HTML

Honnan is tudhatnánk?

Jehova tanúiról, amilyennek megismertem a Szervezetet.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Ne gondold

2014.01.17. 01:27 Por Cicus

December 20-ától lehet fogni (lehet szolgáltató függő) az m3-at, a retró csatornát. Tegnap jobb híján oda kapcsoltam. Egy Halló fiúk, halló lányok c. műsor ment. Igaz valami szilveszter körüli adás ment ('68 január), de nem tudtam hova lenni, forgatás közben ott iszogattak meg dohányoztak a jelen lévők. Még Antal Imre is, riport közben. Igaz riport közben nem szívott a cigibe, csak láttam, hogy ott füstöl a kezében. :D Az is újdonság volt nekem, hogy zongorázott. Sőt, most nézem, Erkel Ferenc-díjas zongoraművész volt! Az én fejemben a humorral, főleg a Szeszélyes évszakokkal volt összekötve a neve. Nem hiába, az ember minden nap tanul valami újat.
Zalatnay Cinit meg fel sem ismertem! :D
Szeretem a régi magyar filmeket, műsorokat. Igaz akkor még nem éltem, de valamiféle kedves melegség, nosztalgia tölt el, mikor ilyen műsorokat látok. Kicsit olyan időutazós érzése van a dolognak.

Viszont ami miatt írok, az a tegnapi műsorban szereplő Illés zenekar egyik száma:

A dalszöveg:

1. Ne gondold, ó ne, hogy tied a világ,
Nem fog mindig a szerencse könyörögni hozzád
És ha még most tied a szó,
Ne hidd, hogy így marad örökre,
Ajánlom, tűnjél el a színről sietve.

2. Ne hidd azt, ó, ne, hogy letagadhatod,
Mások dolgoznak helyetted, míg szerepedet játszod.
Egész más most ez a világ,
Jobb lesz, ha végre már megérted,
Az idő lassan, lassan eljár feletted.

Csak nekem ugranak be erről szegény Jehova Tanúi? Persze lehet csak mert családom lelki üdve miatt az átlagnál többet kényszerülök foglalkozni velük és így már ott is látom őket, ahol nincsenek. Bár az a tapasztalatom, hogy szinte mindenhol ott vannak...

Az 1. sorról beugrik, hogy prédikálnak többek között a földi paradicsomról és ugye "az egyetlen igaz vallás" híveiként úgy hiszik, az csak nekik jár.
A 2. sorról eszembe jut, hogy milyen kockázatot vállalnak magukra a tanúk a prédikáló munkájukkal. Egyik családtagom régebben rendszeresen járt prédikálni, amit én bár elleneztem, nekem nem lehetett szavam a dologgal kapcsolatban. Gyakran mesélte, hogy hogyan reagáltak az emberek a prédikáló tevékenységükre. Többször is volt olyan, hogy kis híján tettlegességig fajult a prédikáció, nem családtagom, hanem a vele prédikáló társának erőszakossága miatt.
A 3.-4. sor arra emlékeztet, hogy járnak prédikálni, alapos felkészültségüknek köszönhetően könnyen elkápráztathatják azt, aki nem jártas a Bibliában, viszont napjainkban sokkal hírhedtebbek, mint 15-20 éve, ráadásul az internet terjedésével egyre felkészültebbek az emberek a tanúkkal szemben.
Az 5. sor kicsit erős, viszont a folytonos prédikáló munkájukat sokan zaklatásként élik meg, így nem csoda, ha egyesek kissé indulatosan küldik őket melegebb éghajlatokra.
A 6. sorról a Jehova Tanúival, illetve a Szervezettel foglalkozó blogok jutnak eszembe. Folyamatosan kerülnek napvilágra a társulat ügyei, illetve egyre többeknek nyílik ki a szeme és szerencsére a szája is.
A 7. sorról azok jutnak eszembe, akik otthagyják a munkahelyüket és a szervezetet kezdik valamilyen úton-módon szolgálni és sokan bizony nem isteni hitüktől vezérelve teszik ezt.
A 8.-10. sorról az ugrik be, hogy 50-100 éve még könnyű volt elkábítani az embereket, de ma már más világot élünk. A technika korát. Az internet egyre jobban teret nyer magának. Aki akar, ma már könnyen utána nézhet a neten, hogy másoknak mi a véleménye, tapasztalata a Tanúkat illetően.

Persze lehet azt mondani, hogy csak belemagyarázok dolgokat egy régen írt dalba.
Hát, én ugyan ezt érzem nagyon sok Biblia magyarázattal kapcsolatban...

 

De ha már a zenénél tartunk, múltkor volt az az Öltöny-nyakkendős bejegyzésem, amiben mutattam a Rammstein Amerika c. számát. Olvastam egyszer valahol, hogy a német a Sátán nyelve, mert olyan félelmetes a hangzása, hogy filmekben ha nagyon ördöngős beszédet akarnak, akkor németül szólaltatják meg a szereplőket. :D Persze nem tudom, azt hiszem csak viccből írta az illető, de azóta időnként eszembe jut ez a dolog, ha német szöveget hallok. Itt a Rammstein klippnél is eszembe jutott, ezért írtam, hogy nem kell mindent a Sátántól jövő dologként felfogni, csak mert úgy tűnik/hallatszik. Illetve attól, hogy valaki szépen kiöltözve, lágyan duruzsol csodás reménységekről a füledbe, az még nem jelenti azt, hogy amit hallasz, az igaz.

Másnap gyakran felcsendült a fejemben ez az amerikás szám és egyszer csak körvonalazódott lelki szemeim előtt ennek a klippnek a Jehova Tanús verziója. A zene szövege ugyan az maradna, csak a kemény, mély hangzás helyett finoman, lágyan, mézes-mázosan, fülbemászóan adná elő a zenekar, a klipp pedig tipikusan Jehova Tanúira jellemző dolgokról szólna.
Kezdődhetne a klipp azzal, hogy az énekes egy gyanútlan járókelő felé lépked, és ahogy összetalálkoznának, rákezdene a nótára, közben mutatná az Őrtorony és Ébredjetek!-re hasonlító kiadványokat, annyi különbséggel, hogy a szöveghez hűen Amerika! lenne a folyóiratok címe. Miközben énekelné a refrént, lehetne felváltva mutogatni azt a jelenetet, hogy az énekes az utcán egy járókelőnek "prédikál", valaki ajtajában a házigazdának szónokol, aztán valaki másnak egy tömegközlekedési eszközön, stb. Utána lehetne összevágni jeleneteket arról, hogy Biblia tanulmányozás folyik az érdeklődő lakásában, kapja az ingyenes kiadványokat, elkezd gyülekezetbe, összejövetelekre járni. Refrénkor lehetne mutatni, hogy az énekes fenn áll a színpadon, mint gyülekezeti Őrtorony tanulmányozáskor. Énekli, hogy Amerika, miközben azt játszaná el, mikor tanulmányozáskor kérdez az előadó, a hívek pedig jelentkeznének és válaszolnának, hogy Amerika. Utalva ezzel arra, hogy azt kell a híveknek mondani, amit a Szervezet előír nekik. Mikor nem a refrén van, mutatnák a szokásos, kellemes, mosolygós légkört imitáló gyülekezeti tagokat, úgy, ahogy a propaganda anyagokban elő van adva egy tipikus Jehova Tanúi gyülekezet. Mosolyognának, cseverésznének, kezet fognának, kacarásznának, ölelgetnék egymást, "jól éreznék" magukat. Újabb refrénkor lehetne mutatni egy kongresszusi életképet, alámerítkezéssel egybekötve. A vége pedig lehetne az, hogy akit a legelején megállított az énekes, az prédikálna valakinek arról, hogy mind az amerikai álmot éljük... Tudjátok. A szervezet. Brooklyn meg minden. Amerika...

Szerintem vicces lenne. :)

Persze egyeseknek egy ilyen videó is csak azt bizonyítaná, hogy jön a gúnyolódóak sokasága és "az egyetlen igaz valláson" élezi a nyelvét, lám teljesülnek az írások!

Hát persze. Minden csak nézőpont kérdése...

Szólj hozzá!

Címkék: zene ingyenes dalszöveg Amerika Jehova Tanúi Illés Rammstein

A bejegyzés trackback címe:

https://hitem.blog.hu/api/trackback/id/tr205762013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása