HTML

Honnan is tudhatnánk?

Jehova tanúiról, amilyennek megismertem a Szervezetet.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Valóban teljesednek az írások?

2014.06.02. 19:09 Por Cicus

Sokszor hallottam Jehova Tanúitól, hogy teljesednek az írások. Ami látszólag igaz is. De én inkább úgy gondolom, hogy sok dolog van, amire rá lehet húzni egy-egy Biblia verset, idézetet, történetet.

Biztosan tapasztalta már más is, hogy valamilyen könyv olvasásakor, vagy film, sorozat nézésekor az az érzése támadt egyik-másik karakterrel kapcsolatban, hogy az mennyire hasonlít rá természetileg, gondolkodásmódban, életkörülményét tekintve. Mintha csak róla formálták volna azt a karaktert. Ez persze természetes, hiszen minden mese alapja valóság. Ezért minél jobban elmélyedünk egy történetben, annál több párhuzamot fedezünk fel valós életünk és a kitalált történet között. Éppen ezért lehet összekapcsolni a Bibliában leírtakat is az életünkkel. Minél jobban belemélyed valaki a Bibliai történetekbe, annál inkább úgy láthatja, hogy az ott leírtak mennyire ráillenek életünk eseményeire. Viszont ugyanezt meg lehet tenni más könyvekkel, történetekkel is. Velem is többször előfordult már, hogy egy éppen nézett film vagy sorozat, vagy egy éppen olvasott könyv, esetleg blogbejegyzés olyan dolgokat tartalmazott, amit különösebb erőfeszítés nélkül összefüggésbe tudtam hozni az akkori életkörülményeimmel, gondolataimmal, kérdéseimmel. Sokszor már-már félelmetes volt a párhuzam. Ezt azért is írom, mert többször hallottam Jehova Tanúitól, hogy a Napi szövegben, illetve a szervezet kiadványaiban olvastak valami olyat, amit például válasznak véltek aktuális kérdéseikre. A sors fintora? Vagy valaki így akar üzenni? Én úgy gondolom, minél nagyobb valakinek a képzelőereje, annál könnyebben felfedezi a párhuzamokat. Bárhol, bármikor, bármiben.

Azt is biztosan sokan hallották már, hogy ne a rossz dolgokra koncentráljunk, mert azzal "bevonzzuk" azokat. Vagy ha úgy tetszik; ne fesd az ördögöt a falra, mert még megjelenik. Nem lehet, hogy a Bibliával is ez a helyzet? Minél jobban koncentrálunk a benne leírt rossz dolgokra, azok annál inkább megidéződnek?
Érdekes azt is hozzávenni, hogy a vallásosság, felsőbb hatalmakban való hit mindig is jelen volt az emberek életében. Napjainkra persze már nem jellemző, hogy mindenkinek kötelező, vagy legalábbis illő lenne templomba járni, a gyerekek sem tanulnak mindenhol hittant, ennek ellenére rengeteg szekta, szervezet, gyülekezet létezik a régóta meglévő vallások mellett, akik mind-mind valamiféle istenséggel foglalkoznak. Sokan már gyermekkorban ilyen szervezetek tagjai. Emellett a filmek, könyvek is szívesen táplálkoznak réges-régi történetekből, köztük a Bibliából vettekkel is. Ha valaki nem is hisz Istenben, nem olvasta a Bibliát, akkor is körüllengik az életét az abból származó történetek, félelmek sokaságai. Ilyen körülmények között nem nehéz bevonzani Armageddont és az oda vezető utat sem. S noha már sokan megjósolták annak napját, köztük Jehova Tanúi is, ám az még ezidáig sem jött el, emlékezzünk csak a farkast kiáltó fiúra. Előbb-utóbb eljön a világ vége is.

Én személy szerint azt vallom, hogy az ember sokkalta hajlamosabb a rosszra, mint a jóra. "Tudom, mi a helyes, és egyet is értek, mégis a rosszat cselekszem." Ha valaki nyitott szemmel jár, leél 5-10-20-50 évet, az a Bibliától függetlenül is megmondhatja, hogy idővel minden egyre csak rosszabb és rosszabb lesz. Az ember lassan, de biztosan pusztít maga körül mindent és mindenkit, egészen addig, amíg már nem lesz kit és mit.

7 komment

Címkék: emberek nézőpont látszat kiadványok Biblia

A bejegyzés trackback címe:

https://hitem.blog.hu/api/trackback/id/tr506239498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Columba · http://jehovatanui.blog.hu/ 2014.06.03. 20:24:28

Egy kicsit Az ember tragédiájára emlékeztet engem ez az írás. :-) Az emberről alkotott véleményedet én is osztom kedves Por Cicus. Képesek vagyunk a teljes önpusztításra és ha Valaki nem lép közbe, ez egyszer nyilván meg is történne...

Érdekes, hogy írod, ne fessük az ördögöt a falra és mégis ennyire reménytelennek látod a helyzetet. Megjegyzem, a média is ontja magából a lehetséges világvége forgatókönyveket, az embernek lassan már a hálótársa lesz az emberiség végórája. Tanulságos ezt megfigyelni.

Komolyabbra fordítva a szót, természetesen bele lehet magyarázni sok mindent az Írásokba, különösen, ha egy szektának ilyen érdekei vannak. Ugyanakkor a téves és helytelen használata az Írásoknak nem teszi feleslegessé és céltalanná azok olvasását, kutatását. Sok hívő ember a szektáktól függetlenül is érzi, látja, ahogyan lassacskán közeledünk a cél felé. A Szentírás legfontosabb témája azonban messze nem Armageddon (ezt nem is szeretem különösebben feszegetni), vagy a "világvége". Ezek csupán egy végső magyarázatot, perspektívát adnak az életünknek.

l.gabi 2014.06.09. 00:26:22

Egyetértek veled, szerintem is gyanakodni kell, ha úgy érezzük, hogy valami éppen "teljesül". Különösen akkor, ha az ember "kereső" üzemmódban van és olyanokat olvas vagy éppen néz, ami "üzenni akar". Egészen könnyű ilyenkor abba a csapdába esni, hogy üzenetet kaptam a pont megfelelő időben. Ilyenkor nem mellékes körülmény, hogy mennyit tettem érte. Ha elég sokat, akkor erősen gyanakodni kell.

l.gabi 2014.06.09. 00:28:14

Pont most olvasom a régi, 1870-es években írt kiadványokat a végidők jeleinek felismeréséről. Ha akkor élek és úgy olvasom, szerintem komolyan is vettem volna. Mindegyik jelről felismerik, hogy soha nem teljesedtek annyira egyértelműen, mint az ő idejükben.

l.gabi 2014.06.09. 14:06:23

A vallásosság csökkenése nem teljesen általános, maximum európai jelenség. A világ nagyobb részén (USA is) a vallásos lét a mindennapokhoz tartozik. Ha nem is úgy, ahogyan ezt Magyarországon értelmezik, de azért szinte kikerülhetetlennek látszik, hogy ne legyen valaki egy vallásnak legalább a perifériáján (pl.: a szociális ellátórendszer a vallásokon keresztül működik).
Például amikor az USA-ban megkérdezik, hogy milyen vallású vagy, nem illik azt mondani, hogy nem vagy vallásos. Ha azt mondod, hogy nem vagy vallásos, azzal valami iszonyatos rossz dolgot állítasz magadról. Ha azt mondod, hogy sátánista vagy vagy vudu-követő, akkor megnyugszanak, mert akkor minden rendben veled, de "nem vallásos"-nak nem szabad lenni :)

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.06.10. 08:23:55

@l.gabi: Ezekkel az "üzenetekkel" nekem csupán annyi a bajom, hogy elég szubjektívak lehetnek egy adott egyén, adott körülményére vonatkozólag. Ezt nevezik egyébként szinkronicitásnak, amikor valaki úgy érezheti, hogy a "hozzá szólnak" bizonyos üzenetek, melyek akár a Bibliából is jöhetnek (de máshonnan is). Ez alapvetően nem rossz dolog, sőt nagyobb eséllyel történnek ilyen események valaki életében, mikor egyfajta belső harmónia jött létre benne.

Tapasztalatom szerint a keresztény vallások hívei hajlamosabbak lehetnek úgy gondolni, hogy a nekik egyénileg adott 'kijelentés' az mindenkire ugyanúgy vonatkozik, és másoknak is ugyanúgy kell látniuk dolgokat.
Olvasva a korai bibliakutatókról szóló cikkeidet, azon gondolkodtam, hogy engem totálisan nem zavarna, ha valaki ilyen dátumokat állít fel magának és abban hisz, hogy akkor jön el a vég. Ha az az illetőt megnyugtatja, nekem olyan mindegy. Az már viszont egy másik fokozat, hogy ebből a dologból kinőtte magát egy elég nagy szervezet, amelynek ha egyik tagja kétségbe meri vonni a vezetők volt vagy éppen aktuális kijelentéseit, akkor kizárással büntetik, ami éppenséggel még családokat is szétválaszthat.
Most mindegy, hogy történt valami vagy nem történt semmi az adott "vég" időpontban (nos, valami biztosan történt)- és ez miatt "igaz"-e az jövendölés, vagy "tévedés" - ahhoz senkinek nincs joga, hogy ráerőltesse a nézeteit egy másik emberre.

l.gabi 2014.06.10. 08:35:45

@karalabe4: én is azt mondom, hogy erős benne a szubjektív rész :)

Amikor írtam a korai bibliakutatókról, kihagytam belőle az adakozós ügyet. Azt kérték ugyanis, hogy mivel már úgy sem lehet felhasználni akármire a pénzt, ezért lehetőleg adják nekik, mert ők majd az aratás sikere érdekében felhasználják. Egyébként engem sem zavar, ha valaki dátumokat mond. Sőt, még szórakoztat is.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2014.06.10. 08:59:22

@l.gabi:
Ez nem is hangzik rosszul :):
"...mivel már úgy sem lehet felhasználni akármire a pénzt, ezért lehetőleg adják nekik..."
süti beállítások módosítása