatív tapasztalatok megörökítve. Meg egyetértek azzal is, hogy sokszor amit XY megél az egy kívülállónak teljesen másképp jön le. Csak tényleg a kiadványok/előadók ezeket a történeteket annyira bugyután adják elő. Mintha ovisoknak mesélnének esti mesét. Ehhez jönnek a zűrös dolgaik és a végén nem csoda, hogy az ember azt sem hiszi már el, amit kérdeznek.

Por Cicus 2014.03.28. 06:23:39

@Bery Charlie: Hogy mi értelme kicsit pontosabban tudni, hogy hol él Radzsiv annál, hogy valahol az Óperenciás tengeren is túl ? :)

Egyrészt van akinek ettől a kis információtól sokkal hitelesebbé válik az egész sztori.
De el tudok olyat is képzelni, hogy mikor ezt a történetet egy kisgyerek elolvassa, érdekelni kezdi hol él ez a történetben szereplő nagyszerű kisgyerek. Egy kisgyerek, pont, mint ő. Így, hogy "valahol a nagyvilágban", nem különbözik ez a történet akármelyik kitalált mesétől. Viszont ha tudja pontosabban hol is, akkor meg tudja nézni térképen, könyvekben, interneten, hogy milyen hely is az. Sokkal személyesebbé, közelebbivé válik a történet. Aztán ki tudja, lehet addig "fajul" kíváncsisága, hogy idővel misszionáriusként (van ilyen Jehova Tanúinál?) India északi részén abban az eldugott kis faluban fogja hirdetni "Jehova igaz vallását"!

De igazából ami engem érdekel és köszönöm, hogy eszembe juttattad! Akartam is írni, csak kiment a fejemből, de akkor meg tudom most kérdezni tőled. Nyilván jártas vagy a dologban... már ha Jehova Tanúja vagy: az évkönyvek mindenhol egységesek? Úgy értem amiket a magyar Jehova Tanúi évkönyvében írnak történeteket, az van a német, angol, amerikai, afrikai, indiai, stb. nyelvű évkönyvekben is? Van olyan évkönyv vagy bármilyen kiadvány, amiben hazánkból vannak történetek? Mert bár elméletileg igazából Radzsivval is felvehetném a kapcsolatot, ha nagyon akarnám és miért is ne tehetném, igaz? De nyilván könnyebb kis hazánk történeteinek szereplőit felkutatni. Amúgy ha én nem is, de lehet egy Indiában élő személy/testvér szívesen felkeresné Radzsivot...

Úgyhogy ezek az információk a történések szempontjából egyáltalán nem lényegtelenek. Így miben különböznek egy kitalált sztoritól? Egyszer volt, hol nem volt, valahol, valamikor, valaki... Főleg egy évkönyvben így előadni egy történetet. Egy érdeklődő, aki elolvas 1-2 ilyen sztorit és ismeri a II. Tim 4:4-et, nem hiszem, hogy arra fog gondolni, hogy wow, micsoda csodás tapasztalások.

Ami az anti JT-k "mesés" történeteit illeti, szerintem semmi mesés nincs abban, ha valakit gyerekként molesztálta valamelyik vén vagy bármelyik "kedves testvére" a gyülekezetből. Az se valami klassz, mikor felőrli az ember idegeit az a rengeteg tenni való, gyülekezetbe járás, kiadványok magolása, prédikálás "alkalmas és alkalmatlan időben". Az se egy király dolog, ha azért veszted el a családod vagy az addig barátnak hitt testvéreid, mert nem értesz egyet a szervezet dolgaival. Szintén nem túl mesés az öngyilkos tanúk esete sem. Eddigi, nem túl hosszú életem során 4 olyan általam is ismert személyről tudok, aki öngyilkos lett és egyről, aki megpróbált az lenni. Közülük az egyik akinek sikerült, nem volt Jehova Tanúja. A többiek mind Jehova tanújaként vetettek véget az életüknek, illetve aki megkísérelte is Jehova Tanúja volt.
A szomorú valóság. Ahogy az is, hogy sokan lesznek férj/feleség szerzés céljából különböző vallások tagjai. Az ilyeneket pont nem érdekli, hogy a másiknak házastársa és/vagy gyereke/i van/nak. Jehova Tanúi közt is van sok ilyen. Házasság szédelgő, újra házasodó és még lehetne sorolni, hogy mifélék.

Különben ha figyeltél volna, észre vetted volna a bejegyzés üzenetét: "Szóval érdemes ezeken a történeteken elgondolkodni, megvizsgálni őket több szempontból. Elsőre egyértelműnek, buzdító jellegűnek tűnnek, de ha kicsit eltűnődik rajtuk az ember..." Illetve: "csak a felét hidd el annak, amit hallasz.
Főleg, ha azt messziről jött ember mondja..."
Ezek a világon előforduló minden történetre igazak.

"Miért van az, ha bármilyen index fórumra vagy blogra megyek ahol kiugrott volt tagok írják le tapasztalataikat, ugyanazt olvasom (néhány jelentéktelen részletben való eltéréssel) mint amit pl. ex-hitesek, vagy más felekezetek korábbi tagjai propagálnak??"
Nyilvánvaló: ahogy írtad: "a tapasztalatok egyfajta tanulsággal szolgálnának". A tanulság az, hogy egyik vallás pont olyan, mint a másik. Szomorú, de ez az igazság.

Ja és ami a bomlott elmét illeti, ez neked valamiféle perverzió? Ilyen szado-mazo dolog? "Nem "fikázásból" írom (ahogy némelyek itt utalnak rá), de képes volnék kiloccsanttani az agyam mikor a postjaidat figyelem." Figyu, ha ennyire hazavág amit írok, egyszerű: ne figyeld a postjaim. ;)

l.gabi 2014.03.28. 07:00:05

@Por Cicus: elvárják tőle, hogy írjon le jó tapasztalatokat. Nem emlékszem pontosan a bibliai példára, de egyszer volt, hogy a templomban őrzött fegyverekkel védték meg magukat a Dávid utániak (vagy talán Dávid korából van ez?). Az a példa szerepelt a tapasztalatoknál, hogy ezért kell ilyeneket előhozni. Ezzel nem mondtam semmit, de majd igyekszem jobban emlékezni és megkeresni melyik bibliai részre utaltak.

f i n i t o (törölt) 2014.03.28. 22:25:38

Nézzetek. A kongresszuson előre meg van adva, hogy mit kell az interjúban előadni. A vének nem győznek olyan személyt keresni, aki nagyjából el is mondhatja, anélkül, hogy nagyon kilógna a lóláb.

Akkor mit várunk az évkönyvtől???

Az egy vicc. Propaganda anyag.

Meg a statisztikát is rosszul számolják kí, tudják, hogy kevés tesó nézi meg, mit mivel osztanak ...

f i n i t o (törölt) 2014.03.28. 22:29:45

@Bery Charlie: ellenben veled, én el tudom dönteni, hogy sírjak vagy nevessek a kommenteden ... nevetek :) te tényleg a fikakirály vagy :D

csak fikázni tudsz ... átlátszó, ostoba trollkodás ... ennél nagyobbat ugyse élvezel :)

f i n i t o (törölt) 2014.03.28. 22:33:43

@Bery Charlie: egy hazug szervezetet védeni nem jó dolog ... sátán az ura, és te a sátán szekeret tolod!

taktikázhatsz itt, de a tény tény marad

aki hazudik a sátántól van - te is!

f i n i t o (törölt) 2014.03.28. 22:38:34

@Bery Charlie: ""Az felfuvalkodott, aki semmit sem ért, hanem vitatkozásokban és szóharcokban szenved, amelyekből származik irígység, viszálykodás, káromlások, rosszakaratú gyanúsítások, Megbomlott elméjű és az igazságtól megfosztott embereknek hiábavaló torzsalkodásai akik az istenfélelmet nyerekedésnek tekintik. Azoktól, akik ilyenek, eltávozzál." (1Timótheus 6:4,5) "

Ez total igaz jehova tanui vezeto testuletere :) köszönjük :))

Beképzeltek mint állat
Semmit sem értenek az úsz-vől
Szavakon lovagoknak
Irígység, viszálykodás, káromlások - ilyen a szervezet belülről, foleg a vének testületei
A vallásból csinálnak pénzt

Az ilyenekről menekülni kell!!

f i n i t o (törölt) 2014.03.28. 22:41:30

@Bery Charlie: "Megbomlott elméjűek.. azért ez nem túl hízelgő rád (rátok) nézve, ugye kedves blogger?? ;)"

Rágalmazol ... Sátán fia vagy! Ez dolgozik benned ... Nézd meg mit irtál.

f i n i t o (törölt) 2014.03.28. 22:44:09

@Bery Charlie: "Ahogy egy japán közmondás tartja: csak a felét hidd el annak, amit hallasz. Főleg, ha azt messziről jött ember mondja..."

Akkor ugye te se hiszel a szektád vezéreinek :))) szép öngól volt fikakirály, csak így tovabb

Bery Charlie 2014.03.31. 11:20:51

@Por Cicus: Azért lőném magam főbe időnként a postjaidnál, mert itt pl. olyan dolgon lovagolsz aminek 0 (tehát nulla) jelentősége van. :)

Persze azt ami a te szádíze szerint való információ, azt nem kérdőjelezed meg. :)) Kilóg a lóláb, de elég rendesen! Ismered a "kettős mérce" kifejezést?? Nos ez végigkíséri postjaidat, és ezt nem először állapítom meg. Ha én egy történésről olvasok, nem az alapján próbálom kideríteni a valóságalapját a történetnek hogy a helyszínt vagy az időpontot firtatom, de figyelem mindazon tényezőket amik jelentősen befolyásolták az események menetét (és ugyebár a tanulság ezekben a részletekben rejlene) vagy azokat a tényezőket amik által akár teljesen más konzekvenciát lehet levonni az esetből.

"Ami az anti JT-k "mesés" történeteit illeti, szerintem semmi mesés nincs abban, ha valakit gyerekként molesztálta valamelyik vén vagy bármelyik "kedves testvére" a gyülekezetből."

De bizony sok esetben "mesés" történések ezek, ha figyelembe veszünk jópár tényezőt (persze elfogulatlanul, ami az anti és ex-JT számára magas léc, mint tyúknak az abc) és nem szőnyeg alá söpörve a konzekvenciát megfelelő és reális következtetést vonunk le. Egy esetben olyanról olvastam, hogy egy gyülekezeti vén megerőszakolt egy másfél éves gyermeket. És itt most ismét áljunk meg egy szóra tanár úr/nő!! Milyen olyan tényezők állhattak fent ami lehetővé tette hogy egy másfél éves gyermek tartósan együtt maradjon valakivel (aki nem a szülője) és mindezt egy nem nyilvános helyen, hisz ugye az ilyen esetek nem a "kirakatban" történnek??? Tudtommal a tanúknál nincsen sem vasárnapi iskola, sem gyóntatás vagy olyan egyéb tevékenység, ahol egy felnőtt huzamosabb ideig egyedül maradhatna egy gyermekkel, aki nem a gyermeke. De még ha lenne is, nem a másfél évesek járnak vasárnapi iskolába, vagy gyónni. :P Nem azt vitatom (veled ellentétben) hogy valami megtörtént-e, hanem azt hogy állítólagosan MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TÖRTÉNHETETT AZ ESET! Ha bizonyos körülmények/tényezők miatt a történet sántít, akkor nem kell nagy képzelőerő ahhoz hogy az ember tisztán és elfogulatlanul lássa, egy történet mennyire életszerű, illetve életszerűtlen. Hogy másképp is szemléltessem - nemrég egy cikkben arról olvastam, hogy egy katolikus pap saját vallomása szerint, több száz gyermekkel létesített szexuális kapcsolatot. Itt nem azt vitatom hogy vannak-e pedofil egyének az egyházon belül, hanem ezt a konkrét esetet, ahogyan az előbb is. Több száz gyermekkel létesített szexuális kapcsolatot? Honnan tudja számszerűleg??? Strigulázta őket, vagy mi??? Mennyire életszerű, hihető egy ilyen történet?? Nem de inkább a hírverés, és a katolikus egyház lehúzása érdekében született ez a hír?? Őszintén, ki emlékszik arra hány hetero (szexuális) partnere volt az eddigi életében? Ha pedig törvénytelen amit művelek, úgy magam ellen gyűjtöm a bizonyítékot hogy esetleg tényleg strigulázom az áldozataim számát?? Hol van ebben a realitás, az életszerűség?? Hol van abban a realitás, az életszerűség, hogy valaki aki a környezeti tényezőktől függően sehol nem maradhat tartósan egyedül egy kiskorúval, megrontson, sőt, inkább megerőszakoljon egy másfél éves, mondhatni karonülő gyermeket??? Sehol.. "Mese habbal"..

"Az se valami klassz, mikor felőrli az ember idegeit az a rengeteg tenni való, gyülekezetbe járás, kiadványok magolása, prédikálás "alkalmas és alkalmatlan időben"." Persze persze, hiszen úgy tartották a halántékodhoz a dobtáras gépfegyvert, hogy mindezt megtedd, ugye?? Vagy ott álltak az ágyad felett, hogy "magolod"-e az éppen aktuális őrtornyot, igaz? Csúsztatsz, de ezerrel.

Bery Charlie 2014.03.31. 11:22:42

@Por Cicus: "Szintén nem túl mesés az öngyilkos tanúk esete sem." Ilyenről én is tudok, de megint fontos figyelembe venni több tényezőt ami nem kevésbé más színezetet ad egyes történéseknek, mint ahogyan a tanúkat köpködők szeretnék.

Mielőtt ráhúznák egyes esetekre hogy az "öngyilkosságba kergették", jó volna, ha arról is szólna a fáma hogy bizonyos személyeknek voltak-e mentális problémái, szenvedett-e depresszióban, ami olyan civilizációs betegség ami mindenfajta embert és korosztályt, háttértől függetlenül érint. A legtöbb, lelki eredetű betegeséget hajlamosak vagyunk a környezetre vezetni vissza, pedig a legtöbb esetben az öröklött génállomány és a depresszióra való hajlam együttese eredményezi a mentális zavarokat, súlyosabb esetekben skizofréniát, ami gyakran végződik öngyilkossággal. A szomszédom, szintén mentálisan beteg ember, bár szülei egészségesek. Viszont a nagyapja depresszióra hajlamos, mentálisan beteg ember volt, aki felakasztotta magát. Ebben az esetben a betegség ugrott egy generációt, és kár volna a betegség okait az amúgy látszólag ideális környezetben keresni, mikor a tények egyértelműek. Ha valaki önkezével vet véget az életének, hajlamosak vagyunk valami személyes traumában keresni az okokat, és nem vesszük számításba azt az egyszerű tényt, hogy esetleg öröklött mentális betegség, vagy öngyilkosságra való hajlam vitt valakit a végkifejletig. Ez súlyos hiba. És ez a hiba igazi szerepet kap, mikor kölönböző "szektatagok" öngyilkosságairól (esetleges ámokfutásáról) hallunk. A "gondolkodó" átlagember persze ezt lerendezi azzal hogy "átmosták az agyát, öngyilkosságba kergették" stb, a valódi okok nem érdekelnek senkit. Az hogy a nagyegyházak esetében az öngyilkossági ráta sokkalta magasabb, lényegtelen tény.

"Illetve: "csak a felét hidd el annak, amit hallasz.Főleg, ha azt messziről jött ember mondja..."Ezek a világon előforduló minden történetre igazak." Hát ez már a sokadik öngólod cicus. :)) Ugyanis ilyen alapon a te történeteid semmivel sem kevésbé mesések, mint a tanúk beszámolói. Persze az övéké hazugság, a te sztorid igazság. Tiszta sor. :)))

"A tanulság az, hogy egyik vallás pont olyan, mint a másik. Szomorú, de ez az igazság."
Nem nem, ismét mellényúltál. A tanulság az, hogy akik le akarnak húzni embereket vagy csoportokot, eszméket, hitet vagy bármi mást, azok nem válogtnak az eszközökben, hiszen a cél számukra szentesíti az eszközt, így ha nincs saját negatív tapasztalatom vagy csak kevés, amire építeni egy propagandát nem lehet, akkor vagy gyártok egyet, vagy lopok valahonnan. Utóbbi egyszerűbb, hisz még a gondolkodástól is megkímélem magam. :))

Bery Charlie 2014.03.31. 11:29:14

@undercover: Kétbites ex-jt trollokkal akik egy épkézláb érvet nem tudnak leírni, nem állok le vitatkozni. Vagy ahogy egy mondás tartja, soha ne vitatkozz hülyékkel, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.. :DD

f i n i t o (törölt) 2014.03.31. 11:56:58

@Bery Charlie: kétbiteeees??? tesó, hány diplomád van? mi a beosztásod? hány nyelven vagy kommunikáció képes?

ha én kétbites vagyok, akkor te papucsállatka :)

én semmi mást nem teszek, csak tükröt tartok neked :)

te fikázd a blogtulajt, én is téged ... te hígagyú

te isten szolgája? hahaha ... hazug szarháziak, ezek vagytok

f i n i t o (törölt) 2014.03.31. 12:01:53

@Bery Charlie: rohadt hazug vagy :) a szervezet ZSAROLJA A TAGJAIT

ha elmész: elhagyod jehovát, megdöglesz armageddonkor, a szüleid letagadnak, a barátaid kirekesztenek - na ezt a géppisztolyt tartják az ember fejéhez te köcsög!

ti a társadalom söpredéke vagytok, de hálistennek armageddon megint elmarad, a jövő generációi meg nem lesznek annyira megtéveszthetőek, hogy bedőljenek jehova tanúinak

lejárt az időtök, a főnökeid meg mehetnek szélnek, amikor a pesti bétel megszűnik :)

mert megfog, már kész a forgatókönyv

f i n i t o (törölt) 2014.03.31. 12:08:54

@Bery Charlie: a szervezet rendesen lenyúlja a megtévesztett tagjait

mit tudsz te a belső pénzügyektől? hm?

semmit, mert egy kis vakegér vagy a szervezeti hierarhiában ...

szerencsére velem együtt többen kiteregetjük a szennyest, hagy tudja meg mindenki, hogy a szervezet belülről sem nem szép sem nem korrekt sem nem istentől való

egy szekta látványos csomagolásban

hülyegyerek! a kiréylság termet a gyülekezetek az idők végezetéig 'törlesztik' a KTS alapba küldött pénz alapján ... minden hónapban!! ... holott önerőből + szervezeti kölcsönből épült, de a TULAJDONJOG sose száll át a költségviselőkre!!

na ezt magyarázd meg gyökér!

a köfök adómentesen dugják zsebre a pénzt amit a tesók adnak nekik!!

adócsalás :)

kérd már ki a bételtől a köfök munkaszerződését légyszi, aztán nézd meg, vagy menj be az apakhoz és kérdezd meg, hogy mennyi zsét rakhat zsebre adómentesen egy szegénységi fogadalmat tett, fizetett egyházi szolga???

bukta az egész, és ez csak a jéghegy csúcsa

ez KONKRÉT a tied meg hablaty

f i n i t o (törölt) 2014.03.31. 12:16:01

@Bery Charlie: voltál te valaha vén, köf, bételes??

tudhatnád, hogy az interjúk a kongresszuson előre megírt sablon dumák, amit elő kell adni, lehetőleg hihető módon ... a vének ezért vadásznak diszkréten olyanokra, akiktől hihető a sztori ... de nem egyszer hazugsággá fajul, mert a többség észreveszi, hogy ez csak el lett játszva

a hallgatóságot becsapják!! a kitalált szuper interjúkkal

nem megyek egyetemre, mert az iagazság van az első helyen ... aztán egyetemre megy, hisz MÁR A FELVÉTELIT IS BEADTA FÉL ÉVE!!!

na ez az átverés!!

hazudjatok csak sátán fiak :)

f i n i t o (törölt) 2014.03.31. 12:17:32

@Bery Charlie: ó a ktolikusok ... gyalázd őket, hátha a te szektád attól jobb lesz ...

mit is mondott jézus? az ilyen hozzáállásról, te isten embere?? hm? azért vagyok én gonosz ... ismerős?

ja, hogy ennyire nem ismered a bibliát ...

Por Cicus 2014.04.01. 23:00:50

@Bery Charlie: Gondolom a hit, a bizalom, hogy egy Jehova Tanúja, aki "az egyetlen igaz vallás" tagja, ráadásul vén, csak nem fog kárt tenni a gyerekben, ha rábízom. Ez vezethet pl. oda, hogy egy vén tartósan együtt maradjon egy kisgyerekkel. Vagy ha mondjuk a saját gyerekéről van szó. (Mert ha jól tudom Jehova tanúinál a vének nem fogadnak cölibátusi fogadalmat, sőt házasodhatnak is, nem?) Szomorú, de vannak ilyen aberráltak. Ahogy ilyen vagy olyan indíttatástól vezérelt hazugok is. Ahogy látom nem esett le, de akkor elárulom, nem véletlenül írtam azt a két mondatot arról, hogy mennyire higgyünk és kinek, ahogy az is szándékos volt, hogy ezek voltak a zárógondolatai a bejegyzésnek. :)

"Ha bizonyos körülmények/tényezők miatt a történet sántít, akkor nem kell nagy képzelőerő ahhoz hogy az ember tisztán és elfogulatlanul lássa, egy történet mennyire életszerű, illetve életszerűtlen."
Pont erről szól a bejegyzés. :)

Ami a pedo papot illeti, ez is, mint szerintem minden, pszichológia. Gondolom megegyezhetünk abban, hogy baj van a fejével az ilyen illetőnek. De azt tudni kell, hogy megvan, mint mindennek, ennek is az oka, hogy miért lesz valaki pedofil. Innentől kezdve semmi meglepő nincs, főleg egy vallásos embernél, pláne ha az valamilyen tisztséget tölt be, abban, hogy olyat állít, hogy több száz gyerekkel volt. Szóval semmi hihetetlen nincs ebben. De amúgy nem ismerem ezt a történetet, nem is voltam jelen az esetnél, azt is tudom, hogy miből él a média, szóval. Ahogy mondottam volt: nem véletlen írtam, hogy figyeljünk oda kinek és mennyi mindent hiszünk el. :)

Ami a halántékhoz tartott fegyvert illeti, undercover már válaszolt, de azt hiszem ezt anno már én is kifejtettem neked egy másik bejegyzésnél. De ha nem, a lényeg az, hogy sajnos nem csak halántékhoz szorított fegyverrel lehet valakit rávenni valamire. :/

Az öngyilkosság meg olyan dolog, amiről hiteles, világméretű adatokat sosem fogunk kapni, ezért csak a saját tapasztalatokra alapozhatunk. Úgy látom elkerülte a figyelmed, az én tapasztalatom ez: a 4 öngyilkos közül, akiket ismertem, 3 Jehova tanúja volt és csak 1 világi. + volt egy olyan is, aki megpróbált öngyilkos lenni pont emiatt a vallás miatt. Nyilván több tényező közrejátszik abban, hogy valaki miért jut odáig, hogy eldobja az életét. Az egyik ilyen tényező lehet (a többi mellett) a vallás és hiába is szeretnéd, ez alól Jehova tanúi vallása sem kivétel.

Amit a tanulságról írtál, az pont igaz Jehova tanúira is. Ha arról van szó, a cél érdekében bármire képesek. De ebben semmi meglepő nincs. Ők is ugyanúgy emberek, mint bárki más. De esetedben érhető módon nehéz ezt elismerni, ezért a te tanulságod az, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. Az én tanulságom meg az, hogy senki se jobb a másiknál. (Ezt sem véletlen írtam: a senki alatt mindenkit értek. Magamat is. ;) )
süti beállítások módosítása