HTML

Honnan is tudhatnánk?

Jehova tanúiról, amilyennek megismertem a Szervezetet.

Naptár

június 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Utolsó kommentek

Jehova tanúi és a világvége

2016.04.07. 19:01 Por Cicus

Múltkor láttam egy ilyen szöveget: "emlékeztek, mikor 2012-ben mind meghaltunk?" Erről jutott eszembe ez:

jt_armageddon2.jpg

Aki jól ismeri ezt a (bűn)szervezetet, az tudja, hogy Jehova tanúi szervezete már többször (ezért az is szócska) megjósolta, dátumszerűen a világvége eljövetelét, noha a Biblia világosan fogalmaz: "Arról a napról és óráról pedig senki semmit sem tud, sem az égben az angyalok, sem a Fiú, hanem csak az Atya." Márk 13:32 Ez 2 dolgot is nagyon jól példáz:
1, Bár folyamatosan tagadja, a Szervezet magát Istennel azonosítja
2, Valójában hamis próféta, hiszen arról ismerszik meg a hamis próféta, hogy az ő jövendölése nem teljesedik be.

Aki viszont nem ismeri eléggé ezt a Szervezetet (sokszor maguk a Tanúk sem), az nyugodtan járjon utána ezeknek a világvége jóslatoknak, érdekes dolgokra lelhet.

Ide kattintva: 1975 például több bejegyzést is lehet találni ezzel kapcsolatban.
Vagy: Őrtorony történelem 
De érdekes lehet megvizsgálni a többi évszámot is: 1914, 1918, 1919, 1935 

Én a magam részéről az 1975-ös évszámot (41 év!) ismerem, mint amit a legtöbb Tanú a leginkább várt és amiben a legnagyobbat csalódott. Nagyon sokan ott is hagyták akkor ezt a Szervezetet. Ezért ezt az évszámot írtam, illetve ez volt legkésőbb.

Rákerestem amúgy a neten, hogy létezik-e ehhez hasonló kép, ilyet leltem:

1341523582968_7003381.png

Jehova tanúiként jövendöljük meg a világ végét, mint 1975-ben.

1 komment

Címkék: humor armageddon világ vége jövendölés próféciák Jehova Tanúi

Jehova tanúi, így üdvözöljétek egymást!

2016.04.07. 14:08 Por Cicus

Nem is olyan régen láttam ezt a mozgó képet, amin nagyon jót nevettem és amivel kapcsolatban ma olvastam egy találó olvasói levelet a jehovatanui.blog.hu-n: Olvasóink küldték 112.

funny-gif-mr-bean.gif

Én úgy gondolom, ez a megfelelő üdvözlési forma, ha olyannal találkozunk, aki nem közeli hozzátartozónk, értsd: családtag, rokon, esetleg egy nagyon közeli barát. Kriszti esetében erről szó sem volt, hiszen, ahogyan írja is, édesapja nem volt partner az üdvözlés azon formájában, amit a testvérnő választott: magasabb lévén, nem hajolt le az őt üdvözlő testvérnőhöz, aki ennek ellenére mégis "rámászott".
Azért is visszatetsző még ez, amire Energia Vámpír oly nagy lelkesedéssel rámutatott, had idézzem őt: "3, azaz három éve nem jár gyülibe a fater?
Az olyanok mindenre képesek (akik 1, azaz egy éve nem járnak gyülibe, azok is, hát még akik 2, azaz három éve nem járnak gyülibe)". Ennek ellenére a testvérnő, ahogyan szintén E. V. olyan szépen megfogalmazta "masszívan arcon csókolgatta" "fatert". Azt hiszem nem kell magyaráznom, hol van itt a hiba.

Persze lehet azzal védekezni, ahogyan azt teszik is, hogy Jehova tanúi is emberek, csakhogy nekem ezzel annyi a bajom, hogy ennek ellenére magukat mint valami magasabb rendű elitet tartják számon. Ők, az "egyetlen igaz vallás" tagjai, akik egyedüliként menekülnek majd meg Armageddontól és a többi. Ám mikor nekik úgy kényelmes, ők is csupán emberek, akiknek vágyaik vannak... Hangsúlyoznám, nem a vágyakkal vagy az emberi mivoltukkal van a probléma, hanem azzal, ahogyan a "világiakat", "hitetleneket", más valláshoz tartozókat kezelik, lenézik, megbélyegzik, felcímkézik, mintha ők különbek lennének, csak azért, mert ők "az egyetlen igaz vallás" tagjai.

Ezt azért is érzem fontosnak megemlíteni, mert én sem olyannak ismertem meg "Jehova szervezetét", ami az erkölcsösség magasiskolája, pedig állítólag bibliai alapelvek szerint élnek.
Na igen.
De vajon melyik Biblia alapelvei szerint?

2 komment

Címkék: család erkölcs kettős mérce nézőpont képmutatás Jehova Tanúi

Felgyorsult világunk

2016.02.25. 22:10 Por Cicus

Sok-sok évvel ezelőtt, még gyerekként mikor belekeveredtem családommal Jehova tanúi világába, már akkor gyakorta hallottam ezt a tanúktól: "hogy fel van gyorsulva világunk, ez is a végidőt jelzi!"
Azóta sokszor hallottam másoktól is a felgyorsult világról, de nem igazán foglalkoztam vele. Most viszont néhány hónapja, mikor találkoztunk egy Jehova tanú házaspárral és ők is megemlítették ezt a dolgot, nagyon szívesen kifejtettem volna nekik a véleményem. De végül megtartottam magamnak, mondván, majd megírom itt. Ám ahogyan azt írtam, ez is hónapokkal ezelőtt történt. Miért csak most írok róla? Ráadásul a legutóbbi bejegyzésem is majd 4 hónapos! Vajon valóban ennyire felgyorsult világban élünk, ahol nincs semmire ideje az embernek?

Természetesen szó sincs erről. Ez is, mint sok minden az életben, csupán illúzió, az agy játéka, érzékcsalódás. Hiszen egy nap most is 24 órából áll, egy óra 60 percből és így tovább. Alapjában véve ugyanannyi idővel gazdálkodhatunk, mint 1 napja, 1 hónapja, 10 vagy 100 éve. A lényeg a gazdálkodáson van. Nem véletlenül mondják, mindenkinek arra van ideje, amire szentel.

Emlékszem, gyerekkoromban az idő nekem valahogy így nézett ki: a nyarak, vagy éppen a téli szünetek, hétvégék, pillanatok alatt elteltek. Bezzeg a fárasztó iskolai órák! De sokaknak ismerős lehet a gyülekezetben eltöltött idő. Persze van aki élvezi, nekem viszont (és ahogy olvastam/hallottam, ezzel nem vagyok egyedül, sőt!) kínszenvedés volt minden ott töltött idő, ami bizony ólomlábakon járt. Azt hittem sosem lesz végük. Mintha évek teltek volna el egy-egy előadás alatt. Viszont mikor valami kedvemre való tevékenységben vettem részt, vagy jó társaságban voltam, kettőt pislogtam és már be is kellett fejezni, vagy haza kellett menni.

Bizony így van ez. Minden attól függ, mennyire leljük benne örömünk, illetve milyen dolgokkal vagyunk elfoglalva, agyon terhelve. Sokszor eszembe jut és ide is tökéletesen illik annak a testvérnőnek a Facebook bejegyzése, akiről még 2014 nyarán írtam ebben a bejegyzésben: Miért óvakodjunk a hitehagyott oldalaktól? Ezt írta a vénük:

nem lesz ideje2.jpg

Amikor az embert ennyire megterhelik, egyáltalán nem csoda, hogy úgy érzi, fel van gyorsulva körülötte a világ. Nincs ideje pihenni, kikapcsolódni, magába szállni, mert mindig mennie kell, futni, csinálni, hogy ne legyen ideje, nem csak hitehagyott oldalakkal, de gyakorlatilag semmivel sem foglalkozni.
A Tankcsapda dalszövege jut sokszor eszembe: "De mire jó úgy ez az élet, hogyha futnod kell, amíg éled?"
Ehhez az "erőltetett menethez" társulnak a "felgyorsult világunk" és társai szlogenek, amit újra és újra a fejekbe vernek, így előbb-utóbb az ember el is hiszi, hogy ebből bizony nincs kiút, az élet már csak ilyen felgyorsult mókuskerék, ami ellen nem tehetünk, hiszen ez is a végidőt jelzi...

Állíthatnám én is azt, hogy a felgyorsult világunk miatt nem írtam lassan már 4 hónapja egyetlen kis nyúlfarknyi bejegyzést sem, de akkor hazudnék. Valójában rengeteg dolog van, amivel szívesebben töltöm az időm, mint a tanúkkal. Ahogy korábban írtam, rátaláltam egy nagyon jó (nem vallásos!) közösségre, emellett olyan dolgokkal töltöm ki a drága időm, amikben örömöm lelem és nem pedig olyanokkal, amiket muszájból teszek, mert egy emberi szervezet a Bibliára hivatkozva azt mondja nekem, hogy ezt és ezt kell tennem, különben jaj nekem és a szeretteimnek! Emellett persze én is az a fajta vagyok, aki szívesen talál kifogást: jaj, most nincs időm, most nem érek rá, most más dolgom van... pedig hetente 1 bejegyzésnyi időm bőven lenne, igazából több is.

Mindenki szánhat egy kis időt arra, hogy őszintén elgondolkodik rajta, mivel is tölti ki az életét. Mi az, ami valóban fontos és mi az, amivel csupán valamilyen kényszer (ez lehet lelki eredetű is) hatására foglalkozik.
Érdemes abba is belegondolni, hogy mi történne, ha kórházba, vagy egy lakatlan szigetre kerülnénk. Vajon ott is úgy éreznénk, hogy fel van gyorsulva a világ? Vagy a lakatlan szigeten nem lenne gyülekezet, prédikáló szolgálat, munka, család, temérdek kiadvány és egyebek? Persze aki nem Jehova tanúja vagy akár nem is vallásos, az is elképzelheti milyen lenne az élet internet, okos telefon, laptop, filmek, könyvek, zenék, bulik, stb. nélkül. Úgy érezzük annyi minden tennivalónk van és még annyi minden vár ránk, főleg a fiatalokra, de ha kicsit megállunk, rádöbbenünk, hogy...

5 komment

Címkék: idő nézőpont látszat prédikálás felgyorsult világ Jehova Tanúi

Vak vezet világtalant

2015.11.09. 16:48 Por Cicus

Ez a mondás sokszor eszembe jut és általában Jehova tanúival kapcsolatban.

Itt van például az egyik Jehova tanú családtagom. Nem emlékszem, hogy láttam volna valaha is könyvet olvasni. Még a Bibliát sem. Igaz, volt egy időszaka, mikor a teraszon, vagy a nappaliban körbe vette magát Jehova tanús kiadványokkal, de annak rendre az lett a vége, hogy 5 perc se kellett, már aludt.
Bár az is igaz, hogy a különböző, postaládánkba bedobott szórólapokat, reklám újságokat előszeretettel és különös figyelemmel böngészi. Hogy mi után kutat bennük? Rejtély.
Nagymamámnak hála sok, különböző témájú könyv van otthon is, a könyvtárból viszont még annál is szélesebb körből szoktam könyveket kölcsönözni. Mindig ajánlom ennek a Jehova tanú családtagomnak, hogy olvassa el ezt vagy azt a könyvet. Volt közöttük sok érdekes téma, rövidebb könyvek is, könnyen érthetőek, illetve olyanok, amit egy magára adó embernek azért illik ismernie. Szeretném szélesíteni a látókörét, de mindhiába. Mindig elutasítás a vége. Egyébként munkanélküli, tehát ideje bőven lenne okulni. De ha még dolgozna és nagyon elfoglalt lenne, akkor is, ha naponta csak 10 oldalt olvasna, 1 hónap alatt jó eséllyel ki tudna olvasni egy könyvet. Természetesen a könyv hosszától és témájának nehézségétől függően. Az 1 év alatt már 12 könyv. 10 év alatt már 120 és így tovább. (Jó pap holtig tanul.)
Sajnos a maximum, amit ki tudtam eddig hozni belőle könyvek terén az volt, hogy megkért mondjam el, miről szól az adott könyv. Természetesen mindent össze lehet foglalni röviden, tömören, de a megértésnek megvan a maga ideje, folyamata. Ahogy a kisgyerek is megtanul járni, beszélni, önállóan tevékenykedni. Lépésről lépésre. Vagy ahogy általános iskolában a matematikát sem a másodfokú egyenletek tanításával kezdik. Alapok kellenek. Egy házat sem a tető megépítésével kezdünk, hiszen amíg nincs alap, nincsenek falak, nincs mire tenni a tetőt. Az alapok kihagyhatatlanok. Amíg azok nincsenek meg, magyarázhatom én, hogy a könyv erről vagy arról szól, nem fogja tudni úgy értelmezni vagy átérezni, ahogyan azt kellene. Ezt egyébként Jehova tanúi is állítják, hiszen elvileg éppen ezért kezdenek házi Biblia tanulmányozást az arra hajlamos emberekkel. Valójában persze arról van szó, hogy "bedrótozzák" az egyén agyát, hogy utána a Szervezet kedve szerint rángathassa dróton a tagokat.

marionett-babu-194x300.jpg


A filmekkel ugyanez a helyzet. Nem szeret részt venni a családi filmnézésekben. Ha mégis "rákényszerül", hogy szeretteivel eképpen töltsön időt és a film komoly, értelmes és/vagy érzelmes dolgokról szól, egyből jön az "amerikai szemét" kijelentésével (még akkor is, ha az adott film történetesen európai), majd elvonul más elfoglaltság után nézni vagy esetleg aludni. Nappal is.
Ugyanakkor a Szervezet által kiadott DVD-ket úgy nézte és nézette volna velünk, mintha azok bármit is igazolnának. Azokra cserébe én mondtam azt neki, hogy "amerikai szemét".
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy legszívesebben azért mégis a pornóoldalakat látogatja és előszeretettel tölt le és tekint meg olyan videókat, amikben akár 18 éven aluli szereplők is láthatók...

Zenék terén is a (gyakran szexuális tartalmú) mulatósokat részesíti előnyben. Jehova tanús dallamot még sosem hallottam a házban, de tanús éneket sem énekelt még sosem, ellenben az említett mulatósokat éjjel-nappal dalolja.

A szomorú egyébként az, hogy nem hülye, mégis, valami miatt egy bizonyos szellemi vakságban tartja magát. Azt hiszem a félelem az oka. Sokszor észrevettem már rajta, hogy fél dolgoktól. Fél megismerni a valóságot, fél szembenézni az igazsággal. Amit valahol teljesen megértek. Magamról tudom, hogy bár a tudás hatalom, sok olyan dolog van, amire azt mondom, bár ne tudnék róla. Erről különben a Biblia is ír: "És az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez oda fordulnak." II. Timóteus 4:4 Ezt sokszor észreveszem rajta. Az igazságot nem akarja tudomásul venni, de az olyan mesékhez, amiket messziről jött emberek mesélnek neki, szívesen odafordul. Ez érthető, ugyanakkor nagyon szomorú dolog. Sajnos nagyon sokan járnak ebben a cipőben. Nem feltétlenül tudatosan, de egyfajta szellemi vakságban tartják magukat. Hogy ez mennyire igaz, arra van is egy történetem. Nemrég találkoztunk Jehova tanúival, akik ismerik (persze csak annyira, amennyire tanúk ismerhetik vagy akarják ismerni egymást) az említett családtagom. Beszélgetés közben egyikük azt mondta, ő azért nem dolgozik, mert megvakult. Szemmel láthatóan hunyorgott, de nem volt a szó szoros értelmében vak. Szemüveg volt rajta és látott minket. Viszont elgondolkodtatott ez a kijelentése. Ahogy a párjával álltak ott, egymás kezét fogva, eszembe jutott akkor is ez a vak vezet világtalant dolog. Na meg az, hogy lehet úgy értette, a sok új világosságtól vakult meg.
És az ilyen vakok akarják vezetni a többieket.
Sokszor sajnos sikerül is nekik.

Én továbbra is csak azt tudom tanácsolni fiatalnak, öregnek, mindenkinek, hogy ne beszélje be magának, hogy ő hülye, vagy hogy neki elég egy bizonyos szellemi színvonal. Tessék nyitni, érdeklődni, tájékozódni, nézni, olvasni, hallani, kérdezni, megbeszélni, gondolkodni! Mert a valóság valóban félelmetes, de tudatlanságban élni még annál is félelmetesebb.

10 komment

Címkék: olvasás vallás filmek vakság prédikálás Jehova Tanúi szellemi sötétség

Házról házra...

2015.10.29. 05:41 Por Cicus

Az előző bejegyzés (Jehova tanúi, filmekben) eszembe juttatott egy filmet, amit már rég meg szerettem volna nézni. Igaz nem a prédikálós vonatkozása, hanem az egyik színész miatt. De ahogy a Biblia is írja, mindennek megvan a maga ideje. Ennek a filmnek ma éjjel jött el nálam az ideje.
Mutatok belőle képeket:

Legelőször mikor aludtak, szúrtam ki a Bibliát az éjjeli szekrénykén, de nem sokkal később már napvilágnál is látni. Ez nekem azért volt érdekes, mert régen, egyik Jehova tanú családtagom (aki hála Isten, már nem tanú) kért tőlem ilyen kis sárga post-it lapocskákat és szövegkiemelőt, mert a gyülekezetben látta másoknál is, hogy ilyenekkel vannak megjelölve a Bibliáikban versek, a könnyebb kikereshetőség érdekében. Emellett a Károli Bibliájuk első és hátsó lapjaira is kijegyzeteltek verseket a biztonság kedvéért.
A másik érdekesség volt még, ahogy a 3. képen is látni, többször utaltak rá, hogy milyen keményen kell magolniuk a fiúknak a Biblia verseket. Igazi kiképzés!

latt04.jpg

Ez igazán kedves dolog... lenne. Hacsak nem így történne a dolog:

Házról-házra prédikálva...
Többek között.
Az egy dolog, hogy valaki hisz valamiben és beszél róla, ha kérdezik. Vagy a tetteivel ér el olyan hatást, ami miatt többet akarnak róla tudni. De amikor utcán, tömegközlekedési eszközön, középületekben, a saját otthonunkban zaklat valaki a meggyőződésével, hitével, az meglehetősen ellenszenves tud lenni. Nem csoda, ha az emberek nem hallgatják meg az ilyen személyeket és az orrukra csapják az ajtót.

latt09.jpg

Ezt a jelenetet is szerettem. Oly sok elutasítás és ajtóbecsapás után bekopogtattak egy házba, ahol végre érdeklődés fogadta őket. Éppen elkezdték volna a mondókájuk, mikor a férfi leállította őket és hívta a párját, hogy ő is hallja, miféle nagyszerű üzenetet is hoztak a fiúk. A hírnökök nagyon megörültek, de a mosoly azonnal le is fagyott az arcukról, mikor meglátták, hogy újdonsült érdeklődőjük... meleg.
Ez mindig is érdekes volt számomra. Terjeszteni az igét, a jó hírt, Isten üzenetét... de csak addig, míg például melegekbe nem botlunk. Ők ugyanis nem részesülhetnek a prédikációból. Mert Isten szeret és mi is szeressük felebarátaink és cselekedjünk úgy embertársainkkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk cselekedjenek!
Kivéve, ha...

latt10_1.jpg

Itt egy kórháznál álltak meg. Ha már a házról-házra prédikálás nem úgy sült el, hát szórjunk szét közterületen némi propagandaanyagot...
Kicsivel később:

latt11_1.jpg

És milyen jól teszik!

latt12.jpg

Kiközösítés... szomorú volt látni, hogy a fiút mennyire megviseli a kiközösítés lehetősége. Rossz belegondolni is, hogy az efféle pszichológiai hadviselés mennyire félelemben tud tartani, hogy meg tudja nyomorítani az emberek életét.

latt13.jpg

A pszichológiai hadviselésnél maradva, ez is annyira tipikus húzás. Mindenki, aki nincs velünk, az ellenünk van és a Sátán katonája! Nincs semmilyen más logikus magyarázat, csakis az Ördög és az ő módszerei...

Mindezeknek persze meglett a sajnálatos eredménye. Akit érdekel, ez a Latter days című film, de előbb még 2 dolog.
Az egyik, hogy bár minden jel arra utal, a filmben ezek a misszionáriusok nem Jehova tanúi. Mormonok. Ami azért volt döbbenetes számomra, mert nekem azt tanították a tanúk, hogy ők az egyetlenek, akik házról-házra prédikálnak. Ez a film 2003-as, tehát több, mint 10 éves. Ha annak idején véletlenül látom ezt a filmet, nyugodtan mondhattam volna a tanúknak, hogy hazudnak, hiszen a mormonok is járnak házról-házra, ők is öltönyt és nyakkendőt viselnek és nekik is vannak brosúráik.
De csak most láttam ezt a filmet.
Persze ahogy az elején írtam, mindennek megvan a maga ideje. Én akkor erről a dologról nem tudtam, most viszont, azzal, hogy írok róla és valaki ezt majd elolvassa, talán tanul a dologból és nem lesz olyan "könnyű préda", mint amilyenek anno mi voltunk. Nem véletlenül mondják, hogy a tudás hatalom. Mi nem tudtuk ezt, így botor módon elhittük amit a tanúk állítottak magukról. Pedig messziről jött ember ugye azt mond, amit akar...

A másik dolog ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy ez egy melegekről szóló film, ezért nem ajánlom olyanoknak, akiket a homoszexualitás zavar. Viszont a nyitott, értelmes, érdeklődő embereknek igen. Bár vannak benne finoman szólva "érdekes" jelenetek, mindenképp érdekes azt látni, hogy milyen gyötrelmeket képes okozni a vallás. Akár a srác kínlódása, akár az anyjával történő veszekedés, akár a... szóval elég elszomorító.

A lényeg mindenesetre az, hogy legyünk nyitottak, érdeklődőek, nézzünk filmeket, olvassunk könyveket, beszélgessünk különböző emberekkel, tájékozódjunk és ne hagyjuk, hogy egy messziről jött emberi szervezet bábként irányítson minket.

3 komment

Címkék: média homoszexualitás vallás filmek szeretet melegség mormonok óvatosság prédikálás Jehova Tanúi behálózás

Jehova tanúi, filmekben

2015.10.21. 01:17 Por Cicus

Időnként eszembe jut, hogy mikor még gyerekként jártam gyülekezetbe, hányszor hallottam jókat Jehova tanúiról. Úgy értem az összejövetelek alkalmával újra és újra előjött, hogy Jehova tanúit mindenki jó embereknek tartja. Akkoriban még az volt a tanítás, hogy minket tanúkat a világiak szeretnek, tisztelnek, megbecsülnek.
Azóta visszagondolva, én nem így látom.

Az egyik tévécsatorna vetíti az Egy rém rendes család című sorozatot. Néhány hete az egyik részben épp a Halloweent tartották. Azzal kezdődött, hogy Peggy felvázolta Budnak, mit is fognak csinálni Halloweenkor. Körbejárják a szomszédságot, és többek között Mr. Groverhez is becsengetnek. Ám hozzá többször is. Mikor kérdi Bud, hogy miért, Peggy azt válaszolja, hogy azért, mert Mr. Grover nem hisz a Halloweenben, mivel ő Jehova tanúja. Had tudja csak meg, milyen érzés is, ha újra és újra becsengetnek hozzá.
Akit érdekel, a 8. évad 7. része ez. De már az 5. évad 5. részében is felbukkannak a kedves testvérek:

Eredeti szöveg: "Well, I hope that's a Jehovah's Witness. Wanting to discuss hours of philosophical observation." Magyarul így volt szinkronizálva: "Remélem valami Jehova tanú... aki órákon át szeretne a szemmel verésről vitatkozni."
Az ajtóban végül nem tanúk álltak, ám a baseball ütő ebben a részben is sokat elárul arról, mennyire is szerették, becsülték már akkor (1990 október 21 - kereken 25 évvel ezelőtt!) a kedves testvéreket... 
Aki tud angolul, annak ajánlom még olvasásra a videó alatti hozzászólásokat is.

De van egy 1993-as film is, a Tökéletes világ. Mikor én ezt a filmet láttam, még gyerek voltam. Éppen akkoriban kezdtünk gyülekezetbe járni, még teljesen új volt a tanúk (tökéletes) világa számomra, ráadásul naiv gyerekként őszintén elhittem minden szavukat. Így mikor láttam ezt a filmet, fel voltam háborodva, úgy éreztem rossznak állítják be a tanúkat.
Mai, tapasztalt fejemmel persze már másképp látom. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom ezt a filmet, még tanúknak is. A film egyébként nem Jehova tanúiról szól, de tökéletesen példázza, hogy sokszor nem is olyan rosszak a "rosszak", sőt...

Van egy 2013-as film is, a Mocsok, amiből sokszor eszembe jut az a jelenet, amiben a két rendőr becsenget egy fickóhoz, mire az kérdi, hogy kik ők, erre a válasz: "Jehova kib@szott tanúi!" Ezt a filmet már nem ajánlom mindenkinek, hiszen eleve 18+ besorolású, másrészt olyan dolgokról van benne szó, amit nem feltétlen tud mindenki átélni, megérteni. Csak annyiban kapcsolódik ide, hogy ebben a filmben sem jó színben tüntetik fel a tanúkat.

De az évtizedek során több filmben, sorozatban is szóba kerültek Jehova tanúi (és más házaló hittérítők, pl.: mormonok), ám érdekes módon mindenhol negatív töltetű a felemlegetésük. Általában vagy úgy említik őket, mint a mindenki által ismert és idegesítő házalókat vagy pedig olyankor, ha az, akihez becsengettek, el akarja titkolni a ház többi tagja elől, hogy ki csengetett, ezért inkább azt hazudja, hogy Jehova tanúi azok. Ha jól emlékszem egy magyar filmben is elsütik ezt a dolgot.
Vagy van, hogy egyszerűen a házaló hittérítők orrára csapják az ajtót.

Gyermekként, naivan mikor meghallottam filmekben, hogy Jehova tanúit emlegetik, eleinte oda sem figyeltem, hogy milyen értelemben vannak megemlítve, egyszerűen csak örültem neki, boldog voltam, hogy ismernek minket.
Később, illetve mikor egyértelműbb volt, hogy a tanúkat nem szeretetből emlegetik, elszomorodtam, rosszul esett.
Mostanra viszont már teljes mértékben megértem, hogy miért nem népszerűsítik őket egy filmben vagy sorozatban sem. Az internetről nem is beszélve.
Éppen ezek miatt az állomásaim miatt, teljesen megértem azokat a tanúkat, akik hasonlóan éreznek, mint én gyerekkoromban. Csak arra tudok mindenkit buzdítani, hogy ne legyenek olyanok, mint én voltam. Ne azt érezzék, hogy a világ ellenük van, mert ez sajnos nem igaz. Egyszerűen ők kívülállóként könnyebben észreveszik a visszásságokat, de emiatt nem szabad neheztelni rájuk. Helyette hátrébb kell lépni néhány lépést és észrevenni azt, ami mindvégig ott volt, pont az orrunk előtt.
"És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." János 8:32

10 komment

Címkék: média filmek látszat óvatosság Jehova Tanúi

A cethal gyomrában

2015.10.14. 06:06 Por Cicus

Többször írtam már, hogy szívem szerint nem foglalkoznék Jehova tanúival. Ahogy azt látni is, valóban így van, hisz majd fél éve írtam utoljára, ráadásul korábban sem ontottam napi vagy heti szinten a bejegyzéseket magamból.
Ám, ahogy azt szintén írtam már, Jehova tanúi, mint ordító oroszlán, szerte járnak, keresvén kit elnyeljenek. Ezért ha nem is rendszeresen, de időnként írtam róluk.

Mostani hallgatásom okai megegyeznek a januárban, az Ami az egyiknek öröm... c. bejegyzésemben írtakkal. Némi lustasággal párosítva. Néhány napja viszont eszembe jutott Jób. Én is ilyesmi vagyok. Nem azt mondom, hogy engem Isten vezérel ide, de akármennyire nem szeretek ezzel a témával foglalkozni, valahogy mindig itt kötök ki.
A blog egyébként többször is eszembe jutott és több bejegyzés ötletem is született az elmúlt majd fél év alatt, de végül mindig átadtam magam a halogatásnak, mondván, van már így is jócskán bejegyzés az oldalon, aki akar, annak van mit olvasnia.
A magam részéről egyébként legtöbbször ezek az írásaim jutnak eszembe:
Miért óvakodjunk a hitehagyott oldalaktól?
Szellemi eledel
Öltöny-nyakkendő

Alapjában véve az eddigi bejegyzéseimben elég jól össze van foglalva, milyen is ez a, magát az egyetlen igaz vallásnak tituláló szervezet. Emellett pedig jólesett kicsit más dolgokkal foglalkoznom.
De ahogy említettem, a szervezet tagjai olyanok, mint az Ördög, mindenütt ott vannak és nem hagynak nyugtomat sem nekem, sem szeretteimnek, családtagjaimnak, barátaimnak.

A minap orvosnál voltam egyik barátommal. A váróban rajtunk kívül ott volt egy Jehova Tanúja is. Bár látta, hogy ketten vagyunk és jól elbeszélgetünk egymással, azért csak megszólított minket. Én mondtam neki, hogy ismerem ezt a szervezetet, sőt, a családomban is van Jehova tanúja, de olyan életet él, hogy én, világi létemre sokkal Istennek tetszőbb életet élek, mint a tanú családtagom. Erre a Jehova tanúja elkezdett hebegni-habogni, gyorsan próbálta másra terelni a szót (szokásos eljárás náluk), ám ekkor behívtak a rendelőbe. A barátom viszont kinn maradt. Mikor végeztem, elmesélte, hogy a Jehova tanúja őt is megpróbálta beszervezni, olyanokkal ámítgatta, hogy a földi paradicsomban nem kell majd orvoshoz járnunk és hasonlók.
A barátom (hála Istennek?) még véletlenül sem kíván Jehova tanúja lenni, részben amiatt, amilyennek a családom által megismerte ezt a szervezetet, részben pedig a saját józan eszének köszönhetően.

Ennek ellenére eléggé rosszul érintett a dolog. A Biblia azt írja: "És amint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképpen cselekedjetek azokkal." Lukács 6:31 Jehova tanúi szeretik azt hangoztatni, hogy ők összhangban cselekszenek a Bibliával. Nos, vajon ők mit szólnának hozzá, ha én is nekiállnék az orvosi rendelőben, az utcán, tömegközlekedési eszközön vagy a saját lakásukban az én hitemről prédikálni nekik?
Természetesen nem örülnének. Legalábbis olyan szempontból, hogy nekik már megvan a maguk hite, miért zaklatom őket az én elképzeléseimmel? Másfelől persze örülnének, hiszen nekik óraszámokat kell gyűjteniük, hogy legyen mivel hencegni az évkönyvben...

Egyébként ez a statisztika dolog is eszembe jutott a nyár folyamán. Már írtam róla, hogy mennyire becsapós, mikor valaki a statisztikáival akarja elkápráztatni a másikat. Azóta eszembe jutott az is, hogy vajon én hol szereplek, milyen minőségben, Jehova tanúi statisztikájában? Mert gyerekkoromban a szüleim engem is elhordtak néhány évig a gyülekezetbe, de sosem mutattam különösebb érdeklődést a szervezet iránt, meg sem keresztelkedtem, sőt, az első adandó alkalommal abbahagytam a gyülekezetbe járást. Vajon amíg jártam, engem hova sorolt a szervezet statisztikailag? Az Évkönyvbe kellenek a nagy számok, elvégre milyen buzdító is tud lenni, hogy egyre több Jehova tanúja világszerte. Azt viszont nem tudom, hova kerültem azóta, hogy nem járok közéjük. Ennél aggasztóbb számomra, hogy régebben olvastam volt tanúk oldalain, hogy elvileg ki kellene valami papírt tölteni, ami igazolja, hogy az addig tanú egyén nem kíván többé ennek a szervezetnek a tagja lenni. Én nem töltöttem ki semmilyen papírt, akkor vajon még engem is beleszámolnak a statisztikájukba? Sőt, van olyan családtagom, aki megkeresztelkedett és évtizedekig járt gyülekezetbe, de sosem érezte magát jól ott, ami természetes, hisz nem önszántából járt oda. Mikor aztán végre eldöntötte, hogy többet nem jár gyülekezetbe, megszakít minden kapcsolatot ezzel a szervezettel, szó szerint felszabadult. Öröm volt látni, hogy mekkora tehertől szabadult meg. Nem hiába írja a Biblia: "És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." János 8:32 Viszont ő sem töltött ki semmilyen papírt, egyszerűen csak nem jár gyülekezetbe és nem tartja a kapcsolatot a tanúkkal már évek óta. Vajon ő statisztikailag mi a szervezetnél? Le merném fogadni, hogy ő is benne van az Évkönyvben, mint tanú...
Mondtam neki, hogy olvastam valami papírról, de ő azt válaszolta, hogy nem bízik már bennük. Igaza van. "Aki hű a kevesen, a sokon is hű az; és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az." Lukács 16:10 Jehova tanúi szervezetét sajnos még én, aki bizonyos értelemben véve "kívülálló" vagyok is, olyannak ismertem meg, akik nem hogy a kicsin, hanem sokon, nagyon sokon hamisak. Innentől kezdve én sem bízom abban, hogy ha kitöltenénk egy ilyen papírt, azt valóban tiszteletben tartanák.
Persze az ilyen kis trükközésekkel is csak maguk alatt vágják a fát. Hiszen amikor azzal dicsekednek, hogy hogyan nő Jehova tanúi száma világszerte, nekem ez a Biblia vers jut eszembe: "Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelemre visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt." Máté 7:13-14 Jehova tanúinál igencsak szélesedik az a bizonyos út...

Papírkitöltéssel, statisztikával kapcsolatban többször is eszembe jutott még a 2011-es népszámlálás. A vallás részhez nem akartam semmit írni, de Jehova tanú családtagjaim odaálltak felém és elkezdtek győzködni, hogy írjam be, hogy Jehova tanúja vagyok, mert minél több a tanú az országban, annál több támogatást kap a szervezet az államtól... Akkoriban nagyon nem érdekelt mi van Jehova tanúival, vagy úgy általában a vallásokkal, ennek ellenére bár valami nagyon azt súgta ne tegyem, végül a családtagjaim iránti szeretet miatt beadtam a derekam. Úgy voltam vele, ha nekik ettől jobb, nem bánom, csalhatok a bevallásban. Hát igen, ahogy írtam is, ennyit ér a statisztika. Papírforma szerint Jehova tanúja voltam népszámláláskor, a valóságban viszont már réges-rég nem jártam még gyülekezetbe sem, nem hogy foglalkoztam volna a szervezet tanaival.
Akárhogy is, azóta már sokszor megbántam, hogy akkor nem álltam a sarkamra, de ahogy a Biblia írja, mindennek megvan a maga ideje. Prédikátor 3:1 Akkor és ott azt láttam helyesnek, hogy hazugsággal bár, de támogassam a családom. Azóta pedig azt látom helyesnek, hogy az igazsággal támogassam, nem csak a családom, hanem mindenkit, akinek eljött erre az ideje. Ezért lesznek a jövőben továbbra is bejegyzéseim.
Ha nem is a legrendszeresebben...

18 komment

Címkék: statisztika család kényszerszünet Jehova Tanúi behálózás

Egy tanulságos (igaz) történet

2015.05.08. 12:16 Por Cicus

Aki figyeli a híreket, a tél folyamán gyakran hallhatta, hogy mennyi gondot okoz az embereknek a szén-monoxid mérgezés. Sokaknak talán első kézből szerzett tapasztalata is van, vagy esetleg rokonával, barátjával, ismerősével történt ilyen baleset, vagy ami még rosszabb, haláleset. Télen a híradókban nem győzték elégszer hangsúlyozni, hogy a balesetek és tragédiák megelőzése érdekében az emberek szereljenek fel otthonaikban szén-monoxid-riasztókat.

Bár már itt a tavasz, a hírekben továbbra is arról számolnak be, hogy a szén-monoxid mérgezés veszélye még ilyenkor is fennáll. Tehát még mindig aktuális a szén-monoxid-riasztók beszerelése.

Történt egy tavaszi napon, hogy a családfő arra ment haza, a felesége szerződést kötött egy szén-monoxid-riasztót forgalmazó céggel. A férj teljesen kikelt magából, hiszen a riasztó és beszerelése több tízezer forintba került, ráadásul az ő megítélése szerint nekik nincs ilyen berendezésre szükségük, az ő kazánjuk nem olyan.
Felháborodottan vonta kérdőre élete párját, miért tette ezt? A feleség elmondta, hogy valaki becsengetett. Valamilyen céges kabátja volt, volt rajta kitűző is és azt mondta, hogy a szomszédoknál már járt, akik meg is kötötték a szerződést, ekkor és akkor jönnek majd hozzájuk. A feleség már régóta szeretett volna ilyen készüléket, hiszen féltette a családja életét. Az idegen ezt a félelmet még erősítette is benne, mondván, kinek nem fontos a saját és szerettei egészsége, élete? A hatás kedvéért mutatott egy listát is, amin a konkurencia riasztó berendezései szerepeltek, amiket szerinte be kellene tiltani, hiszen azok nem megbízhatóak, csak az ő termékük a jó, csak az mentheti meg az emberek életét.
Annak ellenére, hogy a feleség nyilvánvalóan csak jót akart magának és szeretteinek, a férj tombolt, órákon át faggatta feleségét a részletekkel kapcsolatban, miközben azt sulykolta belé, mekkora orbitális baromságot tett szegény asszony.
A vallatás, dorgálás akkor ért véget, mikor a férj felháborodottan ezt mondta:
- Mit csengetnek ezek házról-házra?! Ha akarok, majd elmegyek a boltba és veszek magamnak olyan riasztót, amilyet akarok!
Ekkor megszólalt a gyerek:
- Látod apa? Ugyanezt érzik az emberek Jehova tanúival kapcsolatban.

Igen, a férj ugyanis Jehova tanúja volt.

A tanulság az, hogy ne bízzunk meg feltétel nélkül idegenekben, pláne ne engedjük be őket! Még akkor sem, ha az egészségünket, életünket féltik, ha csak nekünk akarnak jót, ha meg akarnak minket menteni. Lehet az egy biztonságtechnikai cég embere, vagy mondhatja azt, hogy őt maga Isten küldte. Kérhet némi előleget, de állíthatja, hogy a szolgálata teljes mértékben ingyenes (erről az ingyenességről korábban már többször is írtam). Meghallgatni persze meg lehet, de ne ugorjunk fejest semmibe, amit messziről jött ember mond. Ha érdekel a dolog, kérjünk időt és járjunk utána, hogy pontosan miről is van szó. Ezzel az óvintézkedéssel tudjuk leginkább megvédeni a saját és szeretteink egészségét, életét.

1 komment

Címkék: család ingyenes vallás pénz óvatosság Jehova Tanúi

Jehova tanúi - azzá válnak, amit annyira utálnak?

2015.04.08. 03:50 Por Cicus

Az előző bejegyzésekhez hasonlóan továbbra is maradnék a képmutató magatartás boncolgatásánál.

A cím árulkodó, főképp azoknak, akik már hosszabb ideje ismerik Jehova tanúi szervezetét. Mert ugye az idő múlik, a dolgok változnak, ami tegnap még kerülendő volt, az ma már nem az, vagy legalábbis úgynevezett "lelkiismereti kérdés". Mert jönnek a "kiigazítások", az "új világosságok" és a kártyavár tartja magát. Hogyan lehetséges ez? A legvégén ezzel kapcsolatban bemásolok majd egy igazán tanulságos kis történetet, de előbb jöjjenek a szomorú, de igaz tények.

Ami ezt a bejegyzést ihlette, az Jehova tanúi TV csatornája. Nem is olyan régen a hithű tanúkat a Szervezet azzal riogatta, hogy az internet a Sátán műve, egy olyan időrabló dolog, amely tele van bűnös, az igaz keresztényekre nézve felettébb veszélyes dolgokkal, a világiak és a képmutató vallásos emberek játszótere. Az igaz tanú többek között arról ismerszik meg, hogy még csak rá sem néz az internetre.
Később már kifejezetten tiltották a tanúknak, hogy bárminemű közük legyen a világhálóhoz, hiszen akkor már rájöttek, micsoda veszélyeket rejt magában az internet a Szervezetre nézve. Itt bárki nyíltan színt vallhat, beszélhet arc és név nélkül olyan dolgokról, amikről a gyülekezetben nem lehet, mert akkor mondjuk kiközösítik és meg kell szakítania a kapcsolatát azon szeretteivel, akik benn maradnak a Szervezetben. Itt kitudódnak olyan dolgok, amik máshogy talán soha és ami a legrémesebb a Szervezetre nézve, hogy az internet elképzelhetetlenül gyors. Ezért égetően sürgető volt számukra, hogy igénybe vegyék azt, ami ellen nemrég még annyira prédikáltak, amit néhány éve még kifejezetten tilos volt alkalmazni: az internetet!
Létrehoztak hát egy oldalt, hozzá a körítést, a mesét, amit beadhatnak a tagoknak, amivel elaltathatják a "tanú gyanút", hogy most miért is lehet, sőt kell használniuk azt, ami eddig a Sátán műve volt. De csakis azt az oldalt látogathatjátok kedves Testvérek, ami az egyetlen hivatalos oldalunk, mert a többi Jehova tanús oldal a Sátántól van, azt nehogy megnézzétek!
Odáig fajult a dolog, hogy már TV csatornát is létrehoztak, pedig néhány éve még az is a hamis vallások eszköze volt.
Most akkor hogy is van ez? Ha más csinálja, az hamis vallás, ha ők, akkor az rendjén van?

Vagy ott van az adakozás.
Jehova tanúi Szervezete keményen bírálja a "konkurenciát", mert nézzük csak meg, hogyan csörgetik a hamis vallások a perselyeket a hívek orra előtt. Sőt! Már hitelkártyával is lehet fizetni náluk, hát semmi sem szent a hamis vallásoknak?!
Ezzel szemben ott van Jehova tanúi szervezete, ami... nos miben is különbözik?
Bő 15 éve, mikor még jártam gyülekezetbe, volt minimum 2 adományláda. De lehet 3 is. Nem is tudom. Csak arra emlékszem, hogy bár "önkéntes" volt az adakozás, mert nem csörgettek perselyt a sorok között, mégis minden összejöveteli alkalommal nyomatékosan hangoztatták, hogy adakozzunk. Biblia verseket is idéztek, de még a kis adományládákra is volt Biblia vers ragasztva, persze egyáltalán nem azért, hogy a hívő úgy érezze, muszáj adakoznia... Ugyanezt folyton eljátszották a kongresszusokon is. Már írtam róla, hogy van egy régi kamerás felvételünk egy kongresszusi összejövetelről, ahol mit hallani? Adományozzatok kedves testvérek!
Ráadásul az adományládák az évek folyamán gyarapodtak.
De a legszebb a dologban, hogy idővel Jehova tanúi is bevezették a hitelkártyás adakozást, ami miatt korábban olyannyira megrótták a többi egyházat. Ezzel kapcsolatban olvashattok egy jó kis cikket a jehovatanui.blog.hu-n. Ha az egész cikket nem is olvassátok el, a 2003-as Ébredjetek!-ből beillesztett kép szövegét mindenképp ajánlom a figyelmetekbe.
Most akkor hogy is van ez? Ha a többi egyház csinálja, akkor ők hamis vallás, ha viszont Jehova tanúi, akkor rendben van?

A 2003-as Ébredjetek!-ről eszembe jutott az is, hogy míg anno Jehova tanúinak szigorúan csak a társulat kiadványait volt szabad lapozgatnia, olyan 2-3 éve Jehova tanúja családtagom azzal állt elő, hogy a régi folyóiratokat, kiadványokat, könyveket meg kell semmisíteni, vagy visszavinni a Királyság-terembe, hisz már minden fenn van az interneten.
Milyen érdekes, nem? Ahogy írtam, évekkel ezelőtt az internet egy nagy mumus volt, mostanra viszont már lehetőleg csak ott tájékozódjatok kedves Testvérek. Vajon miért? Biztosan nem azért, mert míg a nyomtatott kiadványoknak évtizedek, évszázadok múlva is ugyanaz marad a tartalma, addig a világhálóra töltött irodalmat akkor és úgy változtatja a Szervezet akár visszamenőleg is, ahogyan azt nem szégyenli. Annak érdekében, hogy a régi "tanításoknak", a hazugságoknak, a félrevezetéseknek, a visszásságoknak nyoma se legyen és így a Szervezet patyolat tiszta lehessen az új és még naiv tagok szemében. Á, biztos nem ezért szólították fel a régi tagokat a régen nyomtatott kiadványok megsemmisítésére.
Hogy is van ez? Jehova folyton változó és egymásnak ellentmondó szellemi eledellel táplálja híveit? Amit 20 éve az igaz, hithű keresztények tanultak, azt most dobjuk a kukába, mert már elavultak? Már nem alkalmasak arra, hogy megértsük általuk Jehova akaratát? Már nem igazak? Már nem jó szellemi táplálékok? Lejárt a szavatosságuk?

Szintén érdekes ahogyan Jehova tanúi szervezete kezeli a bálványimádatot. Elítéli a többi egyházat, mert azok feszülettel, szentképekkel, szobrokkal díszítik imádati helyeik. A hívek nyakában kereszt vagy valamelyik szent képe lóg.
Bezzeg Ők! Náluk nincs kereszt se kívül, se belül az imádati helyükön, vagy szentkép, szobor.
Csak a honlapjuk címét hirdető hatalmas táblák virítanak messziről, jól felismerhetően.
Ők nem hordanak keresztet a nyakukban, nem szorongatnak rózsafüzért a markukban.
Csak Őrtorony emblémás nyakkendőtűt vagy pecsétgyűrűt. Bár ha jól tudom ezek már nem menők, manapság a Szervezet honlap címével nyomtatott ruha, táska és miegymás van divatban.
Most akkor mi van?

Ha már a többi vallás, Jehova tanúi régen büszkén mutogattak a nagy egyházakra, hogy ímé, telve vannak pedofilokkal, bezzeg Ők!
Ők nem?
Ó, dehogynem! Csak ők jobban titkolták. Ideig-óráig. Az internetnek köszönhetően egyre több pedofil botrány lát napvilágot világszerte Jehova tanúival kapcsolatban, sőt, mondhatjuk, ez a Szervezet egy pedofil paradicsom. Már nem büszkélkedhetnek azzal, hogy náluk ugyan nincs ilyen. Sajnos nagyon is van és mindig is volt.
Szóval hogy is volt ez?

Szintén büszkén hirdették egykoron a tanúk, hogy ők az egyetlen vallás, amelynek tagjai nem mennek katonának, nem fognak fegyvert, nem ölnek embert.
Aki nem ismer más vallást, az el is hiszi, hogy ez az egyetlen ilyen vallás. Aki nem ismeri ezt a Szervezetet, az nem veszi észre, hogy a házról-házra és azon kívül is, gyakorlatilag bárhol felbukkanó prédikáló tanúk katonák (mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen I.Péter 5:8) és bizony fognak fegyvert, mert ahogyan azt már megénekelték: "a szó veszélyes fegyver és van, aki fegyvertelen". Hozzánk hasonlóan ugyan hányan vannak, akikhez a tanúk becsengettek, vagy az utcán, buszmegállóban, tömegközlekedési eszközön, váróteremben szólították le és dőlt belőlük a szó, úgy és annyi, ami ellen nem voltunk felkészülve, "fegyvertelenül" ért minket a "támadás". De igazából sok olyat is, aki járatos a Bibliában, képesek "lefegyverezni", hisz olyan "kiképzésben" részesülnek a tanúk, mint a maga nemében egy különlegesen képzett katonai alakulat, hiszen őket erre betanítják.
Jehova tanúi talán nem fognak pisztolyt, karabélyt, gépfegyvert, gránátot vagy aknavetőt, mégis ölnek. Igaz a "kiskatonák", a "mezei Jehova tanúk", akik prédikálnak, mindezt nem akarattal teszik, ők csak bábok. Mégis ölnek embert. Hiszen sokan veszítik el idővel akár az Istenbe vetett hitüket is emiatt a Szervezet miatt. Ahogy a Biblia írja: "Jaj néktek képmutató írástudók és farizeusok! mert megkerülitek a tengert és a földet, hogy egy pogányt zsidóvá tegyetek; és ha azzá lett, a gyehenna fiává teszitek őt, kétszerte inkább magatoknál." Máté 23:15
Ugye látjátok már hogy is megy ez.

Lehetne még napestig sorolni a példákat, de aki ismeri Jehova tanúit 5-10-15-20 és még több éve, az tudja hogyan változtak az idők folyamán abból azzá, amit anno annyira elítéltek. Aki viszont még nem ismeri őket, az az internetnek hála ma már könnyen utánuk olvashat, tájékozódhat velük kapcsolatban, kutakodhat utánuk.
Ennek ellenére mindig vannak, voltak és lesznek olyanok, akiket naivságuk, hiszékenységük, tájékozatlanságuk könnyen befolyásolhatókká tesz és hiába minden, ők elfogadják azt, amit bár ők maguk sem értenek, de így tanították nekik, biztos így is van. Erre utal a bevezetőben említett tanulságos kis történet is:

"A banán és a majmok kísérlete:
Vegyünk egy ketrecet, amiben öt majom van. A ketrecben egy madzagon  lóg egy banán. A banánt lépcsőkön lehet elérni. Az egyik majom előbb-utóbb odamegy a lépcsőhöz és elkezd felmászni a banánért. Azonban ahogy hozzáér a lépcsőhöz, az összes majom hideg zuhanyt kap. Kicsit később egy másik majom is megpróbál felmászni a banánért, az eredmény ugyanaz. Ez még számos alkalommal megtörténik. Nemsokára, amikor egy majom csak elindul a lépcső felé, a többiek ezt megpróbálják megakadályozni.

Most zárd el a vízcsapot, nem lesz több zuhany. Cseréld ki az egyik  majmot egy újoncra. Az új fiú meglátja a banánt és megpróbál érte felmászni. A többiek azonnal megtámadják és nem engedik hogy a lépcső közelébe menjen. Amikor minden mászási kísérlet kudarcba fullad a többiek támadása miatt, az új fiú feladja.

Most cserélj ki még egy régi (zuhanyozott) majmot egy újoncra. Az  új megint csak megpróbálkozik a banánhoz jutással de a többi négy megtámadja ezért. Az előző újonc is boldogan vesz részt a támadásban. Amikor már ez is feladta, cserélj ki egy harmadik majmot. Amikor ez is megpróbál eljutni a banánért, a többi négy megtámadja. Pedig a négy támadó majom közül kettőnek elképzelése sincs, miért nem szabad a banánnal próbálkozni.

Miután a negyedik és az ötödik majmot is kicserélted, a ketrecben  lévő majmok egyikének sincs emléke a hideg zuhanyról. Mégis, meg sem próbálnak eljutni a banánért.

Hogy miért? Mert ez mindig így volt és mindenki így csinálja."

5 komment

Címkék: internet mese vallás pénz szemfényvesztés képmutatás kiadványok kiigazítás betanítás Jehova Tanúi hitehagyottak hitehagyás

Nyisd ki szíved, szemed és szád

2015.04.03. 21:27 Por Cicus

A jó múltkorában elkezdtem olvasgatni a jehovatanui.blog.hu-n egy cikket. Pontosabban a cikkhez tartozó hozzászólásokat. Teszem mindezt okulásomra, mind pedig szórakozásból. Őszintén mondom, nagyon jól mulatok az egyik felhasználó folyamatos megnyilvánulásain, aki magát Jehova tanújának vallja (már amikor), illetve ezt a szervezetet védi foggal, körömmel... örömmel?
Szóval épp most tértem vissza azokhoz a kommentekhez, sajnos idő hiányában most sem tudom őket végig olvasni, de látom, hogy említett illető azon sopánkodik, hogy mióta azon az oldalon vívja (gyermeteg) harcát, nem akadt dolga egyetlen komoly vitapartnerrel sem, akivel erősíthették volna egymást.

Aranyos, nem?

Persze, hogy nincs egyetlen komoly vitapartnere. Hogyan is lehetne, ha egyszer nem vitázik? Mert az, hogy ő fújja a maga által igaznak vélt dolgait és mondhat neki bárki bármit, ő fütyül rájuk, az nem vitatkozás. Pont ugyanezt tapasztaltam meg ma is, sok századszorra, Jehova tanúja családtagomtól. Semmilyen észérvet nem hajlandó meghallgatni. Mondja a magáét, amit betanítottak neki, önálló gondolata nincs, meghallgatni nem hajlandó, belevág a szavamba, letorkol, lehülyéz, ha a számára kényelmetlen Biblia idézetet hozok fel még inkább neki áll feljebb. Teljes mértékben elutasítja a nézőpontomat, a saját hitét tartja mindenek fölöttinek. Másokat kritizál, de ha őt vagy a szervezetet kritizálja valaki, azon megsértődik. Hiába mondom neki, hogy úgy bánjon mással, ahogy szeretné, hogy mások bánjanak vele, és olyan mércével mérjen, hogy őt is azzal mérik majd, teljesen hidegen hagyja. Abban a tévhitben él, hogy neki és a szervezetnek mindent szabad, másnak viszont semmit. Beszélgetni nem lehet vele, mert nem hogy nem fogadja el, hogy nem vagyok vele egy véleményen, még csak meg sem hallgatja, hogy miért nem, elgondolkodni meg aztán ne is reméljem, hogy ő elgondolkodik azon, ahogy én látom a dolgokat.

A baj az, hogy sajnálom. Nem csak azért, mert a családtagomról van szó. Már egészen kiskoromtól rosszul esik az igazságtalanság és fáj, ha azt látom, hogy valakit becsapnak, félrevezetnek, kihasználnak, bántanak, mert gyengébb, naivabb, jóhiszeműbb, félrevezethetőbb... Nem szabadna ennek így lennie. Miért nem lehet mindenki toleráns, elfogadó, szerető, kedves, jólelkű...?
Szóval sajnálom a családtagom, hogy egy ilyen szervezet áldozata lett és nem képes észrevenni a nyilvánvalót. Bár, sokszor inkább úgy gondolom, hogy nem akarja észrevenni. Aminek sok oka lehet. Mindenesetre az jutott ma eszembe, hogy addig, amíg én és a hozzám hasonlók tétlenül ülünk és nem teszünk semmit, nem beszélünk, nem írunk a velünk történtekről, addig ez a világméretű bűnszervezet egyre csak dolgozik, ahogy a Biblia írja: "mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen" I. Péter 5:8 Amíg ölbe tett kézzel ülök, addig az agymosott hadsereg azon szorgoskodik, hogy minél többeket bekebelezzen és magukhoz hasonló bábokká tegyen. Nyilván nem rájuk haragszik senki, aki Jehova tanúiról ír, hanem azokra, akik lelkiismeretlenül irányítják őket, akik bábként rángatják egyik nap ezzel a világossággal, másik nap meg már új világossággal hitegetve.

Az elején írtam, hogy volt egy cikk, amit még múltkor kezdtem olvasni, de idő híján nem értem a végére. Azóta is meg van nyitva az az ablak a böngészőmben és ahányszor csak gép előtt vagyok, és végigfut a szemem a megnyitott ablakaim fejlécein, látom, hogy "Hogyan hazudnak". A cikk címe teljes egészében "Hogyan hazudnak Jehova Tanúi", így, kijelentő mondatban. Nekem viszont mindig kérdésként jelenik meg a fejemben: "hogyan hazudnak Jehova tanúi?" és gondolatban rögtön jön is rá a válasz: mint a vízfolyás.

Csak remélni tudom, hogy előbb-utóbb elapad ez a vízfolyás. De ahhoz ez kell. Hogy az emberek merjenek nyíltan beszélni a szervezet viselt dolgairól, ezzel megmentve másokat. Ugyanakkor egy kicsit talán magukat is.
Bár lett volna már azelőtt internet, mielőtt hozzánk becsengettek a "tengerentúli követek". Bár ismerhettük volna jobban őket. Így, ahogy most van lehetősége az embereknek tájékozódni róluk. Talán nem lettünk volna olyan befolyásolhatóak, mint amilyenek voltunk.

De másnak talán még nem késő. Ahogy persze azoknak sem, akik már belekeveredtek, de érzik, hogy valami bűzlik az Őrtorony szervezet háza táján...

3 komment

Címkék: képmutatás óvatosság beszervezés betanítás Jehova Tanúi